Friday, December 30, 2011

Rumah Kena Simbah Cat

Jeng jeng jeng..rumah aku kah??No no no...Rumah sebelah aku yang kena simbah cat.

Pagi tadi keluar je rumah husband aku suruh tengok rumah sebelah. Terkejut aku tengok pintu, grill & dinding luar rumah dia disimbahi cat merah. Ada juga satu kain rentang merah tertampal di dinding.

Kalau selama ni dok tengok dan dalam berita je, kes wan nor azlin tu kan...ni depan mata aku lak. Dahsyat sungguh kalau berhutang ngan along ni.

Sebelum ni along tu pernah mengetuk pintu jiran aku tapi tak pernah buka. Pastu dia rantai grill rumah jiran aku tu. Kalau malam-malam je mesti dengar bunyi orang mengetuk pintu macam nak pecah.

Pernah jugak along tu bertanyakan aku tentang jiran rumah aku tu coz aku terbuka pintu bila dengar bunyi bising. Muka tak macam along langsung. Macam orang biasa je tak la berpakaian macam gangster ke..macam dalam cerita tu..siap tunjukkan aku surat pinjaman yang jiran aku tak bayar lagi..

Along tu jugak cakap ngan aku dia takkan ganggu jiran. Em..tak kisahlah...yang penting jangan kacau rumah aku dah la..tapi takut gak kalau lepas-lepas ni ada lak ayam tergantung kat grill...seram aku...

Moralnya, janganlah meminjam kalau tak mampu nak bayar. Cukuplah dengan apa yang ada. tak kisah lah institusi apa pun nak meminjam. Muhasabah diri.....

Thursday, December 29, 2011

Aisy & Amni

Susah sangat rasanya sekarang ni nak luangkan masa sikit untuk update blog. Rasa nak je stop buat kerja sekejap then update blog.

Sekarang aku sibuk dengan fail-fail permohonan program pemutihan yang tinggal beberapa hari je lagi nak close. Bila nak close, makin banyak pulak majikan yang hantar permohonan. Sampai kerja account aku tak update seminggu.

Balik rumah pulak tak sempat langsung nak berblog ni, sampai je rumah si Amni dah menunggu nak bergantung. Si Aisy lak dah menunggu nak ajak mandi. Mujurlah dua budak kecik ni tidur awal so boleh lah aku settlekan kerja-kerja mencuci baju-baju diorang ni.

Terlanjur dah ada masa sikit ni, nak update cerita Amni & Aisy yang sudah menjadi kawan.

Lately ni, bila Aisy sudah biasa ke nursery, pagi-pagi nak hantar dia ke nursery, dia mesti salam dan cium Amni dulu. Lepastu mesti tanya "Baby?". Dia nak bawa baby sekali. Last week pergi JB aunty dia nak ambik baby tinggal kat sana pun dia tak bagi. Dia nak dukung naik kereta.

Bila dah balik rumah dari nursery pun, dah kurang "hadiah" dia bagi kat Amni. Pandai lak dia jaga Amni. Kadang dia usap Amni sambil menepuk Amni bagi tidur. Kalau Amni tidur, dia akan datang dan cium Amni. Kalau dia tengok Amni tak berselimut, dia akan ambik kain napkin atau selimut, dan slimutkan Amni. Dia kata "baby sejuk".

Dalam baik dan sayang dia pada Amni, adakalanya ada juga hadiah dia bagi pada Amni. Itu kalau kita tegur dia banyak sangat bila dia dok baik ngan Amni. Kita ni bukan apa, takut dia terjatuh atas Amni ke, terpijak Amni ke...bila dah tegur-tegur dia, dia bagi lah "hadiah" kat rambut atau muka Amni. Sila jangan tegur dia kalau nampak dia tengah baik-baik je dengan Amni.

Amni lak sekarang dah pandai nak main ngan kakak dia. Kalau Aisy ada sebelah dia, riuh je mulut dia bercakap. Ketawa dan sengih-sengih kat kakak dia. Memang suka lah tengok dua beradik ni.

Minggu depan last mak aku jaga Amni, lepas tu, dua-dua dok nursery. Hope mereka berdua baik-baik je. Yang risau sekarang ni Amni coz dia tak nak dok seorang-seorang. Mak cakap, dia tak tidur pun seharian, sampai nak solat pun susah. Dia nak orang bercakap je dengan dia. Kalau nak tinggal solat pun kena bagi dia minum susu then cepat-cepat solat sementara dia tengah berkuak-kuak tu. Em, tak tahulah nanti kat nursery macamana.

Mak aku mintak nak letak Amni kat kampung je, tapi aku tak nak lah. Reason aku bagi 1st, tak nak lah susahkan mak bangun tengah-tengah malam nak bagi Amni susu. Itu bagi alasan kat mak tapi untuk diri sendiri, biarlah susah macamana pun aku tetap nak jaga anak aku sendiri. Tak nak jugak susahkan mak. Another thing sebenarnya nak breastfeed kan Amni.

Dulu waktu Aisy dah banyak tinggal dia ngan mak coz banyak sangat sebab tapi aku berulang tau dari KL - Raub. Aisy dulu pun tak sempat nak breastfeed dia lama coz bila dia selesema je dia terus tak nak breastfeed. Terus stop, so yang second ni nak bagilah dia susu yang terbaik sementelah dia terpaksa memakai semua baju Aisy. Hehehe..Ada jugak baju baru tapi tak banyak...baju pakai hari-hari kat rumah semua baju Aisy..macam Aisy selalu cakap "Kesian..."

Lain kali update lagi. Banyak nak update cerita kelik kelate awal bulan hari tu, pergi JB last week. Nak cerita kena ada pic baru best kan.

Tuesday, December 20, 2011

Rahadatul Aisy

Lama tak buat entry tentang Aisy. Budak kecik tu dah besar sangat-sangat dah. Mula cerita tentang fizikal dia lah.

Aisy makin montel...sudah 13kg, dah tak larat nak dukung dia sebenarnya. Tapi sebab kurang sihat untuk seminggu yang lepas, kelihatan sedikit susu berat badan dia. Paling ketara adalah perutnya tak muncit macam biasa. Hehehe..

Budak kecik tu dah makain bijak. Nama kitaorang semua dia dah hafal. Kalau bercakap tu semua perkataan pun dah boleh bercakap. Yang penting bercakap pun dah macam orang besar.

Dua bulan dok ngan aku, seminggu nak hantar ke nursery, masalah la timbul. Dia nyer melalak je kat sana pagi-pagi. Start semalam je baru ok. Kalau tak, dia asyik menangis je tak nak pergi school bila pagi nak hantar dia.

Bukan setakat melalak nak pergi nursery, Aisy kuat mengigau gak sekarang ni. Hobi dia lak melalak dalam mengigau tu. Kalau Amni tidur nyenyak, Aisy lak tidur tak lena. Dia lena lah kot sebab dia tak sedar pun. Yang sedarnya aku lah, kalau tak melalak 3 x dalam satu malam tu, tak sah lah tidur dia. Aku rasa aku kena perubat jugak budak kecik ni. Takkan nak biar lama-lama.

Ada masanya Aisy adalah kakak yang sangat penyayang. Semua yang ada dia nak share ngan Amni. Kadang nak tidur pun nak Amni tidur ngan dia. Tapi bila datang dengki dia, habis kepala Amni jadi bahan cakaran dia. Itu tanda protes, sila tanya dia apa dia nak sebenarnya sebelum lagi banyak "hadiah" Amni dapat.

Dalam nakal Aisy, dalam baik Amni, aku enjoy sangat hidup ni. Ada masa rasa nak marah sampai tahap jadi singa, tapi bila Aisy ketawa dan kadang-kadang dia buat bodo je, aku yang kalah. Terus peluk cium dia. Aisy banyak mengajar aku tahap mengawal perasaan marah. Kadang mulut aku je bising panggil2 Aisy, tapi sentuh dia dengan kekasaran tak pernah sekali. Marah marah sayang. Tapi yang nyata, Aisy adalah kakak yang sangat boleh diharapkan untuk meringankan kerja-kerja rumah. Alhamdulillah....

Amni

Dah nak masuk 2 bulan lebih dah budak kecik tu tapi tak buat pun entry tentang bdak yang super baik tu lagi. Betul2 tak de masa. Hari ni genap umur Amni 79 hari. Baru ada masa sikit nak buat entry untuk anak mama yang seorang ni.

Perasaan menjaga Amni adalah super best Amni tak banyak karenah. Dari dia mula lahir sampai la ni. Baik je dia. Dia akan menangis bila lapar. Bila dah kenyang dia tidur je. Tak campur hal orang langsung.

Tapi bila dia dah nak masuk dua bulan hari tu, dia dah pandai demand. Nak duduk luar. Dah tak mau dok sorang2 dalam baby court dah. Disebabkan adanya budak nakal yang sentiasa dengan hasad dengki, Amni asyik kena cubit je bila dia dok lepak kat luar. Eh..eh..eh..anak aku dah pandai melepak la..

Bila dah masuk dua bulan, Amni dah pandai nak ketawa2 bila kita agah dia. Dah pandai nak main2. Dan yang penting, dia macam dah kenal siapa mama dia. Kalau sebelum ni, kalau lapar je, siapa dukung dia, dia terus je nak sua-sua mulut dia nak mintak susu. Sekarang dah pandai. Dengan mama dia je dia sua-sua mulut nak menghisap.

Dari mula lahir sampai hari ni, dia kuat menangis. Kalau bangun tidur je, terus menangis. Kalau tengah menghisap pun nak nangis. Pendek kata, eh bukan abang pendek kata,,,,dipendekkan cerita la maksudnya, Amni ni kuat menangis tapi itu gimik dia je. tak pun taktik dia je.

Dengan Amni gak aku tak payah nak terbongkok-bongkok tengah malam sambil tersenguk-sengguk menghadap dia nak breastfeed. Tapi kalau siang nak sampai kul 10.00 malam tu dia "bergantung" je la kerjanya. Malam lapar sangat je bangun. Dipendekkan cerita, aku boleh tidur...yahoooooo....tapi tak yahooooo gak..aku tak boleh tidur sebab ada gangguan di tengah malam..nanti aku cerita dalam cerita Aisy lak.

Tapi sayangnya, sampai ke hari ni ruam susu Aisy tak hilang2. Sian dia. Baik je, naik semula. Tambah lak kalau kena panas, lagilah naik merah2 muka dia. Tak tahu dah nak buat macamana. Aisy dulu kejap je. Lepas aku habis pantang 44 hari, dah hilang ruam susu dia.

Dengan Amni, walaupun tak la berjaya mem"breastfeed"kan dia 100%, tapi Amni lebih banyak dapat khasiat susu badan berbanding Aisy dulu. Sebab sedar kebaikan breastfeed, aku pump jugak la dengan pump manual waktu kerja. Tapi hasilnya hanya sedikit. Cukup lah menampung 3 botol untuk Amni menghisap untuk keesokan harinya. Yang lain top up ngan susu lembu je lah. Nak beli pump electric tak jadi-jadi lagi ni. Mana lebih baik? Beli online ke direct kat kedai? Kalau kedai, nak cari kat mana? Kedai basikal ada tak? Hahaha...

Cukup lah sampai sini dulu tentang Amni. Bahagia betul kalau Aisy macam Amni. Mudah betul la perjalanan aku nak besarkan anak-anak. Tapi Allah tu dah ciptakan setiap manusia tu tak sama sifatnya. Kena banyak kesabaran untuk besarkan anak yang sedikit nakal dan terlalu bijak itu.

Friday, December 16, 2011

Aku Dihambat Masa Lagi..

Terlalu lama blog ni tak di update dengan cerita2 yang syok sendiri. Kalau ada readers yang ternanti-nanti, aku mintak maaf la ye..eceh-eceh...macam la ada pembaca setia. Boleh blah la kau ni..selalu syok sendiri je.

Kalau minggu lepas kata nak update, tapi sampai dua minggu kerja pun tak ada entry baru yang update. Apa cerita ni? Adakah aku sudah bosan dengan ini blog. Oh tidak. Masih belum bosan. Masih baru berblogging ni. Masih sayang untuk tinggalkan dan rasanya tak kan tinggalkan. Maklum la, kan ada pembaca setia. Eceh-eceh, sekali lagi aku terperasan. Pang..Tolong tampar aku pagi-pagi ni. Kuat benar perasan. Hai Nani, thanx jadi readers yang setia.

Kenapa tak update blog??? Aku busy betul banyak sangat kerja. Alasan betul la kau ni..Malas cakap la malas..eh eh eh..bukan malas tau, tapi betul2 banyak kerja. Sekarang kat office just ada 2 orang je staf. Kerja lak macam langit. Tercapai dek awan..macam lagu sape yek? Lagu hafiz tu Awan Nano..lebih kurang lah..

Balik rumah pulak nak minum air pun tak sempat inikan pulak berblogging..sungguh mencabar kesabaran bila beranak dua ni. Tambah lak yang 1st masih lagi dikira tahap baby sebenarnya. Padanlah muka kau. Yang kau beranak tiap-tiap tahun kenapa? Ada orang paksa kau beranak tiap-tiap tahun? Tapi anak ramai kan best.Sekarang pun dah meriah, boleh plan nak tambah seorang lagi tahun depan ke tahun lagi satu yek?

Balik je dari Kelantan hari Sabtu yang lepas, aku satu family tak sihat. Mulanya aku je batuk-batuk, pastu Aisy lak berjangkit. Pastu makin melarat-larat lak. Dari batuk ke sakit kepala, pastu selesema..pastu demam lak.

Dari aku berjangkit ke Aisy, pastu my by by lak..pastu Amni lak. Kesian budak kecik Amni tu, dia kena selesema gak. Kesihatan aku lak tak surut2 coz aku tak makan ubat sebab bf Amni. Tambah buruk bila Amni tak boleh tidur malam, dan aku jugak turut tak tidur sedangkan mata aku dah cukup rabak menahan panas dalam. Semoga kami sekeluarga di berikan kesihatan yang baik selepas ni. Eleh kau ni, tahun ni baru ni lah kau demam pun. Tapi boss kau tak bagi kau MC...apa cer???????? ---Resign----

Banyak nak update cerita terutama tentang Amni yang baik,muah muah muah. Aisy yang nakal, waa waa waa. Rumah yg "sweet home", huhuhuhu. Musim buah, Kelik Kelate, nak pergi JB, saiz badan yang berkembang sama besar dengan perkembangan harga nilai emas...hahaha..lebih baik aku chow dulu sebelum aku mengarut lagi. Otak yang tak sihat kalau lama-lama depan komputer akan lebih ting tong.

Monday, December 5, 2011

Welcome Back To Office

Sudah lebih dari 63 hari bercuti, dan hari ni aku kembali bertugas. Terlalu banyak kerja tapi tak tahu nak mula dari mana.

Terlalu banyak jugak cerita untuk di update tapi tunggu bila free sikit nanti. Bila semua kerja dah settle. Banyak betul cerita tentunya tentang Aisy dan ada jugak cerita tentang Amni.

Nanti update yang terpanjang lak. Chow dulu

Tuesday, November 1, 2011

Majlis Cukur Jambul, Berendoi & Akikah

Tiga dalam satu gitu majlis yang berlangsung pada 29hb Oct yang lalu. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar dan selamat disempurnakan. Amni diakihkan dengan seekor kambing dan selesai jugak satu tanggungjawab kami sebagai ibu bapa.

Kali ni puas berkira nak buat tema apa,cuma ada tiga pilihan colour je, biru, turquoise & pink. Pink dah buat waktu Aisy hari tu. Segan gak nak pakai pink coz abang aku kahwin hari tu pun dah pakai pink. So lebih berat ke warna turquoise.

Bermula episod mencari bunga telur & paper bag, semuanya tak ada. Baju gaun jugak tak ada. So tukar warna biru je la. Tapi satu je tak dapat untuk sempurnakan, baju gaun Amni. Memang dah lama aku cari gaun biru untu Aisy pun tak pernah dapat, apatah lagi dalam masa yang singkat nak cari untuk Amni. Sudahnya Amni hanya memakai romper yang berwarna biru. Sungguh tak puas hati.

 Amni hanya memakai romper biru

Kalau tahun lepas, buaian Aisy macam glamor gitu, tahun ni tak guna buai tu pun. Just guna buai yang memang dah jadi tempat tidur dia sebab dah warna biru. Hiasan jugak terhad coz guna warna biru. Simple je...


 Buaian Amni


Kalau tahun lepas, kumpulan marhaban pakai baju sama, ingat tahun ni diorang akan pakai baju warna biru turquoise tu, tapi sudahnya mereka semua pakai baju macam2 colour. Tak seragam. Dah makin merencatkan majlis.

 Kumpulan marhaban kampung aku

Makin sedih, bila kali ni kamera hanya menggunakan kamera digital biasa dan bukannya DSLR macam Aisy dulu. Huhuhu..nak buat macamana..Lagi sedih bila kami semua jugak tak berkesempatan membuat gambar keluarga. Masing2 sibuk.


Dimana Aisy? Dia tidur coz Amni jugak tidur
Tapi yang paling best adalah makanan yang super duper sedap. Cuma aku je yang tak boleh makan. Huhuhuhu...Menu hari tu semestinya kari kambing, ayam paprik, ikan rebus goreng, gulai lemak rebung dan tak sah kalau majlis cukur jambul tak de bubur teran atau bubur cha-cha.

 Bubur Cha-cha
 Kari kambing

 Sambal buah kuining

Bila dah selesai majlis, Amni sekarang sudah pun dicukur kesemua rambutnya oleh abah dia sendiri. Maka dengan ini Amni menjadi budak botak. Hehehe...

Amni botak, sama tak macam Aisy?

Friday, October 28, 2011

Kehidupan Yang Semakin Tidak Terkawal

Tajuk entry macam huru-hara je bunyinya tapi hakikatnya memang huru-hara. Tak sah kalau setiap hari tak meninggi suara kat Aisy menunjukkan kegarangan aku. Tapi ada budak kecik tu takut ngan aku????? Jawapannya tidak sama sekali.

Aku tak tahu dia tau ke tak aku marah dia. Tapi kalau sebut uncle marah dia tau. Tapi bila aku marah dia buat tak reti je. Lagi dia "mama...mama...mama..naik car" lagi ada laa. Kadang tengah marah ni tapi bila dia sengih2 langsung pipi bulat dia aku cubit geram.

Semalam kenakalan dia makin menjadi-jadi lak.Dia baru je naik mandi kolam pastu berendam lak dalam bilik air. Siap2 pakai baju tidur, dia pun dengan seronoknya main air dalam besen yang digunakan untuk mandikan Amni.

Dah habis basah seluar, kita sibuk pakaikan baju untuk Amni, dia pun sibuk pakaikan diapers untuk baybear dia. Pastu tak puas hai coz tak mandi. Asyik sebut nak mandikan bear dia je. Ntah macamana, Amni tidur dan aku nak bertungku, Aisy hilang ntah kemana. Senyap je, Panggil pun tak menyahut.

 Ni la budak nakal yang suka main air

Baru perasan pintu pagar rumah terbuka dan tengok dia dah berendam dengan bear dia dalam kolam. Sibuk cakap mandikan bear dia. Geram tapi kelakar. Sudahnya budak tu mandi kali kedua. Hari ni terpaksa la basuh dan spin kan bear tu supaya malam2 dia tak mintak bear lain lak nak buat tidur.






Amni sekarang dah masuk 26 hari. Budak ni pun dah makin pandai dan yang paling best dia adalah baby yang sangat baik. Dia tak banyak ragam macam Aisy yang suka berjaga tengah malam.

Amni dah pandai sekarang memilih untuk duduk beriba dan bukan lagi dalam baby court. Juga lebih selesa kalau bercakap-cakap dengan dia. Nasib baik ada mak yang suka "mengatid" dan juga bercakap dengan Amni. Nak harapkan aku? Tak boleh coz aku ada baby besar yang suka mendengki adik dia.

Amni tak berjaga malam, dia lebih suka tidur je. Bangun pun sebab lapar dan bila dapat susu terus tidur dengan lenanya. Dia juga tak suka membuang tengah malam macam Aisy.

Tapi satu je, dia kuat menangis. Bila lapar je terus nangis kuat-kuat. Kadang dah kenyang jugak nangis kuat-kuat coz tak nak main-main atas tilam. Dia suka orang riba dia...Ini lah anak kedua yang senang orang cakap la..Nanti kita tengok dia besar sikit macamana pulak ye!!!!!

Saturday, October 22, 2011

Aisy Sudah 19 Bulan

19hb Oct lalu genap usia Aisy 19 Bulan dan juga sudah bergelar kakak. Kakak yang nakal. Adakalanya dia terlalu sayangkan babynya dan ada masanya dia terlalu dengki dengan baby nya.

Apa yang aku lihat, sejak dia menginjak usia 19bulan ni, dia dah makin pandai. Makin pandai dan juga makin nakal. Makin tak dengar kata jugak budak kecik ni.

Dari segi pertuturan dia sangat peah bercakap. Sekarang bercakap jugak ada slang Kelantan gitu coz asyik terikut cakap mak. Mak aku mak jugak pada dia. Semua nak ikut kita cakap.

Sekarang bila tanya apa je dia akan jawab, ada jawapan yang beul dan adakalanya jawapan dia tak betul. Tapi bersyukur coz usia dia baru je 19 bulan, tapi dah pandai cakap tu kira bagus apa. Tak perlu mengharap yang lebih2.

Sian anak aku, kat kampung ni tak de nursery, tadika pun jauh. Dia bosan tak de kawan. Rasa macam nak balik KL je bulan depan. Tapi malas jugak. Dia paling suka kalau ada oranng datang rumah aku nak membeli barang. Tu je la kawan2 dia...

Aisy sekarang ni tak berapa suka sangat dah dengan mainan. Hidup dia sekarang ni lebih suka "membaca" majalah dan juga "melukis". Dia suka suruh aku lukis then dia suka sebut satu2 pic yang aku lukis tu. Lepas semuanya correct, dia akan "mewarnakan" lak semua pic2 tu dengan pen. Sudahnya dua buah buku diari kosong habis dilukis dan diwarnakan.

 Aisy & baju cat dia yang C.De beli di Sarawak





Sekarang tengok dia macam cepat je dia membesar. Kalau lipat atau jemur kain, dia dah boleh tau baju siapa. Bukan baju je, yang dalam2 pun dia dah tau siapa punya. Bersiap sedia lah untuk menahan malu kalau dia makin berani bercakap di depan orang ramai tentang pakaian dalam2 ni. Yang tak tahannya, dia boleh lak jaja bra aku dalam rumah tu. Nasib baik tak de orang, cuma mak je.

Untuk Aisy, I love u so much. Tapi adik kena tolak ansur gak, baby pun nak manja dengan mama jugak tau. Muah!!!!!

Perkembangan Bayi Di Usia 19 Bulan

A more adult view of the world

At around 19 months, your toddler will begin to understand when things don't conform to grown-up ideas. She'll laugh at something that's obviously wrong -- like calling a giraffe a zebra or calling a brother a sister. She'll also recognise when something isn't how it should be, like a stuffed bear with an eye missing or a new stain on the carpet.

Growing vocabulary

Although you're probably still understanding less than half of what your toddler says, she's beginning to understand most of the words you use around her. She's also having a vocabulary spurt and putting together pairs of words, like "Me go" or "You put."

Bossiness and negotiation

To reduce power struggles as your toddler strives for independence, make sure you treat her the way you'd like to be treated. Try compromise instead of commands. Instead of "you can't go outside now," you might say, "we can read a book now and go outside later." Instead of "you must pick up the blocks before dinner," you could make it into a game: "I'll pick up the puzzle pieces while you pick up the blocks."

Socialising

Your toddler will get all the stimulation she needs from unstructured play, so you can steer clear of formal lessons until she's at least three or older. Mother and toddler groups, and playing in friends' houses give her a chance to play near other children, but don't expect children to play with each other at this age.

Tuesday, October 18, 2011

Budak Bosan Kat Rumah

Budak kecik yang nak masuk 19 bulan tu tiap-tiap hari dan setiap saat akan sebut "Mama, mama, mama, naik car". Kesian anak mama ni. Dah biasa naik car tiap2 hari sekarang satu car pun tak de kat kampung ni.

Setiap hari juga Aisy kelihatan bosan bermain di rumah. Sudah biasa hidup berkawan tapi sekarang terpaksa bermain dengan mamanya aje. Sebab tu lah ada masanya dia cuba mengajak baby bermain dengan dia.

Kalau lah tadika Kemas dekat je dengan rumah aku, mak aku pun dah bawa dia ke tadika untuk bermain. Mengharapkan anak2 jiran yang datang bertandang ke rumah aje lah yang dapat dia hiburkan hati bermain. Habis semua mainan yang ada dipunggahnya keluar ajak bermain.

Bagi mengurangkan stress Aisy, aku decide belikan dia kolam plastik. Aku imagine kan kolam pool ring yang sedikit dalam, kecik sikit pun tak pe..tapi abahnya telah membeli kolam plastik biasa yang airnya setakat lutut Aisy je. Tapi kolam tu lebar gila.

Hujung minggu yang lalu, C.De & C.Su Aisy telah bersama memeriahkan kolam tersebut kerana kolam tersebut tersangat lah luas untuk ramai2 mandi. Sudahnya sekarang Aisy adalah pemandi kolam 2x sehari iaitu bukak je mata terus nak mandi dan waktu petang sekali.

Waktu mandi kolam Aisy adalah lebih kurang dua jam gitu. Tokma dia sangatlah suka melayan dia bermain air di kolam tu. Semalam aje waktu Maghrib baru nak masuk itupun ma terpaksa dukung bawa masuk. Kolam juga lagi meriah dengan pemberian mainan plastik yang C,De beli dari Sarawak.

OOOO..terlupa nk update jugak...bukan je Aisy yang rindu kawan2, tapi kawan2 jugak rindukan Aisy. Pagi tadi pemilik nursery Aisy telah menghantar msg bertanyakan Aisy kerana kawan2 dia asyik tanya je terutama boy yang bernama Adam. Selesai je mandi kolam, aku telefon ke nursery dan Aisy berkesempatan bercakap dengan kawan2 dia...Seronok dengar budak2 kecik ni bercakap. Sudah faham erti persahabatan...

Selang masuk cerita tentang Amni sikit. Hari ni Amni dah masuk 15hari. Tapi rtin dia masih lagi tidur. Cuma sekarang dah pandai untuk memilih berada di dalam dakapan atau ribaan bebanding duduk di dalam baby court.

Amni juga menjadi mangsa serangan adik baby bila adik baby kena marah. Ada masa Aisy menjadi seorang yang penggeram, dengan tak semena-mena dia datang dan menarik kain bedung Amni. Dia juga akan mencakar da menarik kaki Amni. Dia juga akan menarik rambut Amni. Kalau kita larang, lagi dia buat. Sudahnya dia akan menangis.

Kalau masa aisy k, dia akan menunjukkan sayangnya pada Amni an menunjukkan anggota badan Amni sambil menyebutnya dengan betul. Itu waktu sayang....

Aku lak masih lagi dalam tempoh berpantang. Tak sabar rasanya nak habiskan tempoh pantang yang mebosankan ni coz aku nak makan buah-buahan. Bosan tau makan ikan selar bakar dengan sup sayur sawi setiap hari. Huhuhuhu....

Monday, October 10, 2011

Welcome to Our Family

Seminggu blog ni tak update dah jadi sarang labah-labah...hahaha..tapi bila diselak-selak sarang lebah ni tak sangka masih ada ruang untuk aku menulis.

Kalau sebelum ni menghitung hari, tapi hari ni dah habis semua saat menghitung hari tu. Genap seminggu kalau waktu Maghrib menjengah tiba.

Tanggal 03 Oct 2011 jam 07.57pm lahirlah seorang lagi puteri dalam keluarga aku. Dengan kesakitan yang amat sangat untuk kali kedua aku berjaya melahirkan seorang puteri secara normal.

Detik2 kelahiran kali ni lebih kurang macam Aisy gak. Tapi kali ni tak panik macam dulu. Pagi Isnin nak solat subuh dan bersiap untu bekerja tapi dikejutkan dengan titisan darah yang keluar.

Masih lagi boleh mengemas rumah dan bersarapan macam biasa sementara menunggu saat ke hospital. Masih juga menunggu Aisy bangun tidur. Sudahnya pukul 10.00am baru bergerak ke HUKM. Tapi masih sempat singgah di kedai Sendayu Tinggi di Jalan TAR untuk membeli pati ikan haruan dan juga Tummy Tone.

Husband juga telah tersalah masuk jalan lalu bersesak di area Bukit Bintang sebelum dapat keluar ke Jalan Tun Razak. Sampai di HUKM juga aku masih lag rileks walaupun ada contraction sejam sekali. Selepas doc membuat CTG & pemeriksaan bukaan, hanya buka 1 atau 2cm sahaja.

Doc bagi pilihan sama ada nak balik atau duduk wad coz tak tahu mungkin lama mungkin sekejap. Aku buat keputusan balik berehat di rumah lagi baik.

Sampai di rumah masih sempat membeli air tebu & kelapa untuk minum. Makan juga Twisties..Hahahaha..Sempat juga memasak untuk husband dan membuat kerepek pisang. Tapi bila dah siap masak contraction dah datang dalam 15 minit sekali. Mak paksa gi hospital je coz dah sakit sangat tapi makan dulu.

Sedih coz tinggalkan Aisy yang memandang sedih ke arah kami yang menuju ke kereta. Aku tau malam tu buat pertama kali aku tidak dapat tidurkan dia.

Sampai di HUKM dan melalui prosedur biasa bukaan sudah 4cm. Aku ditolak terus ke labour room jam 5.00 pm. Sepanjang hampir 3 jam bertarung, puteri kedua ni keluar dalam bukaan hanya 7cm. Alhamdulillah..

Hampir pukul 10.00 malam barulah aku ditolak masuk ke wad. Setelah husband pulang, terus telefon permata hati tapi dia dah tidur. Tidur atas motor lagi waktu C.Su dia bawa jalan2. Sedih coz adik cakap dia asyik tanya je.

Puteri kedua ni sama je macam Aisy. Cuma dia lahir dengan berat 3.26kg & 49cm. Lebih kurang Aisy je tapi baby ni kurus je. Tak macam Aisy yang bulat waktu lahir. Isi pejal, tulang keras. Mungkin sebab pregnancy kali ni aku kurang minum Anlene Concrete yang dalam kotak tu. Hahaha...

Malam tu baby ni sama je macam Aisy tak nak tidur dalam tempat baby so tidurlah ngan aku berdua atas katil sambil berpelukan. Dia tak biasa lagi dengan keadaan yang luas so kena comfort kan dia.

Pagi tu lega coz dapat terus balik. Anak dan ibu tak de masalah. Lagi seronok bila Aisy sampai dalam pukul 11.00 lebih tu. Rindu sangat kat budak montel tu. Selesai semua urusan pukul 1.30pm kami bertolak pulang ke rumah.

Alhamdulillah, hari Khamis yang lepas kami telah selamat mendaftarkan nama puteri kedua ni dengan nama RAUHILLAH AMNI BINTI MD RIZAL. Dan bermulalah kehidupan Amni sebagai baby kepada adik dan juga anak kepada mama & abah.

 Baby Rauhillah Amni  (Rahmat / Keberkatan Ketenangan)

 Adik Baby, Rahadatul Aisy (Kemakmuran Hidup)

Fasa-fasa penjagaan sama je macam Aisy dulu cuma terpaksa membeli baby court coz ada budak nakal yang sayangkan baby dia. Kalau baby nangis, dia yang berkejar dulu. Kalau baby nak susu, dia yang paling sibuk. Juga suka dukung dan cium baby dia. Kalau tanya dia, baby siapa, dia jawab"Baby adik".

Friday, September 30, 2011

Menghitung Hari

Ececece..tajuk entry macam nak naik pelamin je bunyinya kan. Actually yang ni lebih besar dari naik pelamin. Menghitung hari menanti saat-saat contraction atau pun tanda2 akan bersalin.

Dua hari bercuti kerana terpaksa check up di dua tempat. Yang seronok check up kat HUKM tapi kali ni tak macam dulu. Ambik no. kul 11.30 am siap check up kul 3.00 pm..lama gila menunggu. Orang punyalah ramai....Aku sampai tertidur menunggu giliran.

Kat HUKM doc akan explain dengan detail & yang paling best adalah sangat2 peramah. Kali ni waktu scan doc dah confirm girl tapi aku masih menaruh harapan macam Zaiton Sameon punya lagu tu...masih mengharapkan keajaiban yang akan berlaku yang mana akan keluar baby boy...hahaha..

Last two days, berat baby pada usia kandungan 38w+1day adalah 3.0kg. Doc cakap kecik sikit tapi masih ok. Mungkin boleh naik lagi 200g kot kalau betul aku bersalin lagi 2weeks.

Berat baby tak naik sangat tapi berat aku bertambah2 sejak lepas raya ni. Selera makan tu macam biasa, tapi aku tak berhenti makan. Kat office mesti ada biskut dan buah-buahan. Mak pula sekarang ni telah tinggal di rumah ku so makan dua kali sehari.

Sebulan lepas raya berat aku naik 5kg...gila hebat tak aku????? Nak tau berat aku berapa sekarang???? 70kg...hahahaha..dah macam tong drum dah berat aku ni. Langsung dalam buku merah tu asyik dengan pen merah je bila berat asyik naik.

Selang sehari je check up kat HUKM & Klinik Kesihatan berat aku dah naik 700 gram. Apa kes ni? Hope lepas bersalin kali ni berat akan turun macam dulu jugak walaupun tak ambik produk dari Sendayu Tinggi.

Doc cakap kepala baby dah ada kat bawah, anytime je leh deliver ni. So kena sentiasa alert coz ni 2nd baby. Kalau sakit cepat datang hospital coz 2nd baby adalah terlalu  mudah nak keluar. Tak perlu tunggu berjam-jam di labour room macam Aisy dulu. Ramai jugak doc cakap yang bersalin dalam kereta je...

Hope aku sempat sampai dan deliver baby kat labour room lah..kalau tak, haru...mana taknya, mestilah husband aku yang akan jadi bidan terjun menyambut kelahiran 2nd baby. Hahaha..

Tuesday, September 27, 2011

Aisy Makin Manja & Mama Lak Makin Tak Larat

Dah masuk 38 weeks ni perut makin membesar dan makin menegang. Makin tak larat sebenarnya nak buat apa pun. Tak macam 1st pregnancy hari tu yang leh lagi tawaf Jalan TAR & Sogo sehari sebelum deliver Aisy.

Sejak minggu lepas juga macam ada hint-hint nak contraction gitu. Bila hujung minggu pula, rasa macam dah nak buka 4 cm gitu dia nyer contraction. Tapi alhamdulillah, dua jam je pastu hilang. So leh la sambung tidur balik.

Sebenarnya tak ready lagi nak bersalin minggu ni coz kerja kat office terlalu berlambak-lambak. Staff tak cukup. Dah ada yang baru pun dah berhenti lak seorang. Tinggal seorang je lagi, tapi biasa la budak baru. Slow sikit enjin dia coz tak berapa faham lagi cara kerja kat sini.

So, aku nyer kerja terutama bab account terpaksa la ditangguh dulu untuk di pass kan pada officemate aku ni coz dia tengah pening mengajar budak baru untuk take over kerja dia dan juga kerja budak office yang resign tu.

Aku lak macam semput2 je nak mengajar orang. Tak larat sungguh tapi nasib baik officemate aku ni dia senang nak catch up. Bukan apa, kalau kerja kat sini dua tahun je, semua pun boleh tahu. So kalau nak ajar tak la beban sangat.

Setakat aku update blog ni, aku just sempat hand over salary je kat dia, yang lain belum lagi. Untuk record semua cash book untuk semua payment, payment2 yang kena bayar tu pun belum lagi ni. Mintak la jangan bersalin lagi. Dengan rasminya juga start 1st Oct aku akan pantau je dia buat semua kerja aku. Aku jadi boss sekejap.

Sejak kebelakangan ni jugak, Aisy makin manja. Apa sahaja dia nak kita tak bagi dia akan menangis sampai bercucuran air mata. Terutama kalau dia nak naik kereta. Aku rasa aku kena beli kereta la letak dalam rumah.

Makin besar makin kuat menangis. Itu yang aku dapat buat kesimpulan pada Aisy. Tapi manja2 dia pun, dia adalah seorang bakal kakak yang penyayang.

Bila datang manja dia, dia akan datang ke arah aku sambil letakkan kepala di perut aku dan memanggil "baby" dalam nada yang sangat manja. Hope bila baby lahir dia akan jadi lebih sayangkan adiknya.

Hujung minggu baru ni berkesempatan melawat sedara aku di kampung yang mengadakan majlis cukur jambul & akikah. Aisy telah menunjukkan perasaan sayangnya pada baby dengan berulang kali mencium dahi baby tersebut. Dan kerana geram ada budak lain yang cuba cium baby tu, dia telah cuba menarik dahi baby tersebut. Tanda tidak mahu berkongsi....Hahaha...dia perasaan itu adalah adik dia.

Dua tiga hari ni jugak menyaksikan Aisy mula bermain ngan baybear dia. Asyik nak mintak susu tapi suap kat bear dia. Pastu tanya bear nak ke tak nak, pastu jawab sendiri tak nak sambil geleng2 kepala. Bila bear tak nak, dia pun cium bear tu. Pastu ada gak adegan tidurkan bear atas bantal. Tak sabar nak jaga adik kakak Aisy ni.

Sorry la, lately ni entry tak de pic. Tak rajin nak capture coz hp asyik je dibaraikan oleh Aisy.

Monday, September 19, 2011

Aisy Sudah 18 Bulan

Hari ni genap Aisy 18 bulan, tapi mama tak dapat bawa Aisy ke klinik untuk check up dan cucuk. Mama terpaksa bekerja coz nanti mama akan bercuti dengan Aisy dan baby selama dua bulan. Yahoo....tak sabar nya..tak larat dah nak usung perut yang makin sarat.

Tak tahu adik nangis ke tak coz hari ni kena cucuk. Kalau kecik dulu abah sendiri pun tak leh pegang adik waktu nak cucuk coz adik punya tenaga lagi kuat dan terpaksa la kakak-kakak nurse yang cantik tu pegang adik. Hari ni adik makin besar, makin banyak tenaga, makin kuat untuk melawan. Hope adik baik-baik aje coz mama bimbang jika nurse tersalah cucuk adik kalau adik terlalu kuat meronta.

Adik akan bergelar kakak tapi adik sendiri dah pandai bahasakan diri "adik". So mama biarkan je la adik bahasakan diri adik. Nanti adik pada adik kita panggil baby ye.

Bila adik dah menginjak ke usia 18 bulan ni, banyak perubahan yang dapat mama tengok. Selain dari badan adik yang makin membesar. Seminggu je Tokma adik tak tengok adik pun dia kata adik berubah, mama yang tengok adik tiap-tiap hari pun rasa adik berubah setiap kali mama balik kerja.

Kaki adik dah makin kuat sekarang ni. Makin kuat untuk berlari tapi kesempatan tu ada bila adik kat rumah Tokma je. Rumah mama dan abah kecik je. Mama pun asyik marah je kalau adik berlari coz takut adik jatuh.

Kalau kat rumah Tokma adik akan berlari satu rumah. Terutama di bahagian hall. Adik akan cakap "kejar abah" atau "kejar mama". Pastu pusing-pusing meja makan Tokma. Kalau abah kejar, adik peluk mama, kalau mama kejar adik peluk abah. Atau pun adik akan "five" abah supaya jadi geng dan tak jadi kejar adik.

Mama suka kalau adik bergurau dengan abah. Terutama bila abah geletek adik. Adik akan ketawa terkekek-kekek sambil sebut "Abam". Kalau adik sebut "Abam" itu maknanya adik geli atau marah sebab abah usik adik.

Sekarang adik banyak mulut. Asyik bercakap je. Bila adik nak cakap dengan kami, adik akan cakap betul-betul. Mama dan semua pun faham apa adik cakap. Tapi adakalanya adik suka membebel sorang-sorang. Pastu semua orang pun ketawa coz tak faham apa adik cakap. Muah..mama suka sangat adik waktu ni.

Adik suka menyanyi gak sekarang ni. Ada 4 lagu kegemaran adik yang kami semua kena hafal. 1. Kalau Cinta (Aliff Aziz & Joanna). 2. Balik Kampung (Sudirman) 3. Kisah Hati (Aliyah) 4. Satu Malaysia (Ronnie Lim Kok Wing). Tapi sekarang adik dah tambah lagi dua untuk kami hafal 1. Papaku Pulang Dari Kota (Lagu Kanak-kanak) 2. Cinta Mukabuku (Najwa Latif). Adik suka sebut satu perkataan je tapi semua orang kena hafal dan nyanyi.

Adik gak dah kenal semua orang dalam family dan juga kawan-kawan kat nursery. Bila tengok gambar adik akan tunjuk muka sambil sebut panggilan masing-masing. Cuma Tokma adik panggil "Mak". Tokma pun bahasakan diri mak jugak kat adik coz Tokma love u so much la.

Bila dok rumah adik suka tanya kawan-kawan adik. Terutama Irfan coz adik memang rapat ngan Irfan dari mula masuk nursery lagi. Rumah kita pun dekat je sampaikan kereta Irfan pun adik kenal.

Adik sekarang suka sangat naik kereta dan tak suka rumah. Hujung minggu baru ni di kampung adik buat perangai lagi tak nak masuk rumah. Nak duduk dalam kereta. Sudahnya tiap-tiap malam kena bawa adik naik kereta baru masuk rumah dan tidur.

Tidur adik sekarang dah makin ok. Tak la macam dulu. Paling lewat pun pukul 1.00 am adik dah tidur tapi kena main kaw-kaw ngan adik sampai adik penat. Tak bagi adik tidur lepas Maghrib jugak supaya adik leh tidur awal. Maklum la, mama sekarang bukan dapat tidur sangat. Kalau mata dah ngantuk kul 11.00 tu better tidur coz itu tidur yang lena. Kalau dah terjaga, sampai pagi pun tak boleh tidur dengan lena. Baby adik asyik mengeras je.

Tapi bila adik nak tidur, adik suka tengok video kat hp mama. Kalau sebelum ni adik layan video adik main kucing, tapi sekarang adik dah mintak mama mainkan video adik waktu kecik-kecik dulu. Tak pun yang terbaru ni adik akan layan laptop mainan adik tu sambil baring-baring dan tertidur terus. Yang paling mama suka adik akan nak baring sebelah mama bila nak tidur.

Bukan je nak tidur, tapi nak melukis pun nak panggil mama dok sebelah. Kalau dulu adik nyer bulat-bulat besar, tapi sekarang lukisan adik makin fokus. Adik hanya melukis bulat kecik seolah-olah signature gitu. Habis dua buku dah adik melukis. Sekarang tak lukis cat dah, adik lebih suka lukis pelbagai. Fish, Car, Sponge Bob, Ball. Mama la yang jadi cikgu yang sudi teman adik melukis.

Adik manja sangat sekarang ni. Kalau adik panggil sesiapa pun, dengan manja dan lembut je adik panggil. Mama suka sangat terutama bila panggil mama. "Mamaaaa". Manja sungguh, kalau nak marah pun tak jadi. Tambah lak suka buat muka "huduh" macam mak cakap. Bibir juih pastu senyum sengih. Memang cun la buat macam tu.

Sekarang adik dah pandai nak melaram. Kat rumah dok la seret selipar yang pakai dalam rumah tu. Dulu tak pandai pakai, sekarang dah pandai. Pastu mama ada beli dua pasang kasut baru. Kasut tu langsung jadi penghuni tetap kaki adik. Kasut tu tanggal bila ke bilik air dan adik tidur je. Kalau tak, adik akan marah.

Banyak rasanya kelakuan adik sejak menginjak usia 1 setengah tahun ni sampai mama pun tak ingat nak tulis kat sini. Hope bulan depan mama dapat update blog ni dengan kehadiran baby pada adik yang adik selalu peluk perut mama tu. Muah...

Love U,
Mama

Perkembangan Bayi Di Usia 18 Bulan

How your toddler's growing

You may observe a spurt in physical development this month. Your toddler is surer on his feet, loves to climb all over your furniture and might even join you or his dad in a game of football or other physical play if he concentrates hard enough. He can also hold a clear memory of an object in his mind well after you remove it from his sight. You can take advantage of this new capability by playing hide-and-seek with his favourite toy.
There may be days when all that physical energy is more than you can handle. Rather than fight it - after all, you can't do anything to change it - throw off your shoes, put on some music, grab your little one and invent some new dance steps together. Your toddler won't need shoes until he begins to walk. When he does, you may have to pay a little more for quality but it's worth it. Try to find a shoe shop with qualified fitters as baby feet are easily squashed.

Your life: setting boundaries

As your child's "no"s become more frequent, so will your questions about how to control him. Set clear limits by telling him what is and isn't acceptable behaviour. He won't always remember what you've said, but if you keep repeating it he'll start to get the idea. And do your best to set a good example; show him the kindness, respect and good manners you'd like to see him demonstrate. Steps like these can help your toddler to choose the right thing to do or the nicer way to behave.

If you have any worries about your child's development, discuss it with your paediatrician or family doctor. Use our milestone charts to see if he is on track. If you know your child has special needs, why not visit our bulletin board to get to know other parents of children with special needs.

Parent tip: no-mess sticking

"My son loves making collages. First I cut out pictures he likes from a magazine. Then he uses a glue stick on the back of each photo and slaps them on to paper. No mess, no fuss - and it's deeply gratifying to see the beautiful work of art afterwards." -- Megan

Share your tips.

Community

Support groups can be a lifesaver. Having an 18-month-old can be both delightful and trying, so it can be a good idea to visit a few toddler groups or arrange regular suppers with other mums and dads - and see how other mums are coping with their toddlers on our babies and toddlers bulletin board.

Things to consider

Which plants in your garden are poisonous? Find out.

Which is better - pacifier or thumb?

Hand, foot and mouth disease - what is it and is it serious?

When should you move your baby from cot to bed?

Source : http://www.babycenter.com.my/
The pros and cons of using a daycare centre for childcare.

Tuesday, September 13, 2011

Budak Kecik Tak Suka Rumah

Semalam nak pergi kerja even mak ada rumah tapi still hantar AIsy ke nursery. Mak dah tak larat sangat nak jaga Aisy, lagi pun mana boleh lama-lama tak pergi nursery. Nanti dia terlebih manja.

Biasa pagi-pagi nak naik motor ngan abah coz naik motor boleh eksyen-eksyen pegang side mirror motor abah dan rambut akan ditiup angin. Tapi pagi semalam terjerit-jerit "nak mama, nak mama, nak car, nak car".

Ok la, hantar je la dia ke nursery walaupun aku dah lambat nak ke office. Dengan tak laratnya jugak terpaksa mendukung budak kecik tu naik ke tingkat 2. Huhuhu..Rasa macam nak terberanak je..budak kecik tu bukan nak jalan kalau pagi-pagi.

Petang lak bila adik aku dah ambik dia kira terlepas la beban nak melayan budak tu naik kereta. Tapi bila aku nak sampai je rumah, my by by telefon kata Aisy nak ikut dia turun. Yang husband aku ni lak nak pi main bola. Dia mintak aku bawa naik Aisy semula.

Alhamdulillah, cari-cari kasut Aisy ada yang ter spare dalam kereta. Boleh la tak payah dukung dia. Just pimpin naik tangga je. Bila nampak je aku, dia terus nak naik car, tak nak dah abah yang nak naik motor tu.

Mula-mula lompat-lompat je dalam kereta tapi bila dan bosan ajak berjalan lak. Since aku tengok hari cam cerah lagi dan parking macam banyak lagi, aku pun bawa la dia pusing-pusing naik kereta.

Betapa seronoknya dia naik kereta sampai bye-bye kat semua orang kat situ. Pada hal aku cuma pusing area rumah aku je. Bila aku masuk parking semula, dia marah ajak jalan lagi. Aku pujuk pakai kasut kita jalan-jalan.

Tapi dia bukan berjalan ye, tapi berlari. Dengan perut yang mengeras ni aku berlari mengejar dia. Rasa macam betul-betul nak terbersalin dah bila kena kejar dia yang berlari macam lipas kudung.

Dah jalan jauh-jauh tiba-tiba tak nak jalan dah. "Nak ukung" sambil hulur tangan. Apa kes ni????Terpaksa la dukung dia sampai ke kereta semula. Ingat nak ambik barang dan ajak dia naik. Tapi dia asyik berlari ke sana-sini je. Sudahnya letak dia dalam kereta dan aku kemas barang yang nak bawa naik.

Harus kali ni berhati-hati dengan membuka tingkap. Takut terkunci lagi dia kat dalam tu. Siap nyanyi2 lagi dia dalam kereta tu. Nak tahu lagu apa dia nyanyi????Lagu Satu Malaysia ko....Anak aku sungguh cintakan negara, patriotik gitu.

Bila dah siap semua barang, harus nak angkat dia keluar, tapi dia meronta jerit "anak, anak, anak" sambil geleng2 kepala. Puas lah pujuk dia dalam kereta tu ajak naik tapi tak nak jugak. Sampai la abah dia balik main bola, abah dia terus dukung. Paksa naik jugak.

Dengan abah Aisy adalah behave sangat. Dia naik tangga sambil kira anak tangga tu. Tapi sampai tingkat 3 je, pastu dia penat. Abah dukung la sampai tingkat 4 lak. Sampai je rumah, mak cakap, dari atas pun dengar suara Aisy jerit-jerit tak nak naik rumah.

Adik aku cakap mungkin dia tak suka dah rumah sekarang ni. Harus cari rumah baru kot yang ada laman-laman gitu. Macam rumah tokma dia. Huhuhu..mana la nak dapat rumah yang ada laman-laman kat KL ni...harus ada kemampuan membeli rumah berharga setengah juta baru leh berangan nak rumah ada laman-laman....

Monday, September 12, 2011

Aisy Terkunci Di Dalam Kereta

Sabtu yang lepas merupakan hari yang paling sedih kot dan juga malang...huhuhu..

Tok Ayah (Tok Sedara) yang aku kenal dan baik dari kecik dah kembali ke rahmatullah. Last aku jumpa raya pertama hari tu. Itu pun dia dah tak bercakap macam biasa. Senyum pun tak. Mungkin itulah tanda-tanda dia akan pergi, tapi tak sangka. Al-fatihah untuk Tok Ayah.

Sebab ingin menziarahi arwah untuk kali terakhir, aku hanya pergi setelah Aisy bangun dari tidur. Dalam pukul 10.00 am aku sampai ke rumah arwah. Kali ni membawa Gen2 kerana hanya dihantar pulang oleh husband sahaja.

Seperti biasa, Aisy adalah budak yang tak nak naik rumah orang. Aku macam main kejar-kejar lak dengan dia. Dia memang dok sebelah pemandu, tapi bila aku turun, dia terus melompat ke tempat pemandu. Dan seterusnya bermain kejar-kejar dengan dia.

Bila aku nekad untuk mengambil dia, dan kali ni bimbang dia akan terjatuh sekiranya pintu kereta tidak ditutup, aku menutup pintu dengan tidak rapatnya. Tiba-tiba Aisy dengan pandainya menekan butang lock. Kunci juga sudah berada di tangannya. Pintu yang tidak rapat juga ter lock sama. Bukan macam myvi kalau tak rapat tak de la pulak dia lock.

Aku jadi panik, tak tahu nak mintak tolong dengan sape coz semua orang dah ke masjid untuk solat jenazah. Bila aku cuba bercakap dengan Aisy, dia melompat2 kegembiraan pulak dalam kereta tu coz tak payah keluar dari kereta.

Bila aku cuba lambai kat dia menunjukkan aku cuba untuk tinggalkan dia, dia sedih. Bila aku suruh dia tarik lock tu ke atas, dia tak pandai. Dia menekannya lagi ke bawah. Aku panik gila dan nasib baik mak & adik masih lagi di rumah tu. Baru je nak ke masjid.

Terlalu ramai yang berkerumun di sekeliling kereta, Aisy menangis dalam kereta. Takut atau apa, aku tak pasti. Bila aku berkomunikasi dengan dia, dia nak dengar tapi bila dia terpandang orang lain yang ramai, dia menangis.

Tiba-tiba Aisy nak makan mee yang aku bawa bekal dari rumah. Dia menangis-nangis mintak aku buka kan tupperware tu. Macamana nak buka anakku? Aku cuba arahkan dia menekan alarm tapi bila usaha dia diperhati orang lain, dia menangis lagi. Aku cuma dengar dia berkata "Nak mee" sambil menunjukkan tupperware tu.

Adik dah balik ke rumah untuk mengambil kunci spare dengan memecah masuk sahaja rumah kerana kunci rumah juga di dalam kereta. Alhamdulillah, segalanya berjalan dengan mudah. Adik berjaya masuk ke rumah dan datang dengan kunci spare.

Aku tersangatlah happy bila budak kecik tu dah selamat. Pengajaran buat aku adalah tidak meninggalkan anak walau macamana keadaan sekali pun keseorangan dalam kereta.

Tapi sesungguhnya aku tak larat untuk tterus mendukung dia. Aku perlu turun dulu dan pergi ke arah tempat dia duduk supaya aku boleh mendukungnya. Sebab tu aku dah tak suka pergi mana-mana kalau kami berdua sahaja. Aku perlukan seseorang yang boleh mendukung nak mengejar Aisy.

Pic Aisy terperangkap tidak dapat di capture oleh hp kerana hp juga berada di dalam kereta. Kalau tak gambar tu mungkin kenangan paling abadi buat Aisy kan!!!! Budak nakal.......

Note : Malam sebelumnya aku mimpi kami accident kat atas bukit lebuhraya Karak kat Janda Baik tu. Kereta kami dirempuh dan Aisy tercampak keluar dari kereta. Adakah itu pentanda buruk akan menimpa dia???Mintak dijauhkan........

Wednesday, September 7, 2011

Hari Raya Kedua

Sudah menjadi kebiasaan kami untuk berkumpul family belah abah di rumah kakak abah di kampung Ulu Jelu di hari Raya Kedua. Biasanya kalau arwah abah ada, abah lah orang yang akan keluar rumah seawal pagi kerana dia akan ke kubur Mak Tua (nenek) & Tok Cik (atuk) aku sebelum berkumpul sedara mara.

Tapi tahun ni kami lak adik beradik seawal pagi berkumpul di pusara abah. Sedih rasanya..ni Syawal yang keempat dah aku tak beraya dengan abah..Dah tak belikan baju baru, kain pelikat baru, duit raya tapi cuma dapat sedekahkan surah yassin dan al-fatihah untuk abah setiap kali raya untuk hari raya kali ni dan juga yang akan-akan datang. Semoga roh abah dicucuri rahmat.

Balik dari kubur prepare breakfast nasi lemak. Sebulan tak makan nasi lemak dan pagi ni makan nasi lemak dengan enaknya. Ditambah lak dengan teh & teh O panas. Fuhhh..sedapnya...

Lepas tu sesi mencuci pinggan mangkuk lak. Kutip basuh mana yang tak basuh lagi. Semalam aku tak tolong pun adik-adik aku membasuh pinggan mangkuk, tapi pagi ni aku rasa segar sikit dan ada tenaga, tu yang boleh membasuh sehinggalah budak kecik tu bangun tidur mintak nak mandi.


Budak kecik ni suka bergambar

Siap-siap semua jam dah kat pukul 12.00 tengahari. Menjadi sejarah dalam hidup kami hanya ke kampung abah waktu tengahari. Maklumlah, abang akan beraya ke Shah Alam pula rumah mertua dia. Kemas-kemas, tu yang sampai kul 12.00. Nak jadi cerita lak, kali ni kami terus menuju ke rumah sepupu aku bukannya ke rumah makcik aku untuk makan tengahari.


Sedondon baju dengan mama

Anak buah kesayangan yang banyak dapat duit raya

Aisy yang comot

Seperti biasa, Aisy bukan nak duduk sangat orang. Asyik mintak nak balik je. Tu yang singgah sekejap-sekejap je. Buat pertama kalinya juga kami tidak berkunjung ke rumah sedara mara yang lain kerana Aisy adalah tak sangat behave. Dia nak balik je...

Sampai di rumah hanya beristirehat menanti keluarga PIL aku yang tak sampai-sampai. Lastly, lepas Asar mak aku decide kami je ke kampung nenek husband aku. Sudah dua hari menanti tetamu tetapi tak sampai-sampai, tu yang kena gerak ke rumah tetamu.

Selepas solat Maghrib barulah kami bertolak pulang ke rumah semula. Mak aku sebenarnya bertujuan menyedekahkan duit zakat tahun lepas yang masih berbaki kerana tidak tahu hendak diberikan kepada siapa yang lebih layak. Sebab nenek husband aku adalah wanita tua dan ibu tunggal, so mak decide sedekah kat dia je.

Perjalanan tidak jauh tapi keadaan aku yang tak berapa nak selesa tu yang menyebabkan aku cepat penat. Sampai je rumah perlu menyediakan makan malam lagi. Kalau boleh aku ingin sahaja berbaring kerana tekak aku bukan nak makan pun. Tapi sebab ada dua mulut yang menjadi tanggungjawab aku, tu yang gagahkan diri juga untuk memasak yang simple je.

Nasib baik jugak lah Aisy tidur awal. So tak la aku perlu lagi berjaga untuk bermain dengan dia. Dapat tidur dengan indahnya untuk jemputan makan tengahari di rumah aku esok.

Hari Raya Pertama 2011

Tahun ni kami sedondon memakai warna coklat. Kami semua sama pakai coklat tua tapi pengantin baru pakai coklat muda.



Sesi photoshoot pukul 11.30 am lepas semua selesai

Pagi raya kali ni tak sempat nak bersalam-salaman lak. Semua kelam kabut prepare untuk kenduri lepas solat sunat hari raya. Sampai makan pagi pun aku tak sempat.

Menu kenduri adalah macam biasa kami makan di pagi hari raya, nasi minyak, rendang ayam, kari daging, acar timun, sate, nasi impit, kuah kacang, lemang. Cuma tapai je mak tak buat tahun ni coz takut permaidani baru dia kotor..hehehe....lagi satu kalau buat tapai mesti lalat pun banyak...


Antara tetamu lelaki yang hadir kenduri tahlil

Ni pulak tetamu wanita yang hadir.
Perasan tak ada budak kecik yang sibuk melukis sambil meniarap tu. Tu budak nama dia Rahadatul Aisy

Menu jamuan di Hari Raya Aidilfitri.

Siap kenduri tahlil, kami membuat kunjungan ke rumah ustaz (imam kampung). Ni kali pertama dia jemput makan-makan kat rumah dia dan kali pertama gak anak-anak dia beraya di rumah dia. Dan yang pasti ada senyum yang terlalu gembira dan bahagia dari ustaz untuk raya kali ni.

Kami terus mengambil kesempatan untuk singgah beraya ke rumah jiran-jiran yang terdekat seperti biasa. Rumah ditinggalkan dengan keadaan yang berselerak, pinggan mangkuk tak basuh pun lagi. Janji beraya dulu.

Husband aku beritahu PIL aku nak datang, so kami just menunggu tapi tak kunjung tiba. Husband aku lak dia dah hilang ntah kemana pergi beraya ke rumah kawan katanya. Tak kisah lah, aku pun tak larat nak ikut dia ke mana-mana. Tambah lak Aisy asyik mengamuk je sejak hari Ahad tu. Tak nak langsung dengan orang lain, tak nak masuk rumah orang, nak naik kereta je kerja dia.

Tambah lak pagi raya tu dia terbangun awal, so dia pun nak tidur tengahari tu. Sebelum tu dia nak naik car dulu. Aku pun bawak la dia pusing-pusing sambil nyanyi kat dia lagu 1 Malaysia coz dia suka bila tengok bendera Malaysia berkibar-kibar samapai lah dia tertidur.

Lepas je Aisy bangun, aku ngan family aku beraya lak ke rumah makcik aku dan nenek sedara aku. Macam biasa la, Aisy sentiasa mengamuk. Bukan boleh dok lama-lama pun. Tapi petang gak aku balik. Sampai je rumah ada tetamu lak dari Bilut. Sedara belah mak. Call husband aku tak dapat-dapat, mungkin PIL aku tak datang dah kot coz dah petang kan.

Malam baru husband aku balik kata PIL aku esok baru nak datang. Sudahnya makanan yang tersimpan tak habis coz nak bawa ke rumah makcik aku tadi takut diorang sampai tak de apa nak makan. Kami adik beradik berusaha juga makan samapi betul-betul kekenyangan sebab sayang sangat dengan makanan tu kalau buang je.

Malam lak tak de tetamu yang datang coz kami semua pun dah tak larat. Aisy pun tidur awal lak dia. AKu pun tidur sekali ngan dia. Terlepas lah setengah jam filem NUr Kasih The Movie tu.

Tapi bila layan movie tu cam tak best pun. Aku dengar ramai yang kata best, aku rasa tak best pun. Tak de part yang sedih ke, happy ke. Jalan cerita cam mendatar je. Macam bosan pun ada gak. Tu yang kat akhir-akhir tu layan tak layan je cerita tu.

Lebih banyak melayan Aisy main dan makan. Budak tu kalau dah cukup tidur mula lah tidur lambat, nasib baik tak lambat sangat. Pukul 1.30 am dah tidur. Esok banyak agenda nak buat. Perlu rehat secukupnya.

Peristiwa Di Malam Raya

Cuti Raya kali ni memang best betul la. Just ambik dua hari annual leave je dah boleh bercuti untuk 9 hari. Aku rasa ramai yang sama cam aku gak dan mungkin jugak yang hari ni pun masih lagi bercuti.

Seperti yang aku maklumkan untuk raya pertama kali ni akan beraya di rumah PIL tapi sebenarnya bukanlah rumah PIL tapi rumah emak MIL merangkap nenek kepada my by by. Sebab terlalu ramai adik beradik MIL, husband aku decide tak payah tidur sana la.

Rumah kampung biasa lah, mana la muat nak sumbat ramai-ramai. Just gi melawat di pagi raya sahaja ke sana. Sebenarnya my by by dia tak nak mengasuh Aisy coz aku dah cakap ngan dia kalau dok sana nanti, dia kena ngasuh Aisy coz aku tak larat dah nak turun naik tangga gi bilik air, nak dukung Aisy lagi. Silap haribulan kami berdua terlentang dalam bilik air ada la.

Tapi petang last buka puasa tu aku gi berbuka je kat sana coz takut pagi esok tak sampai ke sana lepas solat sunat hari raya. Bukan apa, rumah aku ada buat kenduri tahlil lepas solat, tu yang takut tak sampai ke sana. Lebih baik berjumpa di malam raya.

Seperti biasa, Aisy bukan nak dengan orang lain. Nak masuk rumah pun tak nak budak kecik tu. Dia kan biasa seorang je, mana suka ramai-ramai ni. Sudahnya aku yang penat meriba dan mendukung Aisy. Husband aku ntah hilang ke mana, waktu berbuka orang dah azan baru masuk rumah. Nak kata dia menjaga api membakar lemang, tak de pun dia. Merayap je la kerja dia.......

Siap berbuka husband hilang lagi ntah ke mana. Cuma muncul dalam kul 9.00 pm tu ajak balik rumah my mom. Perjalanan kurang selesa kerana jalan tar yang tak berapa nak elok. Lubang sana, lubang sini, jalan juga tak lurus mana. Dah la tak lurus, jalan juga beralun. Melompat-lompat dalam kereta menyebabkan aku rasa senak perut. Tambah lak meriba budak kecik yang bernama Aisy tu.


Budak nakal

Bila dah sampai rumah mak, badan pun letih, mata pun dah ngantuk. Tolong kupas ubi kentang je, pastu Aisy macam nak tidur tapi tak tidur-tidur. Habis semua mainan dipunggahnya. Sudahnya aku yang tertidur waktu Aisy tengah layan main stacking blocks tu.

Baru je terlelap jap, tiba-tiba aku terdengar kaca berderai. Aku risau kan Aisy je. Buka mata tengok dia ada kat aku sambil berdiri dan memegang balang kaca yang tinggal penutupnya je. Sebelah aku lak tersusun balang-balang kuih yang lain. Semua orang pun dah meluru ke ruang tamu.

Aisy buat muka tak bersalah dia. Siap cerita dalam bahasa dia lagi. Tapi menunjukkan dia cuba menerangkan apa yang terjadi dan menyatakan yang dia tak bersalah. Siap sebut perkataan "hantu" lagi. Ntah mana dia dapat perkataan "hantu" sejak lepas Maghrib tu.

Dalam sibuk semua orang cuba membersihkan kaca-kaca di atas permaidani baru mak tu, dia pun sibuk nak tolong. Mulut jugak tak berhenti-henti explain yang dia tak bersalah. Nasib baik dia cucu dan anak buah kesayangan, so tak la kena sembur. Siap ketawa tengok keletah dia lagi ada lah.

Nasib baik jugak C.De dia tak jadi isi kuih raya guna balang kaca ala kristal yang baru beli kat Langkawi tu. Kalau tak, habislah mama adik ni kena ganti lak. Balang kaca yang ni milik mak aku, yang biasa-biasa je. Lagi pun balang kuih aku pun ada dua set kat rumah mak. Tu yang semua orang tak kisah walaupun pecah.

Lepas je pecah, semua balang kuih angkut letak atas meja makan coz Aisy tak nak ada barang apa-apa pun even alas meja atas coffee table tu. So, clear kan je la. Dia nak main duit syiling dia atas meja tu. Anak mama ni makin nakal, makin pandai bercakap dan makin tembam. Geram betul tengok dia sekarang ni, nak gomol je dia bila dia buat nakal tu.

Malam hari kedua last puasa aku tengok Aisy seolah-olah bercakap dengan seseorang di tepi almari. Aku tanya dia tak jawab tapi aku rasa dia cakap ngan arwah abah aku kot. Kan roh semua dah nak balik coz Ramadhan pun dah sampai ke penghujung. Kalau betul aku yang sangat gembira coz Aisy dapat jugak jumpa dengan arwah Tok Abah dia..huhuhu...

Saturday, September 3, 2011

Bersiaran Dari Kampung Di Raya Kelima

Baru ada kesempatan untuk menjenguk blog setelah hampir seminggu meninggalkan alam maya ni. Sebelum cuti raya un tak sempat nak post satu entry sempena hari raya ni.




Tan nak cakap banyak dalam mood raya yang masih ada walaupun aku dah start lepak kat rumah je hari ni. Badan makin tak larat, nampak macam tak sarat tapi aku sebenarnya dah sarat sangat2. Tak larat nak mengusung perut dah.

Tinggalkan entry ni dengan ucapan selamat hari raya Aidilfitri buat semua sahabat-sahabat tak kisah lah sahabat blogger dan juga sahabat tak blogger tapi sudi baca blog aku ni. Ni sebenarnya kawan-kawan sekolah dan universiti yang ada baca blog aku ni, silalah sudi-sudi kan diri datang ke rumah aku coz aku balik esok. Tak pun datang lah rumah aku kat KL. Dengan ucapan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Dan Batin.




Special dedicate kat blogger fushernaz yang berada di Australia, Selamat Hari Raya. Hope Qairina sembuh cepat ye..tahun depan raya kat Malaysia kan!!!!!!

Blogger Norhasnizar, aku gi rumah ko semalam tapi berkunci. So tak dapat jumpa lah. Datang lah rumah aku kalau tak balik lagi.









Thursday, August 25, 2011

Check Up & Persiapan Hari Raya

Semalam berkesempatan untuk bercuti dengan my husband. Tujuan sebenar adalah untuk melakukan pemeriksaan bagi kali pertama di HUKM coz dijangka akan bersalinkan anak kedua ni di HUKM jugak macam Aisy.

Aku tak pernah buat check-up kat HUKM lebih daripada 2 jam menunggu. Tapi semalam buat kali pertamanya aku terpaksa menunggu hampir lebih 4 jam untuk selesai kesemua urusan. Dengan puasanya, dengan aircond yang aku rasa sekejap on sekejap off, rasa rimas yang teramat sangat. Terpaksa keluar masuk dari tempat menunggu coz kurang selesa duduk lama-lama.

Sebab tujuan kami adalah shopping, kami membawa Aisy bersama. Kesian budak kecik tu, duduk menunggu terlalu lama. Dia bukanlah budak yang boleh duduk diam. Dia lebih suka berlari ke sana dan ke sini. Sudahnya abah dia decide just bawa Aisy jalan-jalan kat Tasik Permaisuri. Nanti dah siap baru dia datang pick up aku je.

Tentang kandungan pulak, alhamdulillah..Sudah mencapai berat 2.2kg di usia kandungan 33 minggu. Besar gak la baby kali ni kot coz kalau ikut kandungan 33 minggu berat biasanya around 2.00 kg only. Ingat baby kecik coz perut aku macam tak besar je...Jantina masih berada di dalam teka teki macam Aisy jugak dulu. Sentiasa tidak menunjukkan kemaluannya. Tapi possibility untuk mendapat baby girl adalah tinggi coz doc yang scan tu dia kata macam tak nampak tanda-tanda baby boy pun.

Tak kisah lah boy or girl, janji sihat tubuh badan dan sempurna akal fikiran dia. Yang penting selamat jugak dia lahir ke bumi ni. Kalau baby girl, mesti Aisy dan baby macam kembar je coz tak beza jauh sangat. Cuma beza lebih kurang satu tahun tujuh bulan. Nanti tak tahu adik Aisy lebih ganas dari Aisy atau Aisy akan kadi seorang kakak adik yang pembuli orangnya. Hahaha...

Bab nama lak belum terfikir lagi nak letak nama apa. Macam Aisy jugak lah dulu. Sampai hari pendaftaran baru decide nak letak nama apa. Kali ni tak tahulah nak letak nama apa. Kalau nak pilih nama mestilah pilih nama yang baik-baik kan maksudnya..tapi confirm nak mulakan dengan huruf R jugak cam nama Aisy.

Dah habis cerita tentang kandungan yang makin membesar ni, masuk cerita pergi shopping lak. Niat di hati memang ke Jalan TAR dan kami memang ke sana petang semalam. Tapi bila dah sampai sana hari dah petang. Bertembung pula dengan waktu orang pulang dari kerja.

Tak dapat apa yang nak dicari, cuma sekadar sepasang baju melayu dan kain pelikat untuk husband dan kain batik untuk aku bersalin nanti. Itu je yang beli semalam. Masuk Sogo pun tak dapat cari baju Aisy. Aku makin kesuntukan masa nak cari baju untuk Aisy dan jugak baju & seluar untuk my husband ni. Jumaat ni dah nak balik kampung.

Cuma berharap diberi tenaga dan masa untuk berpeluang keluar ke Selayang Mall pada malam ni. Hope dapat jugak apa yang dicari di sana.

Tuesday, August 23, 2011

Perkembangan Bayi Di Usia 17 Bulan

Milestones

At 17 months, most toddlers have mastered a handful of words, and some might even be combining words. Your toddler might also be able to take off her dress by herself or pretend to feed her doll. Some children this age are learning to brush their teeth with help.
 
Aisy lately ni memang dah bercakap pun dengan banyaknya. Tapi adalah jugak perkataan yang kita tak faham tapi banyak yang faham. So senang nak jaga dia. pastu dia suka ajuk kita cakap, atau ulang apa yang kita cakap.
 
Bab pakai baju sendiri ni pun dia dah mula start. Tapi dia pandai pakai seluar je. Baju tak pandai lagi. Lagipun dia tak suka pakai baju, tu yang dia tak kisah ke baju. Asal kita tukar je diapers dia, mulalah dia sibuk nak selongkar cari baju sendiri nak pakai seluar je pun. Pada hal baju & seluar dia pakai sebelum tu elok lagi.
 
Berus gigi memang dia dah lama buat tapi tak la betul-betul berus coz dia bukan pandai nak gosok cam kita gosok. Cuma start dua hari lepas dia dah pandai menggerakkan berus tu ke atas dan ke bawah untuk gigi depan dia. Aisy bukan banyak gigi pun. cuma ada 6 batang je, 4 kat atas, dua kat bawah. Tapi dia kuat menggigit.

Categorises objects

Your toddler will begin to recognise how toys and other objects are similar and how they are different. As she plays, you'll find that she likes to sort them into piles by colour, shape and type.
 
Em..betul tu...semua mainan yang bentuk shape, blocks & colour dia dah pandai sesuaikan. Pandai jugak dia asingkan ikut colour. Paling dia suka bila selongkar beg yang berisi mainan bentuk lego tu. Bila kita tanya dia adik nak buat apa, mesti dia jawab buat robot. Itu je yang dia tau buat. Lain-lain dia tak pandai buat lagi.
 
Tapi Aisy ni satu je, kalau nak tengok dia main dengan betul, jangan dok dekat ngan dia. Ada je dia tunjuk tak tau dia tu. Tanya nak letak colour ni kat mana la, shape ni kat mana la. pada hal, kalau kita tinggal dia main seorang-seorang, pandai lak dia buat semua tu. So, kena perhati dari jauh je.

Modelling manners

If "no" hasn't already become her favourite word, your child will begin using it with a vengeance about now. It's probably a good time to work on manners. Demonstrate the type of consideration you want your toddler to develop. Say please if you want her to do things, and thank her when she does. It is a good idea to try to convey the basic principle of the importance of showing respect. "Please" and "thank you" are not meant to be parrot fashion responses; they should show concern and involvement.
Aisy sekarang memang kaya sangat dengan perkataan "terima kasih" dia. Apa sahaja yang diberikan padanya tak kisahlah makanan ke, mainan ke, baju ke mesti dia cakap 'terima kasih'.

Pastu kalau nak mintak tolong ambik barang pun senang. Bagi je arahan dia akan pergi ambik. Tapi dia suka tanya "mana?" banyak-banyak kali selagi tak jumpa.

Tapi Aisy ni jangan larang apa dia nak buat, baik buat tak tau je kalau rasa perkara tu salah coz kalau kita larang lagi dia buat. Sebab dia tau sebenarnya perkara tu kita tak suka, tapi bila larang dia, dia suka tunjuk perasaan. Tu yang dia akan lagi buat perkara tu ulang-ulang bagi kita sakit hati. Bila kita buat tak tahu, tak marah dia, dia pun malas dah nak buat. Kuat memberontak anak aku ni....

Getting fussy about food

Toddlers are famously picky eaters, so don't waste your time preparing complicated meals only to have your efforts rejected. Keep cooking simple; most meals can be made into bite-sized toddler delights. Don't get bogged down trying to balance foods at every meal or even every day -- focus on a good mix for the week. If you offer her a variety of healthy options, it's highly likely she will be getting all the nutrients she needs.
Aisy lately ni makin kurang gemar makan makanan bayi. Lebih suka makanan orang dewasa. Nak tak nak kena bagi gak la. Tapi kena control sikit la. Dia suka ayam goreng tapi untuk ayam goreng dia kena buat lain. Dia suka sup ayam, tapi sup ayam dia kena buat lain. Dia suka mee, so untuk dia kena rebus mee yang lain. Semua kena buat yang lain, tak kisah lah anak. Asalkan dia nak makan.

Switching from two daytime sleeps to one

By the time your toddler is one and a half, she'll be moving towards just one sleep a day. Some toddlers go through a difficult period where one is not enough but two are one too many, so you might have to muddle through until she settles. If she's having trouble sleeping in the day, try cuddling up with her and making it extra cosy
 
Anak aku memang susah nak tidur dah sekarang. Aku pun tak faham lah dia. tak penat ke dia. Aku yang ikut aktiviti dia kalau hari sabtu Ahad tu pun rasa penat, tapi dia tidak.
 
Siang hari cuma tidur sekali sahaja, waktu petang dah nak menginjak ke senja baru nak ngantuk-ngantuk. Kalau bangun tidur dah lewat petang sikit, tidur malam gak pukul 1.30am ke atas. Memang tak larat la nak jaga dia sekarang. Banyak main betul. Kita ni dah tersengguk-sengguk tapi dia tak. Kadang tu mata dah pejam nak tidur tapi bila dengar je bunyi iklan dia suka, mata pun terbeliak semula.
 
Kadang aku rasa nak baling je tv coz selalu je kacau Ais tidur ngan iklan-iklan tu. Aisy ni lak sekarang kalau nak tidur nak kena bukak tv, walaupun bukan dia nak tengok pun. Tapi dia nak tv tu sentiasa terpasang. Sekarang ni tv kat rumah aku tu ikut tersedar kul berapa baru tutup coz aku selalu tertidur jugak bila Aisy tidur. Malas nak cari remote kat mana, tu yang bantai tidur je tak tutup tv.
 
Hobi Aisy sekarang adalah scribbling...sudah dua buku aku bagi kat dia. balik dari nursery je sibuk cari book & pen nak melukis. Setiap kali pun lukis 'cat' je. Tapi sejak Sabtu lepas dia dah pandai lukis bulat-bulat. Ni abah dia yang ajar,..budak kalau nak ajar dia melukis kena ajar dengan bulat dulu. Baru tukar yang lain lak...tapi bulat-bulat Aisy bukan satu-satu, tapi bersambung kerana dia akan ulang bulat tu di tempat yang sama.
 
Aku tak tahulah dia faham ke tak dia akan dapat adik coz bila tanya "baby adik mana?", dia akan tunjuk kat perut aku dan mula nak gigit aku. Dia marah ke suka tak tahu lah. Hope Aisy akan jadi kakak yang baik. 

Monday, August 22, 2011

Persiapan Hari Raya

Sehingga ke saat ini tiada persiapan hari raya yang beria. Baju kurung dah ambik pun semalam cuma tudung je tak beli lagi. Alhamdulillah, badan tak besar sangat since pregnant ni, so leh sarung baju kurung lagi. Tapi nampak gemuk lak bukan perut yang besar.

Duit bonus tahun ni sungguh mengecewakan, hanya sebulan gaji sahaja. Sungguh kecewa so tak boleh berbelanja lebih. Lagi pun duit ni nak prepare untuk bersalin nanti. Kenaikan gaji jugak masih belum nampak. Huhuhu...aku rasa better cepat lah masa supaya aku leh habiskan maternity leave dan menyerahkan resign letter lepas tu. Sudah tidak tertahan lagi....

Kuih raya langsung tak tempah tahun ni sebab tak terfikir nak buat open house pun cam tahun lepas. Tapi bila teringat kot-kot la ada kawan-kawan aku nak datang ke, kawan2 husband nak datang ke, takkan nak angkat air dengan roti atau biskut jacobs je...baru semalam order, tapi tak banyak pun. Setakat dua jenis je, itu pun kuantiti hanya 50 biji. Selebihnya nanti tengoklah macamana. Buat makanan berat je kalau ada orang datang.

Baju by by dan Aisy masih belum di cari. Plan hari rabu ni coz aku akan bercuti untuk weekly check up...OOO..sekarang sudah dua minggu sekali kena berulang alik ke klinik untuk check up. Lepas raya nanti bila 36 weeks seminggu sekali lak...cam cepat je masa berlalu, dan aku rasa baby kali ni jugak akan terkeluar lebih awal dari jangkamasa..sungguh tak sabar untuk melahirkan seorang lagi khalifah di muka bumi ini..

Ada sape-sape yang tahu kat mana lagi ada buat whole sale? Malas rasanya nak ke Sogo kerana semua pun tahu kat sana macamana suasananya...menyesal lak tak ke PICC coz minggu lepas Metrojaya buat whole sale kat sana. At least aku mesti dapat cari baju Aisy dan husband aku. Kawan aku yang pergi sana dua kali pun dah settle baju untuk anak-anak dia. Cuma untuk anak perempuan dia je tak settle coz baju untuk girl baya Aisy je banyak choice & cantik.

Kalau rasa tak nak bersemak dengan orang ramai tempat yang perlu aku pergi adalah Parkson kat Selayang Mall. Tapi situ problem parking la, bukan main susah lagi nak cari parking.,. tapi orang dalam mall tu tak la ramai mana pun. Pening kepala nak fikir tapi sudahnya aku akan ke jalan TAR & Sogo jugak ni...kat sana semua ada kan!!!!

Duit raya dah tukar tapi ingat nak cut sikit dari tahun lepas coz bonus kan sikit je..Tapi tengok la, tak sampai hati nak bagi duit raya rm1 je kat anak-anak buah...kurang-kurang rm5 macam tahun lepas kan!!!tapi duit rm5 tak de waktu aku tukar duit tu, sekarang ni just ada duit rm1 je kat aku. Banyak masa lagi nak isi duit dalam angpau ni..boleh buat kira-kira untuk tambah atau tolak.

Cuti raya lak dah lulus coz office tak de orang nak kerja langsung. Boss decide tutup je seminggu. Yahooooooooooo...boleh balik raya dengan aman. Hope raya tahun ni boleh jumpa sedara mara & kawan2 cam tahun lepas gak. Kawan-kawan, aku raya rumah PIL aku dulu pastu korang leh jumpa aku dah start petang raya tu. Jemputlah datang rumah aku atau nak aku gi rumah korang dulu?????Nanti decide ok??????

Hujung Minggu Bersiaran Dari Kampung

Hujung minggu baru ni berkesempatan untuk berpuasa di kampung bersama family aku. Tapi betul-betul tak larat rasanya bila anak tidur lambat tapi kena bangun prepare sahur lak. Kalau tak fikir mak yang kurang sihat dan aku ada husband, aku pun sambung tidur je lah...

Tapi bila dah bersahur, sambung tidur tak ingat dunia. Hari Sabtu layan mata ngan Aisy sampai kul 12.00 tengahari. Satu family layan mata kecuali husband aku yang bangun awal pastu layan PS2 sorang-sorang. Bila kita bangun, dia lak sambung tidur.

Mak & adik-adik aku tak sihat, batuk & selesema coz perubahan cuaca. Kat Mekah terlalu panas, balik sini pun panas gak, tapi panas yang berbeza. Langsung mak di bawa ke klinik sebab teruk sangat batuknya. Bila check, paras gula dalam darah mak naik ke 28. Tinggi sangat-sangat dan sepatutnya ke hospital ditahan di dalam wad. Mak jugak mengalami kekurangan air dalam badan yang teramat sangat.Sudahnya mak terpaksa buka puasa Sabtu & Ahad yang lalu.

Balik kampung kali ni juga berkesempatan untuk aku mengunjungi bazaar Ramadhan kat bandar RAub. Terlalu banyak makanan yang dbeli, gambar tak sempat nak capture coz sibuk melayan budak kecik yang berak waktu nak berbuka. Aku senaraikan je apa yang aku beli di bazaar Ramadhan. Tengok hebat tak kami makan?
1. Popia Goreng - RM2.00 (5 pieces)
2. Begedil - RM2.00 (4pieces)
3. Akok - RM4.00 (8 pieces)
4. Puding Roti - RM1.00 (3 pieces)
5. Kuih Bakar (Piana) - RM3.00 (1 pieces)
6. Sardin Roll - RM1.00 (1 pieces)
7. Murtabak - RM 6.00 (2 pieces)
8. Ikan Pari Bakar - RM5.00 (1 slices)
9. Ikan Terubuk Bakar - RM 7.00 (1 slices - bahagian ekor)
10. Air Laici Kang - RM2.00
Ini yang aku beli kat pasar Ramadhan, yang beli kat gerai buah-buahan lagi, buah jambu epal, jambu madu, salak, buah mata kucing, tembikai susu, semua sekali habis RM18.00.

Itu yang aku beli, mak yang pergi klinik singgah kat pasar ramadhan jugak, beli lagi murtabak (2), kuih koleh kacang ngan ayam percik. Semua makanan tu habis waktu berbuka. Gila hebat tak????Air bukan setakat laici kang je, tapi buat lagi satu tin laici. Licin, tak de apa yang tinggal untuk ber supper...ini makan ke muntah kedarah?????

Hari Ahad nak ke Raub jauh sangat, sudahnya adik aku yang pergi beli kat pasar Ramadhan kat kampung aku je. Walaupun tak de apa sangat makanan hari ni kecuali "kuih butir nangka" dan roti jala yang mak buat ngan murtabak yang dibeli, tapi perut penuh kekenyangan. Air tiga jug ; sanquick, tebu & soya habis licin gak. Nasi lak lauk percik ikan yang mak buat & ayam goreng kunyit (aku buat), habis licin jugak.

Husband aku lagi la, sama cam anak dia gak. Anak dia masa berbuka puasa makan dah nasi...pastu nak balik lak dia bantai lagi makan nasi. Waktu aku sibuk nak bungkus lauk, anak aku pun sibuk mintak plastik bungkus beehon goreng yang mak aku bawa balik dari masjid.

Kalau cerita bab makan, subhanallah..makan macam tak jumpa makanan dah berapa hari. tapi bab solat Terawih, hampeh je. Hari pertama solat terawih tak leh buat coz Aisy mengamuk kat masjid nak balik. Tapi boleh la jugak solat kat rumah. Lepas-lepas tu, ada jugak buat sendiri je kat rumah tapi tdak minggu lepas. Badan dah makin gemuk ni, tak larat nak tunggang tonggek. Nak bersujud lama juga dah tak berapa larat. lemas je nak bernafas, macam tak cukup oksigen je....

Moga aku diberi kesempatan untuk menikmati Ramadhan lagi pada tahun depan. Supaya aku berkesempatan untuk lakukan ibadah yang aku tinggal pada tahn ni...

Sebut terawih, teringat lak zakat fitrah. Pun tak bayar lagi coz husband yang patut gi bayar...Insyaallah, akan dibayar sebelum tibanya hari Raya Aidilfitri..    

Thursday, August 18, 2011

Macam-macam Ragam.......

Semalam mak dan dua adik aku selamat kembali ke Malaysia setelah 12 hari ke Mekah menunaikan umrah. Mulanya aku yang nak pi ambik mereka kat airport, tapi tiba-tiba abang aku kata dia leh cuti, so dia yang pi ambik.

Semalam gak ingat bila abang yang cuti pegi ambik mak, aku leh la datang office kerja macam biasa. Tapi Aisy langsung tak tidur malam. Abah da telah tidurkan dia di jam 9.00 malam. Oleh yang demikian pukul 1.00 am Aisy telah bangun untuk bermain. Siapa yang jadi mangsa temankan dia main kalau bukan mama dia la..

Tersengguk-sengguk aku nak melayan dia bermain. Baru macam nak tertutup mata tiba-tiba handphone aku dibaling Aisy lalu terkena mata. Sakitnya Alllah je yang tahu. Geram betul aku, rasa nak marah-marah je budak kecik tu. Lepas handphone dibaling, kalau aku terpejam mata je sikit terus dia korek biji mata aku lak.

Mana pergi abah dia???Abah dia adalah petidur yang sangat lena dan Aisy juga tidak mengorek mata abah dia. Ohh..oh..oh..anak abah betul la budak kecik ni...


Aisy yang behave kalau ngan abah. Anak abah dia ni

Sebab tak tertahan lagi, aku telah mengejutkan husband aku jam 4.00 pagi terus untuk bersahur kerana aku lihat Aisy macam mengantuk nak tidur dah. Tapi sebelum tu Aisy telah meminta untuk 'mamam' kerana lapar mungkin. Tu yang decide sahur je lah...

Jam 5.00 lebih Aisy masih belum tidur lagi dan masih ajak bermain. Aku dah tak boleh buka mata langsung, lalu tertidur, sedar-sedar je pukul 7.00 lebih bila husband nak gi kerja. Budak kecik tu pun dah terbaring sebelah aku.

Solat Subuh gajah dan sambung tidur lagi. Telefon boss kata EL coz nursery tutup tapi memang nursery tutup pun. Walaupun alamat aku adalah Kuala Lumpur, tapi kawasan kami adalah kawasan jajahan daerah Petaling Jaya. Nak tidur lama-lama pun tak leh. Pukul 10.00 aku dah bangun dan tak boleh nak sambung tidur dah...

Dalam pukul 11.00 pagi mak dan adik-adik aku sampai ke rumah aku. Masing-masing sudah bertukar suara dan sedikit selesema. Muka juga sedikit gelap dari biasa.

Mereka kata cuaca di Mekah terlalu panas, suhu lebih kurang 46C. Kita yang kat Malaysia ni kalau 37Cpun dah tak tahan, ni kan pula 46C. Nasib baik tahun ni punya puasa asyik hujan je. Tu yang ok sikit, tak la dahaga sangat.

Ole-ole dari Mekah mestilah ada tapi makanan tak boleh dimakan sebab puasa. Tengok Aisy teguk air zam-zam rasa sedikit tergoda. Budak kecik tu pun ntah kenapa suka lak air zam-zam, kalau waktu dia kecik dulu tak nak langsung.

Buah kismis dia tersangatlah menggoda aku kerana buahnya terlalu besar. Nyum nyum nyum..tak sabar nak tunggu waktu berbuka. Dengan kacang tu, buah tin lagi..kurma Nabi..subhanallah..tergoda iman puasa aku jap...

Berbuka puasa petang semalam juga sangat meriah. Kami dapat berkumpul satu keluarga menikmati kari ketam masakan mak. Fuh!!!!Marvellous...Tapi rumah aku kan kecik je, meja makan pun untuk 6 orang je, tpi semalam sebab semua ada, tak cukuplah kerusi. Tapi tak kisahlah. Aku & adik aku duduk di sofa sahaja sebab bukan nak makan nasik terus pun.

Bagi peluang pada yang nak makan nasi dulu. Tapi ada budak kecik tu semalam tak sempat azan dah buka puasa sebab dia tinggal ngan tokma dia, dia lapar. Mak goreng ikan tapi dia tak nak, sudahnya lagi 20 minitt nak berbuka dia dah berbuka. Tak macam biasa yang mana dia suka berbuka bila waktu Maghrib dah masuk.

Lepas sesi makan-makan, sesi bukak beg pilih ole-ole lak. Kali ni aku ngan K.Niza diberi ke utamaan untuk memilih jubah mana yang berkenan di hati. Jubah yang mahal ni mak cuma beli 4 helai sahaja. Untuk aku, k.niza, mak k.niza dan mak ngah aku...kenapa kami special???sebab hari tu bagi mak duit buat belanja kat sana, tapi kalau aku tak bagi pun aku dapat jugak jubah tu...

Mak jugak ada belikan alas meja yang cantik untuk aku...emm..kena beli cermin la untuk cover meja makan tu, baru leh letak alas meja.

Ni nak dijadikan satu cerita lagi, Aisy rupanya takut dan tak suka ngan warna hitam. Adik aku ada belikan dia sehelai jubah berwarna hitam. Sangat cute jubah tu. Biasa baju baru dia suka try tapi tidak kali ni. 

Aku terdengar Aisy meraung dalam bilik Tokma dia, bergegas aku ke sana bimbang dia terjatuh, tapi rupanya dia menangis sebab dia takut dengan baju hitam tu. Baju tu dah sebelah tangan masuk, tinggal sebelah je lagi mak masuk. Tapi dia punya menangis sambil sebut "takut", "panas"...banyak kali dia sebut sampai abah dia pun meluru ke bilik nak tengok kenapa Aisy menangis.

Bila dah tanggal baju tu baru dia berhenti menangis. Memanglah sebelum ni kami tau dia tak suka kalau makanan berwarna hitam. Dia memang tak makan pun kalau kek coklat atau apa sahaja yang berwarna hitam. Tapi tak sangka lak baju pun dia tak leh pakai.

Patut lah dress yang aku beli kat Jusco tu dia pakai kejap je coz abah dia nak bawa gi jalan-jalan, sampai je rumah suruh tanggal. Mulut pun asyik sebut "tak nak, tak nak". Baru je pasang niat nak belikan dress hitam putih. Macamana ni????

Pic ole-ole lepas ni baru upload...TUNGGUUUUUUUUUU.........

Tuesday, August 16, 2011

Cara Protes Yang Salah....

Hahaha..ini adalah sebuah entry luahan rasa sedih..sedih sebab apa adalah biarlah rahsia. Cuma orang yang tertentu sahaja akan faham.

Kerana rasa yang sangat terpendam sejak dua menjak ni, semalam sudah mula protes. Protes malas jalankan tanggungjawab sebagai ibu. Lalu terus menjalankan kerja-kerja 'kepuasan peribadi' iaitu tidur selepas solat Maghrib tanpa makan sebab tak masak jugak semalam. Tidak mempedulikan Aisy jugak yang ajak bermain. Terus tidur tanpa peduli tangis Aisy di ruang tamu.

Tapi bila terjaga je dari lena, orang pertama aku cari adalah Aisy. Terus berlari dapatkan dia sebab macam terdengar macam dia panggil aku. Tapi rupanya Aisy tidur dengan lena dengan abah dia walaupun jam baru menunjukkan 10.30 malam. Rasa bersalah lak sebab tak layan dia bermain tadi. Rasa rindu nak dengar suara ketawa mengekek dia..tapi takkan nak kejutkan dia lak...

Walaupun dia dah tidur, tetap belai dia sampai aku sendiri terlena. Tak tahulah kalau dia tak de depan mata macam mana rasanya. Kalau dia kecik2 dulu boleh gak tinggalkan kat kampung ngan mak tapi sekarang, no no no...sanggup aku berulang alik je rasanya.

Sudahnya pukul 5.00 am budak kecik Aisy tu bangun bersahur sebab dah puas tidur. Layan lah dia sampai puas macam balas dendam gitu coz tak dapat main ngan dia malam tadi. Rasanya cara memprotes dengan tidak melayan Aisy adalah sesuatu yang amat rugi dalam saat manis kehidupan. Protes yang lain tak pe kot.....

Monday, August 15, 2011

Apa Sudah Jadi Dengan Plan Hujung Minggu????

Cakap berabuk je hujung minggu nak buat tu lah, nak buat ni lah, nak pergi sana lah, nak pergi sini lah...sudahnya nak tahu aku ada kat mana????

Dua hari atau lebih daripada tempoh 48 jam kerana start pukul 6.20 petang Jumaat aku naik ke rumah dan tidak turun-turun lagi sehingga jam menunjukkan 7.25 am Isnin untuk pergi kerja. Hebat tak aku? tak pijak tanah, tak jumpa orang lain, hanya mengenakan baju tidur sahaja di rumah. Hahahaa....

Ini disebabkan oleh husband kena bekerja pada hari Sabtu, so tak leh nak ke mana-mana. Tapi yang betul-betul hampehnya adalah menunggu husband pulang yang kononnya kata akan sampai satu jam lagi tapi rupanya sampai pukul 5.00 petang di rumah.

Dek kerana protes tak boleh nak keluar ke mana-mana kerana hari sudah lewat petang dan guruh berdentum-dentum, lauk yang dibeli juga tidak menepati untuk dimasak kerana memesan membeli ayam tapi dibelinya kepala ikan, aku layan mata je dengan Aisy. Tanda protes!!!!

Pukul 6.30 baru jenguk dapur intai apa En. by by masak, kari kepala ikan yang akhirnya aku jugak yang tolong masakkan. Tapi aku tak lalu makan kepala ikan kerana itu bukan makanan aku dari kecik takut terjadinya otak yang lembap sementelah otak sekarang sudah makin lembap. Masak nasi minyak resepi mak dan akhirnya tak makan pun sebab perut kenyang coz aku buat sira roti jugak.

Aisy sekarang adalah pemain yang setia dan lebih suka bermain dari tidur. Hanya tidur petang pukul 4.20 pm dan bangun jam 6.40 pm, tapi berjaga sehingga ke pukul 4.30am..apa sudah jadi ini anakku...fahamilah bahawa ibumu perlu bangun memasak untuk sahur lagi.

Sebab tak tertahan lagi, pukul 3.00 lebih aku telah mengejutkan by by bersahur sahaja kerana bimbang takkan bangun lagi untuk bersahur. Sahur makan nasi minyak yang tak berlauk dan Aisy juga bersahur bersama kami. Budak kecik tu berpuasa ye kerana dia tak mau makan tapi nak susu dan air ribena je.

Ahad juga tak kemana-mana kerana husband bangun nak kat pukul 12.00 tengahari dengan alasan Aisy tidur lewat malam tadi. Nak keluar gi mana kalau pukul 12.00 pm baru nak bangun, nak siap-siap confirm dah petang. Nanti nak masak untuk berbuka lagi...

Sudahnya anak abah je keluar dengan abahnya ke Carrefour Kepong. Aku tidak turut serta kerana hari-hari aku ke carrefour sebelah office tu, nak cari apa lagi. Biarlah dua beranak tu meronda berdua-duaan. Sudahnya budak kecik tertidur ketika dalam troli.Hahaha..mana nak dukung budak kecik tu, mana nak tolak troli lagi...kesian si abah, tapi tak pe. Dia memang suka bawa anak bersiar-siar.

Sekali lagi berdepan masalah memasak lauk untuk berbuka. Hanya membuat goreng kicap ikan & ikan bakar. Sawi goreng juga kerana suami nak makan kailan tapi dia ingat sawi japanese tu kailan. hahaha..Tu je lah lauk hari ni, bersyukur tiada pembaziran berlaku.

Dan secara kesimpulannya, persiapan raya belum ada lagi. Tahun ni aku tak tempah kuih raya pun. Hebat tak????