Friday, May 26, 2017

Selamat Datang Ramadhan 1438H

Syukur Alhamdulillah,

Masih dipanjang umur hari ini untuk merasai debaran menanti Ramadhan datang esok. Insyaallah, malam ni kita semua akan start bertarawikh.

Sempena Ramadhan yang akan tiba ni, aku mohon maaf pada semua yang membaca blog aku ni andainya ada masanya aku terlepas kata sehingga menyakitkan hati kalian.

Selamat menjalani ibadah puasa pada semua umat Islam. Semoga Ramadhan tahun ini adalah Ramadhan yang terbaik buat kita semua.

Jangan lupa, setiap kali menunggu waktu berbuka puasa, marilah kita mengangkat tangan dan berdoa kepada Allah SWT mohon diberikan keampunan dan kebaikan kepada kedua orang tua kita. Amin..

Selamat berpuasa semua....

***Bila Ramadhan je mesti sedih sebab teringat arwah abah dan mak yang sekarang ni dah tak boleh berpuasa sebab dah start dialisis. Semoga setiap pengorbanan mak dan abah membesarkan kami adaik beradik menjadi amal buat mereka. Amin.

Thursday, April 6, 2017

Frazer Hill, The Little England

Salam...

Lama tak update gi jalan-jalan. Sempena cuti sekolah yang lepas, kami gi jalan-jalan gak tapi tak pergi jauh pun. Maklum la, kesihatan emak tak berapa mengizinkan. Itu pun, trip kali ni tak pasti kenapa dia tak nak ikut. Selalunya pantang nak jalan ke mana, cepat je dia bersiap naik kereta. Kadang nak pergi beli breakfast pun dia ikut sama naik kereta.

Frazer Hill ni tak plan langsung nak pergi. Lepas breakfast masih bersantai atas kerusi sambil borak-borak sehinggalah adik aku ajak naik ke Frazer Hill pada hal jam dah pukul 10.00 pagi. Siap jugak la walaupun mak tak nak ikut tetapi sebab Aisy dah mengamuk nak pergi pulak.

Walau berat hati tinggalkan mak seorang diri, tapi sebab kami pergi sekejap je, mak pun kata dia ok, kami pergi sahaja la.

Perjalanan dari bandar Raub ke Frazer Hill dalam 45 minit je. Itupun memang sangat slow je bawa kereta sebab jalan memang tak berapa ok. Bukan sahaja bengkang bengkok, jalan juga banyak rosak. Ramai yang kata lebih baik ikut Kuala Kubu Bharu, jalan lebih elok.

Kalau dulu waktu zaman aku sekolah, ramai kawan-kawan yang sama tinggal kat hostel memang budak Frazer Hill ni. Diorang memang pandai berbahasa Mandarin sebab bersekolah di SJKC. Pernah rasa nak ikut diorang balik time boleh balik, tapi sampai aku form 5 pun aku tak pernah ikut diorang. 

Dulu Frazer Hill ada time nak naik dan turun. Bas dari Raub pun just sampai gate je, nak naik sampai atas sama ada parents yang ambil atau naik la pengangkutan yang ada kot.

Dari perhatian aku la, bas macam tak naik sampai atas sebab jalan sangat curam. Waktu aku pergi tu, bas banyak yang park kat gate bawah je. Nak naik ke atas ada dalam 8km dan bila sampai kat atas..terus je nampak mercu / arca / jam tanda Frazer Hill ni. Ni memang port wajib ambik gambar sebagai bukti dah sampai The Little England ni.

1st tempat kami pergi Horse Riding. Kenderaan dilarang masuk rupanya tapi sebab waktu kami sampai tu, gate buka seluas-luasnya dan signboard larangan tu tak nampak. Bila dah park lama la jugak sibuk bergambar bagai, baru sibuk nak tanya macamana nak naik kuda tu. Waktu tu la baru penjaga kaunter cakap tak boleh park dalam. Hehehe..bertuahnya la budak tu...

Untuk Horse Riding ni pakej kalau untuk kanak-kanak dengan parents RM 11.00. Ye la, kaki budak kan tak sampai nak kena letakkan kaki kat tempat pemijak kaki tu. Maka aku terpaksa la naik 3 round bawa budak 3 orang sebab adik aku tak nak naik pulak dengan salah seorang budak-budak ni. Sakit peha aku terkangkang atas kuda tu, aku kan bukan tinggi mana.

Kat area horse riding ni ada juga memanah tapi kami tak cuba pun. Maklum la, waktu tu hujan dah turun renyai-renyai. Kami berpusing je area situ tak tahu nak ke mana lagi.

Tapi memang super natural la kalau pergi sini. Dengan flora fauna yang tak ada gangguan, sangat menyegarkan..nyaman..dan syok je. Macam kalau tarik nafas tu rasa dapat bernafas dengan lega je..memang cuaca tak la sejuk sangat, tapi nyaman je.

Yang paling best, kami terjumpa dengan seekor monyet yang sangat lain spesisnya dan rasa macam tak pernah tengok walau di Zoo Negara. Sangat comel tau monyet ni dengan warna dia kelabu seakan-akan beruang kaola. Walaupun Frazer Hill glamour dengan Bird Race tapi tak jumpa pulak burung-burungnya.

Kami berhenti di masjid untuk solat dan berhenti makan. Untuk makan, ada je kedai-kedai makan yang ada kat sini. Kalau Sabtu Ahad, ramai la yang menjual bawah payung area bulatan jam tu.

Niat hati nak pergi ke arah tasik nak tengok / naik beca air kan..tak pun ke kebun strawberry tapi Aisy dah mengamuk nak balik. Dia bosan la t sebab tak de apa-apa.

Macam pergi Cameron jugak, bukan ada apa, tapi dia excited sebab boleh tidur hotel sambil mandi dalam bathtub tu. Yang ni dia dah bosan terus ajak balik.

Sebelum balik tu, jom kita singgah beli fridge magnet sebagai tanda jejak dah sampai. Kat sini ada dua souvenir shop boleh pergi area bulatan jam tu. Kami pergi dua-dua tempat tapi kalau nak banyak pilihan, better pergi yang dalam hotel Puncak Inn tu. Walaupun dah beli kat kedai yang 1st, beli lagi kat kedai yang lagi satu tu sebab jumpa yang lagi cantik.

Jalan turun ke Raub, Aisy muntah tengah jalan. Waaa..bertabah lah hati dengan bau muntah dia sebab takde tempat nak buang muntah dia sebab jalan kecik sangat, tak de tempat boleh berhenti kejap.

Itu je pengalaman aku kat Frazer Hill, rasanya akan pergi lagi ni..macam seronok jugak.

Monday, April 3, 2017

My Hero Turn 3

12 Mac 2017 hari tu genap umur Amsyar 3 tahun.

Happy birthday sayang buntat. Love from heart till Jannah tau..

Tahun ni tak celebrate pun kat mana-mana. Mula nak buat kat nursery, tapi semua budak-budak nursery dia tak berapa sihat, so kita tak buat pun walaupun  boleh buat kat rumah kan.

Tahun ni Cik Su tetap orang yang sama yang akan belikan kek untuk setiap birthday anak sedara dia. So, dalam hidup korang bertiga mesti kena ingat doakan Cik Su, Cik De dan Tok Ma selain mama dan abah.

Walaupun tak celebrate, diorang sangat happy bila dapat tiup lilin dan potong kek. Itu je yang diorang harapkan. Tak kisah lah kek tu hanya bernilai RM 10 pun, tetap diorang akan sangat gembira.

Sebab tu aku rasa aku akan sambut birthday diorang sampai diorang sendiri yang tolak tak nak birthday cake lagi.

My buntat Amsyar,
Happy birthday, happy bornday..
Sayang mama infiniti tau..
Tak de garis putus
Walaupun bila besar nanti Amsyar bukanlah orang yang ternama,
Bukan orang terkaya,
Bukan orang terpandai,
Yang penting Amsyar boleh bacakan ayat-ayat suci Al-Quran
Amsyar boleh temankan mama pergi Haji,
Amsyar boleh mandikan jenazah mama,
Amsyar boleh sembahyangkan solat jenazah mama,
Amsyar yang akan doakan mama tiap-tiap hari,
Itu sudah cukup untuk mama tau...
Sayang Syar ketat-ketat.
 

 
 

Saturday, April 1, 2017

Pendaftaran Pra Sekolah

Salam..

Hari ini aku nak kongsi berkenaan pendaftarn pra sekolah. Maklum la, mesti ramai yang tengah survey website untuk pendaftran pra sekolah kemasukan bagi tahun 2018.

Bagi pendaftaran, boleh buat permohonan melalui dua cara:-

i. Permohonan Online
 Tarikh Permohonan : 01 Mac 2017 - 30 April 2017

ii. Permohonan manual
Tempat : Semua sekolah yang ada pra sekolah tempat kita nak hantar anak kita tu la
Tarikh : 01 Mac 2017 - 31 Mei 2017


Syarat permohonan kemasukan pra sekolah 2018 :-

i. Kanak-kanak warganegara MALAYSIA sahaja

ii. Kanak-kanak yang lahir pada 02 Januari 2012 - 15 Januari 2014 sahaja.


Manual semua boleh rujuk kat website kat atas atau mana-mana website lain. 

Aku just update kat sini bukan apa, kalau korang tengok syarat pendapatan tu, abaikan saje lah. Isi je borang tu walaupun pendapatan anda adalah lebih RM 10K sebulan. Sebab pihak sekolah yang akan buat nilaian. Mereka akan pilih yang benar-benar layak. Mana la tau, rezeki kita ni Allah yang bagi.

Selamat mencuba..anak I belum layak mohon sebab lahir Mac 2014, kalau 15 Januari, I dah mohon tau.

 

Friday, March 31, 2017

Amni Masih Setia

Tahun 2016 buat aku rasa teruji dengan ragam Amni yang tak nak masuk ke kelas selepas dia bertukar class teacher Maklum la, dapat class teacher lelaki, so dia rasa malu nak masuk kelas.

So, untuk tahun 2017, aku cuma bayarkan RM 100 untuk booking fee pada tahun 2016 walaupun aku rasa budak GA yang dah sedia ada tak payah bayar booking fee. 

Sebelum sessi persekolahan start, dia kata dia ok je nak sekolah kat Genius Aulad dan nak masuk kelas teacher Azim (Kelas lama dia). Dia boleh je belajar kat kelas teacher Zu, tapi dia takde kawan. May be dia rasa lonely, tu yang dia tak nak masuk kelas.

Seminggu sebelum sessi persekolahan start, aku siap pergi sekolah jumpa Pn. Ati nak discuss macamana tentang Amni terutama sekali tentang yuran dan kelas. Alhamdulillah, Pn. Ati bagi kebenaran free trial untuk sebulan. Aku juga buat keputusan masukkan dia semula ke kelas asal dia walaupun Teacher Anizah tak dapat ambil kelas tu. Cuba saje la.

Sebab dia macam ok..macam-macam beli untuk dia. Sama je beli barang sekolah baru untuk kakak, semua stationary dia dapat yang sama. Dia pun sangat teruja tapi bila sehari sebelum 1st day dia (GA start Khamis walaupun sesi sekolah start Selasa), dia dah start buat perangai nangis kat rumah tak nak pergi sekolah.

Hari yang hantar dia ke sekolah tu nasib baik Rizal masuk kerja lambat sikit (rupanya memang kena cuti dua hari terus, nanti aku cerita). Lepas hantar dia masuk kelas, dia tak nak duduk dalam kelas. Kami tinggal je dia menangis luar kelas.

Pukul 10.00 pagi aku pergi semula GA jumpa dengan Pn. Ati, dia kata Amni dah ok. Dah masuk kelas dia semula.

Balik tu pun dia cerita dia masuk kelas teacher Azim dan ajar dia buat craft. Teacher Yus bagi dia gula-gula, nampak macam happy kat situ.

Hari ke-2, walaupun nampak macam liat-liat tapi tak nangis dah. Dia rupanya perlukan kawan-kawan dia yang lama. Thank you ye Medina, Syamel, Myra dan yang lain tak ingat nama jadi kawan Amni. Tq teacher Azim sebab sabar dengan ragam Amni tu.

Sekarang, walaupun dah ok dalam kelas, tapi masih perlu hantar dia sampai masuk kelas. Exercise la sikit naik tingkat 2 tu pagi-pagi. Dia suka la sebab dia pandai membaca dan teacher Azim puji dia. Bangganya dia balik bercerita teacher Azim cakap dia pandai. 

Bukan setakat puji dia pandai, ada pulak perasaan perasan cantik. Bila tanya siapa yang cakap awak cantik, dia boleh jawab teacher saya la. Teacher yang dia maksudkan teacher Azim. Hish,,makin perasan la anak dara seorang ni.

Walaupun dalam discussion free trial sebulan, aku settlekan terus yuran dia bila masuk hari ketiga dia sekolah sebab dia dah ok. Tak mahu la tangguh-tangguh, nanti ilmu nak lekat susah pulak sebab berhutang kan.

Hahaha..ada cerita tau sebalik hari 1st day dia tu. Aku nekad jumpa dengan GB sekolah Aisy nak mintak kot la boleh masukkan dia ke Pra sekolah. Tapi nasib tak baik sebab tak register dia tahun lepas. Nanti aku update pasal pra sekolah ni ok. Bye..setakat ni dulu, nanti update lagi