Friday, August 4, 2017

Hidangan Pertama Di Syurga



Hidangan pertama yang Allah SWT hidangkan kepada penghuni syurga adalah hati ikan paus.

Jangan sibuk fikirkan sedap ke hati ikan paus, tekak ni boleh telan ke tak...

Tapi fikir la layak ke kita ni ke syurga Allah.

Mari kita rapatkan saf menuju ke syurga Allah.

Salam Jumaat.

Thursday, August 3, 2017

Open House Syawal

Salam semua...

Hihihi...kita nak cerita pasal Syawal lagi di bulan Zulkaedah ni...maklum la..I baru je habis puasa semua-semua yang sunat dan wajib ganti 27 Syawal..terpaksa la kita cerita di bulan Zulkaedah.

Sebab adik-adik dan mak aku masih belum sempat beraya dengan orang-orang kampung hari raya tu, dengan sedara-mara jugak tak berkesempatan, so decide buat open house la. Lagi pun birthday mak 11 Julai hari tu. Buat sekali la..

Kami buat open house kat rumah mak 21 Syawal / 15 Julai yang lepas. Buat petang je..senang, tak payah  nak prepare nasi dan lauk pauk kan. hihihi..maklum la, tukang masak semua tak cukup tangan.

Menu open house rumah mak petang tu just simple je, ada laksa dan mee kari sebagai menu utama. Menu yang tak uatama lak ada la lemang, rendang, nasi impit, kuah kacang, kek lapis, bubur jagung dan buah-buahan. 

Semua sold out cuma kuah kari dan laksa je berlebih sikit. Orang memang makan mee kari berbanding laksa rupanya. Rupanya jugak lemang dan nasi impit adalah kegemaran tetamu bila hari raya dah masuk hujung-hujung ni. Next time prepare lebih sikit..macam seronok pulak buat open house ni kan.

Cerita tentang Syawal habis kat sini je la untuk tahun 2017 ni. Tapi kita dah nak raya jugak lagi ni. Ada lebih kurang sebulan je lagi sebab hari ni pun dah 10 Zulkaedah. Tak kisah la raya ni untuk orang yang buat Haji je, kami kat sini nak raya gak. Raya Haji lagi seronok sebab ada buat korban. Tak sabar pulak nak raya lagi ni.

Wednesday, August 2, 2017

Dua Syawal

Salam semua..hari ni aku sambung balik karangan aku yang tak habis semalam.

Sekarang tengah semangat nak update blog satu hari satu entry..hidup kena rajin..tak boleh malas-malas lagi.

Raya kedua mak pagi-pagi lagi bangun nak pergi hemodialisis. Sebenarnya aku dah cakap kat adik aku yang aku akan pergi hantar mak sebab kesian kat dia yang masih tak kebah demam tu. Tapi bila aku bangun, dia kata takpe dia yang pergi. Aku pesan gak, kalau dia tak larat, nanti lepas hantar mak, balik la. Aku gi ambik mak pulak tapi sampai habis baru dia balik.

Mujur gak la dia pilih nak hantar mak sebab kat rumah ni kan banyak mulut nak suap untuk breakfast pagi kan. Kalau aku yang pergi, takkan adik aku lak yang kena masak kan.

Lepas Subuh terus bersilat kat dapur prepare breakfast. Macam-macam aku masak dah macam breakfast kat hotel. Ada nasi goreng (ni mak masak pagi nak bawa bekal), beehon goreng, nasi lemak, cekodok pisang. Tapi semua tu habis tau, licin...

Konon pukul 10.00 / 11.00 pagi nak gerak gi rumah makcik aku yang dua orang tu. Anak menantu semua tak ada, raya berdua-dua je diorang tu. Tapi pukul 12.00 baru kami gerak.

Pergi rumah kakak arwah abah yang no. 3 tu, dia memang dah uzur sebelum puasa lagi. Tak boleh berjalan. Kesian pulak aku tengok sebab tak ada anak-anak yang duduk dengan diorang time raya ni. Kebetulan waktu kami sampai, ada pulak sedara belah suami makcik aku ni sampai, so aku tolong la apa yang patut buat air untuk tetamu. Sebelum balik, aku kutip semua gelas basuh. Kesian kan, orang tua, lelaki lak tu kena buat air bagai untuk tetamu. Apa yang boleh kita tolong, kita tolong la...

Lepas tu kami ke rumah makcik aku yang kat sebelah kampung mak je..kat Klau je pun. Ni kakak arwah abah yang ke 4 tapi kami panggil dia Makngah pada hal 'makngah' ni rasanya ikut belah husband dia. Kami je yang panggil makngah, cousin aku semua panggil "Moksah"..kami adik beradik memang pelik sikit, panggilan semua tak sama dengan cousin.

Rumah Makngah ni memang tak pernah tak ada makanan yang prepare. Tambah lak kalau anak sedara dia (kami la) tak datang lagi raya pertama. Mesti prepare raya kedua lak. Perut memang dah lapar sebab dah tengahari..langsung memang makan la jawabnya.

Balik rumah dah dekat pukul 3.00 petang, mak dah bising suruh siapkan makan tengahari lak..susah benar kalau anak kesayangan dia ada balik, makan mesti kena prepare. Kalau kami tak gerak, satgi dia sendiri yang buat walaupun tak larat. Malas-malas aku ngan adik buat nasi ayam je untuk makan petang dan malam sekali.Tapi batch pertama tak cukup kau...langsung ada nasi ayam batch kedua lak..dahsyat sungguh kalau dapat makanan yang lama tak makan diorang ni.

Raya ketiga aku dengan abang aku dah bertolak dalam pukul 10.00 pagi lagi sebab takut jalan jam. Adik-adik aku terus tutup pintu sebab diorang tak sihat lagi. Tak larat nak layan tetamu katanya.

Aku pun raya keempat, Rabu dah start kerja. Sibuk tau, bukan pergi office layan perasaan hari raya je. Sebab Khamis pun kami dah kena pergi Putrajaya untuk buat submission renewal work permit foreign workers kat Imigrsen Putrajaya.

Ni je cerita Syawal kami..tak seronok kan raya kami? Tapi kami ada cerita raya lagi...next entry kita sambung

Tuesday, August 1, 2017

Cerita Syawal Di Bulan Zulkaedah

Salam...Hi...

Lama betul tak update blog..bila start je nak tulis..ada je benda lain nak kena buat..langsung semua pun masuk draft je.

Hari ni pun tak tahu nak cerita pasal apa sebab ada cerita pun semuanya yang basi-basi je.

Sebab dah basi, kita cerita gak la kat blog ni sebagai ingatan untuk diri sendiri..mana tau nanti boleh baca apa yang berlaku Syawal 2017 ni.

Huhuhu..raya kali ni tak meriah sangat sebab semua cousin aku turn raya belah mertua. So, semua pun tak ada di hari raya. Ayah Su aku yang tak punya menantu pun turn raya dia belah mertua so raya tahun ni tak jumpa pun dia lagi.

Aku balik hari Jumaat pagi lepas sahur. Ingat tak jam sebab sampai tol Gombak smooth je, tak de kereta. Tapi bila sampai stesyen JPJ tu, merangkak la sampai ke Petronas sebelum Tol Bentong. Lepas tu dah boleh speed laju2 sampai rumah.

Rupanya malam tadi siapa gerak lepas pukul 10.00 malam gitu, semua sangkut dalam jam berjam-jam lamanya.

Balik Jumaat pun sebab nak service kereta, kalau tak aku kerja lagi. Aku kan orang yang tak suka ponteng kerja. Lagipun tak ada apa nak buat kat rumah tu pun.

Balik-balik rumah, rupanya adik aku dua orang tu dah tumbang dua hari diserang demam, batuk selesema yang teruk sampai tak boleh bangun. Tinggal mak je yang masih bertahan. Alhamdulillah jugak mak tak kena sebab mak kan ada masalah buah pinggang dan kena hemodialisis setiap dua hari sekali. Kalau dia tak sihat nanti tak boleh buat pulak.

Sabtu adik aku dia rasa macam dah tahap teruk, so aku drive kereta bawa adik aku gi klinik dan terus ke bandar Raub sebab adik aku seorang lagi nak ambik barang dia kat office. Maklum la, dia dah mc tanpa terduga sejak Rabu lagi..

Sehari sebelum raya pun sempat lagi merayap, maklum la..kat rumah tak ada apa nakk buat pun. Aku pun teruja gak nak keluar sebab baju raya Rizal tak beli lagi. hahaha..dari masjid India pergi, akhirnya kat bandar Raub gak aku beli..dari awal puasa ukur masjid India, akhirnya akhir Ramadhan baru beli. 

Aku dah suruh dia pergi cari sendiri sebenarnya, tapi dia pun asyik je mengukur kedai tak beli-beli. Suruh pergi jusco / Sogo beli seluar pun tak pergi-pergi. Maklum la, kami ni malas nak keluar gi shopping-shopping ni dengan bawa anak-anak, nanti orang viral pulak gambar anak kita berlari-lari dalam shopping mall. 

Tahun ni Rizal nak pakai kurta je..so memang tak beli baju Melayu la. Aku lak pakai baju yang dah jahit untuk pakai kenduri bulan 2 hari tu, tapi tak jadi pakai. Anak-anak memang dah pakai, tapi diorang kesah apa dengan baju dah pakai. Diorang cuma tahu baju tu baju baru je sebab baru buat.

Petang nak buka puasa, rezeki murah betul, ada jiran yang selang 12 rumah datang hantar lemang. Keluarga pakcu dan makcu ni memang sangat baik dengan kami. Tak pernah tak hantar apa-apa kalau ada buat yang pelik-pelik dan lebih-lebih tu. Sampai naik segan pulak kami.

Hari raya tu mak dah jangkit demam, so ada tiga orang sakit kat rumah tu. Tinggal kami je anak beranak yang ok lagi. Sebab mak Rizal nak datang rumah mak aku, lepas sembahyang raya tu tak de la kami bergerak ke Lanchang macam setiap kali raya. Boleh la aku melayan raya dengan pergi beraya rumah kawan-kawan mak aku aka kawan-kawan aku gak sebab anak-anak kawan mak aku semua kawan aku walaupun tak sama umur.

Anak-anak aku ok je pergi beraya. Ynag perempuan, sibuk makan yang lelaki ni je dia pergi ukur rumah tuan rumah. Setiap pelusuk dia belek. Mencari apa tak tahu. Nasib baik kau tak ramas kuih raya dik, kalau tak habis gambar kau viral.

Petang tu ingat nak pergi rumah kawan aku kat Klau, tapi baru je nak pakaikan baju Amsyar, kawan baik aku waktu sekolah rendah, Azziyah ni dah sampai. Lama gila kami tak jumpa. Waktu last kami raya ramai-ramai waktu tu raya tahun 2010, lepas tu tak jumpa dah. Lama borak dengan dia, maklum la dia sekarang dah kerja kat Madinah. Lagi la banyak benda nak tanya dengan dia kan. Tu belum jumpa ramai-ramai macam dulu, mesti lagi meriah. Tapi kawan-kawan aku kebanyakannya raya rumah husband dulu, baru raya kat Klau. Azziyah ni pun sama gak, tapi sebab dia nak balik Sabtu, tu yang raya rumah Klau dulu. Borak-borak punya pasal, sampai lupa nak ambik gambar langsung. Pada hal, dah lama tak jumpa tu.

Malam baru abang aku sampai tapi budak-budak ni semua dah tidur. Esok je la diorang ni main. Kalau tak nanti semua tak tidur sampai pagi. Dengan orang tak sihat lagi, budak-budak ni main bukan tau bising ke tak..bukan tau siang ke malam. So, simpan dulu energy tu sampai pagi esok.

Sampai sini dulu la cerita raya pertama..esok pulak sambung raya kedua..panjang pulak karangan ni. Gambar nanti la upload..tapi tak de gambar aku pun..tak de sessi bergambar tahun ni

Thursday, June 8, 2017

13 Ramadhan

Salam Ramadhan..

Menu apa petang ni berbuka? Aku tak pasti lagi sebab ada dua tekak yang nak kena ikut selera diorang.

Alhamdulillah, dah dua hari Aisy belajar puasa penuh. Minggu awal Ramadhan, macam-macam alasan dan dicampur sekali dengan demam tiga beradik tu sampai tak puasa seminggu.

Mana tak demam, pukul 6.50 pagi dah turun mandi kat "swimming pool" tokma buatkan untuk cucu-cucunya. Pastu dah penat main air mula la lapar. Dah tak puasa.

Minggu kedua hari Isnin baru start puasa, itu pun bertahan sampai pukul 5.00 je. Hari kedua 10 minit nak berbuka mengepek kata tak tahan tapi boleh je tahan sebenarnya.

Hari ketiga dah ok sikit walaupun asyik la dengar dia tanya lagi pukul berapa lagi pukul berapa.

Sekarang ni kalau dengar Faizal Tahir tu maknanya dah nak berbuka la maklum la aku masih lagi di dapur sibuk memasak utk juadah berbuka.

Minggu pertama aku masak lepas solat Subuh tu siap-siap, so bila sampai rumah pukul 7.00 pun masih wat lek wat peace lagi sebab semua dah siap.

Minggu ni sebab dua orang tu tak decide nak makan apa, sudahnya bersilat kat dapur walaupun pukul 7.00 baru sampai rumah.

Beli kat Bazar Ramadhan? Beli juga itu pun setakat murtabak sebiji dengan roti john satu. Itu je yang anak-anak semua makan. Amni sekarang jadi penggemar roti john sejak tiap jumaat cik de dia belikan roti john kalau balik kampung.

Amni ni tiap-tiap malam pesan kejut sahur tapi tak sehari pun lagi bangun sahur dan puasa. Hihihi..niat je dah ada.

Cerita bab tarawikh, kebetulan kan puasa start Sabtu minggu lepas, Jumaat dan Sabtu sempatlah tarawikh kat masjid. Walaupun berperang dengan budak tiga orang tu kat masjid tapi settle gak sampai witir.

Tapi hujung minggu baru ni, Jumaat je boleh dengan tenang solat tarawikh kat masjid sebab tiba-tiba Amsyar tak nak pergi. Maka kita tinggalkan dia kat adik aku. 

Sabtu dia nak ikut tapi sebab dia tak de kawan agaknya nak main, dia pergi main teng teng lak atas sejadah orang nak sembahyang. Dari kiri ke kanan, kanan ke kiri. Sudahnya balik la aku dengan dia ke rumah. Tak makan saman anak teruna ni seorang.

Korang punya cerita macamana pulak?