Friday, April 27, 2012

Footballer

Kalau dulu aku aku berangan nak kahwin ngan seorang lelaki yang bermain bola sepak..nah kau..akhirnya dapat suami yang gila dengan bola. Cuma lately ni je kurang sikit lepas terlalu banyak injured samapi jadi pancit dah nak berlari.

Pastu bila dah kahwin asyik berangan nak dapat anak lelaki je coz nak anak nanti pandai main bola sepak macam abah dia dan yang paling pening lebih dari abah ok..

Bila tau pregnant pertama, harap lelaki tapi keluar perempuan. Syukur alhamdulilah sempurna sifat & sihat. Walaupun gegirl, tapi anak aku Aisy tu kaki bola tau. Kaki Bola setiap hari Isnin TV9 tu mesti tengok. Dia paling suka time nak sepak bola dalam lubang kecik2 tu.

Bila pregnant anak kedua, harap lelaki tapi keluar perempuan. Hampa tapi masih bersyukur kerana sihat & sempurna sifat. Yang ni tak tau la kaki bola ke tak macam abah dia, macam kakak dia.

Sebab tak ada anak lelaki, abah dia nak jugak beli jersi bola Malaysia untuk anak dia. Mula belikan untuk Aisy, tapi Aisy anak tak nak pakai. Pakaikan aje untuk budak kecik ni. Cute tak anak saya?


Budak yang pasrah

Hehehe...hope ada rezeki anak lelaki yang boleh sarung jersi ni.

Thursday, April 26, 2012

Belum Pasti...

Tajuk untuk entry lagi sekali tak boleh blah...apa kena dgn aku ni..dah lama tak berblogging blur je nak tulis tajuk entry.

Sebab masa tak de, kali ni nak cerita tentang perkembangan Amni yang dah berkembang bersama kakaknya. Hehehe..apakah maksudnya di situ?

Amni sudah pun hampir menginjak ke usia 7 bulan minggu depan. Hohoho...cepat sungguh anak mama ni dah besar. Nak suruh mama tambah bilangan adik beradik ke ni? Difikirkan ok ye anak-anak kesayangan mama sama ada nak tambah atau pun tidak. Bila fikir sakit, rasa macam nak stop tapi anak baru dua orang. Bilangan yang kecik kan. So kena tambah la.

Bila dah masuk umur 6 bulan lebih ni, dia dah lama pun meniarap. Sekarang dalam proses untuk cuba merangkak. Dah bangun untuk merangkak tapi satu langkah je dah jatuh.

Lagi pun Amni tak pandai duduk lagi. Ingat waktu Aisy merangkak tak pandai duduk dulu, bila nak landing je tergolek. Sudahnya rumah pasang toto takut terhempas kepala. Sampai ke hari ni pun anak aku Aisy tu nak duduk atas toto atau carpet je. Makan, main, tidur, duduk tempat yang sama. Apa kes?

Bila dalam fasa nak merangkak ni, dia pun dah pandai mengengsot dengan lajunya. Apa dia nak, dia akan kejar. Sekejap tengok dia depan tv, kejap ada bawah meja. Cuma bimbang kepala je terhempas ke lantai bila cuba nak landing.

Bab mulut pulak, aku rasa dia tak la seriuh Aisy kecik2 dulu. Aisy mulut dia bising sejak dia umur sebulan lagi. Sekarang bila nampak mama je asyik cengeng sambil sebut ma..ma..ma.. pagi tadi lak terdengar dia sebut bahh..bah..bah. Tau la dapat naik motor dengan abah tiap-tiap pagi.

Budak kecik ni pun kuat makan. Untuk nursery, dah start bekalkan nestum walaupun aku dah suap dia umur 5 bulan lebih hari tu. Bagi dia try rasa. Nestum tu untuk bancuh dalam susu coz sekarang dia tak nak minum susu kalau tak letak nestum.

Kalau kat rumah lak, aku rajin je nak masak bubur nasi untuk dia. Sebenarnya bukan bubur nasi pun. Lebih kepada mashed potato atau epal, campur ngan nasi sikit, kismis & brocoli atau carrot. Bila letak potato & kismis lebih, dia suka makan. Tapi kalau letak epal or pisang dia tak suka sangat. Kalau letak ikan bilis atau ayam pun dia tak suka sangat.



Dulu aku tak rajin pun nak buat kat Aisy macam tu. Bukan tak rajin, dua kali aku buat buang je. Dia tak nak makan langsun. Bila bagi nasi yang dilecetkan dengan sup ayam, baru nak makan. Langsung besar ni nak makan ngan kicap je. Apa kes ntah anak aku ni

Kalau waktu makan lak si Amni ni jangan bagi dia air. Kalau dah bagi dia air, mulalah dia lebih nak minum je dari makan. Pastu nak minum sendiri lak tu. Kalau boleh sudu pun pegang sendiri budak kecik tu. Dia tak sabar nak besar agaknya.

Bdak kecik ni lagi satu hal. Apa yang kakak dia main, itu yang dia nak. Kakak dia dah la kedekut, tak nak share langsung. Kalau tak nak sakit, terpaksa angkat dia cepat2 coz tangan kakak dia cepat je nak tarik rambut Amni. Tak pun dia bagi pelempang. Memang ganas la Aisy tu.

Tapi kalau datang sayang kakak pada adik dia, main sama-sama. Siap bergurau senda lak dua orang tu. Kakak agah adik, adik ketawa terkekek-kekek. Adik tidur, kakak datang cium dan tepuk perlahan-lahan. Waktu ni rasa macam nak peluk je budak berdua tu kuat-kuat. Nikmatnya jadi seorang ibu kan!!!!!

video

Wednesday, April 18, 2012

Saya Mau Lebih Dari 24 Jam

Sudah lama tidak berblogging..rindu sungguh dengan blog ni. Nak curi ruang yang sikit pun tak de kesempatan.

Apa yang kau sibukkan sangat sampai tak de masa nak berblog ni???? Terlalu banyak kerja.. Kalau dulu boleh update satu entry satu hari bila masuk office, sekarang bila sampai je office, on pc terus buat kerja sampai lunch time pun tak sedar.

Bila lunch hour, 1 jam pun tak cukup coz waktu ni jer masa ada nak pump susu untuk budak kecik tu. Nak pi bungkus nasi pun ambik masa 15 minit, pastu makan pun cepat-cepat je.

Tak de dah masa 1 jam tu aku gunakan gi merayau kat jusco macam dulu-dulu. Pendek kata dah lama dah tak beli barang kat jusco. Sampaikan voucher rebate pun tak collect sampai hari ni.

Bila dah habis lunch hour, ada 4 jam je masa lagi nak balik. Ada dua waktu solat perlu ditunaikan, ada kerja yang banyak masih tertangguh. Memang tak sedar la masa tu, tau-tau je dah nak balik.


Muka ibu dan anak yang tak mandi pagi. Hahaha

Memang syok, tak la mengantuk macam dulu menunggu masa. Tapi tak suka jugak masa yang tak cukup ni coz kerja tak settle, esok datang ada kerja lain lagi. Sedangkan kerja semalam pun tak settle lagi.

Samapi je rumah dah pukul 7.00 tak pun lebih. Bila sampai je, melayan karenah dua budak kecik tu, masak, makan, sedar-sedar mata dah ngantuk. Memang tak boleh blah la...nasib baik gak ada adik aku kat rumah. Ada jugak teringan sikit kerja melayan Aisy tu. Dia boleh kejap pi bilik Cu dia, kejap lepak ngan aku. Lepas tu sepahkan rumah.

Memang tak boleh blah la kalau tengok perangai Aisy yang suka sepahkan rumah tu. Tapi malas nak bising, malas nak layan. Nak sepah, sepah lah. Nak main, main lah. Dah tidur nanti kalau aku larat, aku kemas. Aku tak larat, aku biar je rumah bersepah. Bangun pagi baru kemas.

Sebab blog ni dah lama tak update, aku hutang banyak cerita. Cerita tentang perkembangan Aisy & Amni terutamanya. Cerita aku tak ada perkembangan kecuali badan yang mengembang.

Kenapa tak leh turun berat badan macam lepas bersalinkan Aisy dulu. Mungkinkah sebab aku breastfeed Amni??? Mungkin sebab bendera merah sampai sekarang pun tak menjengah ke? Oh tidak..aku dah target treadmill tu kalau dapat bonus tahun ni...Huhuhu..perlu exercise lebih.