Saturday, November 15, 2014

Legoland Johor

Bila tengok balik dalam list rupanya ada banyak cerita yang aku tulis tajuk je dan jadi draft.

Tapi habuk pun tak de, punyalah malas nak menulis blog rupanya.

Sempena kerajinan yang ada ni, meh kita ambik kesempatan update laju2 tentang cerita pergi Legoland. Ni cerita backdate tau. Amaran keras...

Kami pergi awal tahun hari tu, cuti Thaipusam. Sebelum Amsyar dilahirkan dan masih lagi di dalam perut. Masa jadi mak buyung boleh lagi pergi Legoland aku ni. Dah hampir setahun kejadian ni.

Kami tak beli ticket online pun sebab tak sure nak pergi ke tak ke. Akhirnya bila dah sampai, kita beratur je la beli. Bukan ramai orang pun.




Kami sampai seawal jam 10.00 pagi. Itu pun selepas sesat terpusing2 banyak kali kawasan Sri Iskandar tu. Rupanya Legoland ni kat tempat lain. Nusajaya ke apa yek, jangan di tanya pada aku. Aku tak tahu ok sebab kami ikut je signboard yang ada. Sebelum tu kami dok la terpusing2 kat bangunan Hello Kitty tu ingatkan Legoland tu area sana.






Ticket bayar untuk empat dewasa, satu kanak2 je sebab Amni tak payah bayar. Dia pendek lagi. Ke Aisy tak payah bayar, aku pun tak ingat sebab dia tak cukup 4 tahun. Ke bayar, aku pun dah tak ingat.





Legoland ni besar la jugak tapi semua tempat pun kami jejak sebab kami dok dalam tu sampai 5.00 petang ok. Gila tak? Nasib baik cuaca ok.






Mula2 kami lepak kat tempat replika bangunan yang dibuat dari Lego tu la. Anak aku tak excited sangat nak tengok benda2 macam tu. Macam2 korang boleh tengok tapi suka betul tengok, cantik sangat replika2 tu.











Pastu kami nak naik yang cawan tu, diorang tak benarkan sebab Amni tak sampai 100cm. Kesian Amni, tak ada apa yang dia boleh main pun kat sana.

Aisy terus teruja nak main kat Aquazone Wave Racers tu, tapi tak nak naik dengan abah dia. Dia nak jugak naik dengan mama buyung ni. Aku malas la nak naik benda2 macam tu sebab aku dah la prgnnt, pakai skirt lak tu. Kalau pakai seluar aku gamble je main.




 Tapi sebab dia nangis2, kami naik je la untuk 1st round. Dia tak puas lagi, langsung 2nd & 3rd round dengan abah dia. 4th round dengan cheq Su lak. Dahsyat tak Aisy. Dia sangat suka main benda alah tu. Amni, kesian kesian kesian..tengok je la dik




Husband aku try roller coaster (Project X) sebab dia sebelah je dengan aquazone tu. Pastu kami jalan pulak ke tempat Boating School tu. Naik bot tanpa Amni sebab adik2 aku bawa dia naik train dulu. Dia kan tak de apa yang boleh dimainkan.



Lepas Boating School, pergi Junior Driving School. Adik dia tak pandai lagi nak drive kereta tu. Aisy lak laju semacam je sebab dia dah biasa. Sama je macam kereta yang aku beli, now kereta tu batery ke motor yang rosak aku pun tak tahu. Jadi tukun kat rumah mak.




Naik keretapi pulak keliling Legoland. Nama keretapi ni Legoland Expres...Jenuh wei menunggu turn untuk keretapi dan bot tu tau. Beratur panjang tau...




Ok, kat Driving School tu, boleh ambik lesen yang ada gambar tapi kena bayar. Lesen kertas tu free je kalau lulus bawa kereta. Aisy je dapat lesen. Amni kantoi. Hehehe...

Tengahari kami makan kat dalam tu je sebab malas nak keluar dah. Adik aku keluar masuk sebab mak aku ada kat luar. Makan pun kat luar diorang ni. Waktu beli tiket masuk dapat voucher makan. Tak ingat dah berapa ringgit tapi untuk lunch tu aku just tambah duit sikit je bila beli nasi ayam tu. Makan boleh tahan mahal, biasalah tempat2 macam ni kan. Mana ada murah...



Bila dah siap solat semua, kami sambung balik jalan2 dalam Legoland tu. Banyak tempat kami tak pergi lagi. Petang2 tu kami ke arah kiri atas dari pintu masuk lak. Husband try naik macam roller coaster jugak tapi tak la mencabar sangat kat area Dragon Apprentice & The Dragon tu..

Pastu jalan2 pulak kat The Forestmen's Hideout tu. Tapi anak aku tak nak lak naik slide tu, mungkin sebab kena panjat tinggi2 kot. Kat Castle Stage tu aku tak masuk dalam pun sebab macam nak patah kaki je. Husband aku kata tak de apa2 pun dalam tu.


Aisy ada naik kuda tapi aku tak ingat area Royal Joust tu ke area mana. Kesian Amni, dia tak leh naik sebab tak cukup tinggi. Puas kecek kat orang jaga tu, dia tak bagi jugak.

Tapi kami kecek jugak Merlin Challenge tu, alhamdulillah dapat naik. Eh, sebenarnya orang pregnant pun tak boleh naik tau benda alah pusing2 ni.





Observation Tower kami naik jugak sebab nak tengok Legoland tu dari atas kan. Benda alah tu kan berkaca, so boleh nampak apa ada kat bawah. Cantik dan sangat besar ok Legoland ni.




Badan sangat letih. Kami rehat2 kat Duplo Playtown tu. Budak2 ni main area situ sebab banyak slide kat sana. Amni ngan abah dia naik la Duplo Express, keretapi kecik tu pusing2 area situ je.








Itu last tempat kami pergi, rasa nak patah kaki hokey. Badan melekit tahap apa. Busuk rasa nak muntah dah. Nak heret kaki nak keluar dari Legoland tu pun rasa macam dah tak boleh tau.

Banyak jugak tempat kami tak masuk pun macam Lost Kingdo, Lego Studio, Pharaoh's Revenge tu tak jumpa jalan nak gi sana. Yang Resque Academy, Lego City Airport & The Shipyard tu, Aisy tak nak pergi, so kami pun tak pergi lah.

Keseluruhannya, ok la tapi tak la best mana. Macam biasa la...taman tema..macam pergi Genting jugak la...kalau kita ni bukan jenis yang suka main2, tak payah lah pergi sana. Buat habis duit tiket masuk je.

Tapi bila orang tanya, kami dah sampai ke sana. Hehehe..ayat berlagak...


1 comment:

  1. Salam. Hee seronok pergi legoland dengan famili.

    ReplyDelete