Friday, February 8, 2013

Apa Yang Dapat Sepanjang 52 Tahun?

Siapakah punya statement ni? Aku macam nak sound setepek je kat uncle c**a ni.

Macam ni cerita dia. Pagi tadi aku ke PGRM nak buat stamping kat LHDN. Sekarang kan ramai tengah menyemak status BR1M 2.0 dan yang nak claim pun ramai coz dah dapat surat berjaya kan.

Uncle : Datang mau ambik BR1M ka?

Aku : Tak, ada kerja sikit. Uncle datang ambik BR1M ke?

Uncle : Ya..tapi dia mahu IC bini saya. Tapi ini macam -macam la. Sudah 52 tahun saya hidup ini negara tapi apa saya dapat?

Aku : Tahun lepas tak dapat ke?

Uncle : Ada. Nama bini saya jugak. Ini kerajaan kena kasi tukar. Apa kita dapat? Rasuah sana rasuah sini. Barang semua naik.

Aku : :-)

Aku sebenarnya nak bagi tempeleng sebijik kat muka uncle tu. Sorry la aku nak buat statement ni sikit, yang bangsa bukan bumiputera tu, ini sebenarnya Tanah Melayu. Ingat "TANAH MELAYU".

Tapi sebab our pemimpin ni rasa kita ni boleh hidup aman damai, kita tukar jadi "MALAYSIA" sikit. Barulah nampak muhibah kan.

Kita ni dah duduk dalam negara yang aman macam ni pun tak bersyukur lagi ke. Cukai paling rendah...harga barang pun banyak kawalan. Dapat banyak subsidi, bantuan, kemudahan..pun tak bersyukur lagi.

Kalau tak puas hati dengan apa yang ada, ko pergilah mana-mana negara lain. Paling dekat ko pergi lah dok Singapore tu...apa pun tak dapat. Itu contoh kaum ko yang memimpin...Duduk la ko dalam rumah kotak tu. Ada duit boleh cakap, tak de duit ko diam-diam lah.

Aku rasa mana-mana negara pun rasuah ni tak boleh control la. Semua datang dari sendiri. Kalau kita niat nak berurusan untuk bekerja, kita kerja lah. Rasuah ni timbul bila ada sikap tamak dan haloba. So bagi rasuah baru dapat.

Cakap pasal rasuah la...aku pun pernah berurusan dengan sec gov ni..1st time aku buat kerja clearance FW kat airport, runner office aku bangsa c**a ni ajar aku letak duit tiap kali ada pintu entrance. Letak sorok-sorok.

Kali kedua aku pergi seorang, aku buat tak tahu je. Boleh je aku kuarkan FW dari balai ketibaan tu. Tak de masalah pun.

Ni aku nak notice lagi kat bangsa c**a ni..korang la bangsa yang paling kuat nak suap sebab nak dapat macam2 sebab korang fikir kalau tak suap tak dapat. Be rasional la, persaingan mestilah kompetitif barulah adil. Mesti dapat kalau ikhlas.

Lagi satu aku nak tanya pada sape2 yang tak puas hati dengan apa yang ada sekarang la..sebelum korang pertikai apa yang korang dapat dari kerajaan sekarang, korang tanya dulu apa yang korang dah sumbangkan untuk negara ni?

Kalau tanya aku, aku tak pernah buat apa2 sumbangan pada negara ni cuma aku sangat bersyukur dengan apa yang ada kat negara ni. So, aku pun tak pertikaikan lah apa yang aku sepanjang aku hidup kat bumi Malaysia ni.

**** Bersyukur masih diberi peluang untuk pergi dan pulang mencari rezeki dengan aman dan selamat walaupun drive kereta macam tak selamat je. Hahaha....

Pada semua kaum Cina, Selamat Tahun Baru Cina. Jangan marah-marah...happy la dengan apa yang ada.


No comments:

Post a Comment