Friday, November 22, 2013

Kuantan : Le Village Beach Resort Day 2

Pagi-pagi lagi di sejukkan oleh cuaca hujan yang lebat dan kadang2 renyai. Macam tak bagi je kami mandi laut dan kami pun salah timing sebenarnya pergi musim2 hujan ni kan...

Mulakan dengan breakfast..tak tahu kenapa tak macam dulu. 5 tahun lepas kami nak makan malam ke, nak breakfast ke, minum petang ke..banyak je gerai2 kat sepanjang jalan depan hotel ni. Tapi sekarang, petang semalam nak cari orang jual keropok and goreng pisang pun susah.

Makan malam banyak la kalau nak makan seafood. Tapi nak makan pagi tu..ada la jumpa satu gerai tapi memang hampeh la. Menjual setakat menjual je la kan. Sedapnya non ado...mungkin sebab hari Ahad kot...

Lepas breakfast, hujan renyai2 lagi. Tapi budak2 ni nak juga mandi kolam ke..mandi laut ke..takkan nak tidur je kan...so, kitaorang pun bantai lah pergi ke laut..main gak tepi2 pantai tu dalam keadaan hujan renyai2.

Lima tahun lepas aku datang, nak mandi best jugak. Ombak tak besar..tapi bila nak mandi jadi takut bila obor2 tu banyak sangat. Sekarang ni obor2 tak de, tapi kalau tengok laut tu macam nak telan kita je. Menakutkan kan lah. So, budak2 ni memang dikawal selia dengan rapi sekali. Takut ditelan ombak kot...

Lagipun mungkin sebab hujan kan, laut pun bergelora kan. Kami tak mandi lama..takut pulak..so, kita mandi kat kolam je...tapi kali ni orang dah ramai la. Semalam tak de orang memang syok la..

Hampir dua jam gak kami lepak dalam kolam tu. Budak2 ni la yang seronok sampai kecut2 tangan mandi. Masing2 mandi kat kolam dewasa lak tu. Tak main dah kolam budak2 macam semalam. Yang sikecik lagi berani..sikit2 nak terjun dalam kolam dewasa tu.

Tapi budak2 ni tak pandai berenang lagi..Dulu Aisy dah pandai apung badan dalam air sebab kami selalu bawa dia mandi sungai kalau balik kampung. Bila dah lama tak bawa dia mandi sungai, dia pun dah takut2 dengan air yang dalam.

Paling kelakarnya, mulut Aisy la paling bising kat situ. Malu gak, tapi ada aku kesah. Dah mulut anak aku nak bising kan...biar je la..So, abah dia memulakan kembali mengajar anak2 dia berenang. Aisy mulut bising sebab takut..adik dia lak berani semacam. Siap tak nak pakai pelampung lagi...

Itu je la aktiviti kami kat sana. Niat utama nak mandi laut tapi jadi percutian mandi kolam je. Sudahnya Aisy asyik je la tanya bila mama nak gaji? Mama gaji nanti kita pergi Kuantan lagi ye..ketuk kepala sendiri sebab  kecik2 lagi dah ajar anak pergi lepak hotel...

Ok..time to review hotel ok...hotel ni aku tak tahu la berapa bintang tapi dari segi keadaan dan kualiti barangan dalam bilik adalah sedikit uzur. Tapi setakat nak stay tu boleh la kot...mana nak dapat bilik dengan harga RM 120.00 semalaman kan...ni pun nasib baik ada ksong..selalunya penuh je...

Bilik : Aku booking hotel so dalam chalet aku tak pernah tahu keadaan dia macamana. Dulu stay kat tingkat 3 pun sama je macam kali ni pergi. Cuma katil dulu saiz queen dan kali ni katil double single. Boleh la aku tidur ngan anak aku dua orang atas katil single tu. Bapak dia syok tidur sorg2.



Bilik aku sama la macam ni tapi katil double single.
Ni gambar lama kot kat google tapi yang baru ni belakang katil tu macam pakai wallpaper



Pool kanak-kanak.

Cermin muka gedabak besar..memang puas nak belek muka tapi tv 14" je. Tengok bola macamkan tengok semut main je ...eksyen..dulu kat kampung pun tengok tv 14" jugak...Ada freezer mini..so boleh simpan air dalam tu..



Bilik air kat belakang gambar batik tu..sebelah kanan pintu masuk.
So, senang..lepas mandi pantai basah2 pun boleh masuk bilik hotel.

Aircond bilik aku ok..tapi bilik adik ok tak ok..macam angin je..tapi katil bilik adik aku ok sikit..bilik aku punya katil macam dah uzur sangat dah. Kalau tilam tu macam lunyai je sebenarnya..bak kata husband aku, sedap lagi la tidur kat katil rumah kitaorang tu..

Bilik Air : bilik air muat2 je la...nak besar mana la sangat..nak harap ada bath tub lagi la mimpi. Mujur ada heater pun dah ok..yang penting nak mandikan budak2 tu senang...

Pada aku, dengan bayaran RM 120.00 tak boleh la nak komplen lebih. Apa yang ada, dah cukup kot...yang penting anak2 suka sudah..aku? Kalau tanya aku, aku memang tak suka pun tidur tempat asing sebab tak boleh lena. Yang best tidur kat rumah sendiri atapun kat rumah mak. Atas toto pun tak pe..janji lena....

Update 20.11.2014 : Sebab ramai sangat yang cari tempat ni, korang try la ke website tempat ni ok

No comments:

Post a Comment