Friday, December 16, 2016

Cuti Panjang, Novel, Housewife, Demam

Salam...

Sebab banyak cerita nak cerita, kita rajinkan diri sikit update entry blog yang hidup segan mati tak mahu ni.

Cuti Panjang Lepak Kampung

Seminggu lepas Little Ihtifal tu aku cuti lama hampir seminggu dok rumah je teman mak kat kampung dan stay dengan anak-anak aku je. Kenapa stay kampung? Sebab dua-dua adik aku pergi bercuti oversea, giliran aku pulak dok dgn mak. Mula nak berulang tapi fikir anak-anak kesian kat mak nak jaga pulak kan. So, habiskan je la mana baki cuti yang ada.

Dok kampung memang seronok, tambah anak-anak aku la. Kebetulan musim hujan awal Disember tu kan, sejuk bukan main lagi macam duduk kat tanah tinggi. Sampai Amni & Amsyar tidur bangun tak nak mandi bawa ke petang.

Kalau time hujan je, Amsyar dah pandai keluar rumah mandi hujan dan sekarang aku adalah ibu yang tak kisah anak-anak aku mandi hujan. Kalau kat kampung la. Aku nak bagi diorang kebal sikit macam kami kecik-kecik dulu rilek je berkubang dan berenang dalam air hujan yang bertakung.

Kebetulan juga buah mangga kampung / mangga telur yang kecik-kecik tu tengah nak masak, hari-hari Amni ajak mak aku gi melawat pokok buah. Jumpa betik masak nak buah betik pulak. Habis semua buah dia nak makan. Seronok la diorang, lepas bebas berlari, kayuh basikal, main pasir yang aku rasa macam ada tahi kucing pun ye kat area homestay mak tu. Kaki tangan tak payah la cakap kena gigit dengan nyamuk tapi anak kampung mesti kental kan.

Demam

Dari hujan, bawa ke panas terik sudahnya aku yang demam bila balik KL. Batuk dan hilang suara dan aku agak-agak sendiri tonsil aku bengkak. Disebabkan trauma dengan ubat dan doktor, aku tak pergi pun klinik. Telan air suam dan makan aiskrim dalam tub tu je. Alhamdulillah, bengkak rasa dah hilang cuma tinggal batuk je lagi ni.

Walaupun budak-budak lepas bebas main kat luar, aku tak keluar pun. Betul-betul tak larat sebenarnya. Dua hari pertama ok lagi nak melayan karenah budak-budak ni dari pagi sampai malam. Tapi bila dah lepas dua hari tu memang dah mula start sakit kepala. Tu yang bila balik KL terus demam.

Aku memang tak boleh jadi full time housewife la. Baru tiga anak aku dah sampai demam melayan diorang. Tapi memang penat. Diorang main asyik la bersepah mainan tu. Tak tahu berapa kali mengemas mainan dari pagi sampai malam. Dah besar panjang tapi masih lagi mama yang kena mandikan, ambil baju, pakaikan baju. 

Rumah kampung tau je dari dapur nak ke ruang tamu tu kena la menapak 30 langkah gak, tapi kalau dah nak itu, nak ini, nak itu, nak ini samapai basuh tangan pun mama kena teman tu yang buat rasa nak pengsan.

Bila dah siap mandi, siap makan, siap masak, waktu diorang main itulah waktu kita nak rehat kejap kalau diorang tak bergaduh. Kalau start bergaduh tu memang dah jadi singa pulak nak leraikan diorang.

Bila nak rehat cuba lelap mata memang tak boleh la. So dengan tak sengaja menyambung hobi lama membaca novel adik aku yang berlambak dalam almari tu. Giler banyak ambil tapi semua cerita klise je so jadi boring nak baca.

Novel

Tapi dalam banyak-banyak novel yang ambil tu, ada satu karya Hlovete, 5 Tahun 5 Bulan. Jalan cerita memang klise bila jadi orang gaji mesti anak majikan jatuh cinta kan. Tapi bercinta cara diorang ni jenis (Ana & Along) tak luah perasaan masing-masing sebab tak sure dengan perasaan masing-masing. Rasa tak jemu ulang baca cerita ni.

Travel : Tempat shopping souvenir di Bejing

Dua orang adik aku tu pi jalan-jalan nak rasa musim sejuk kat Beijing tu. Lagipun budak berdua tu dalam misi melengkapkan 7 tempat ajaib di dunia. Aku nak ikut tak dapat la sebab masih ada tanggungjawab terhadap keluarga. Lagi pun, kalau nak pergi ikut diorang siapa pulak yang tinggal nak jaga mak. Kalau aku pergi dgn husband and anak2, mungkin bukan sekarang. Tunggu yang kecik tu besar sikit dan dengar kata. Ni asyik nak berlari ke sana ke sini, tak larat mengejar. Aku pun nak mula dengan buat Umrah dulu macam adik-adik aku baru kita gi jalan tempat lain yang tak berkenaan tu.

Ni ada satu tips dari adik-adik aku la. Diorang kata, kata ikut trip travel ke Beijing, tak payah la beli barang kat tempat lain. Kalau guide bawak lawat kat bird nest tu baru beli kat situ sebab kat situ memang sangat murah untuk belikan souvenir kat kawan-kawan. Aku tak leh nak cerita banyak-banyak sebab aku tak pergi, kalau aku pergi boleh la aku cerita details.

Ok la, takat ni je cerita cuti sekolah aku ni. Tak tahu nak bawa budak ni pergi mana lagi cuti sekolah ni walaupun sebenarnya dah jalan sampai ke Perak tapi hanya balik ke rumah mertua. Tak sempat ke Pangkor / Lost World Tambun / Bukit Merah / Hot Spring Sungkai. Psst..Rizal yang tak nak pergi. Huhuhu...


No comments:

Post a Comment