Thursday, October 8, 2015

Aidiladha 2015

Salam...

Selamat kembali kepada semuah jemaah Haji kita. Semoga memperolehi Haji yang mabrur.

Sedih bila terjadi dua insiden yang sangat menyayat hati dan rakyat Malaysia juga ada yang terlibat. Tapi pemergian mereka di tanah yang suci dan sedang melakukan ibadat. Semoga roh mereka dicucuri rahmat.

Setelah tahun lepas tidak melakukan ibadah korban tapi rumah dapur mak yang terkorban, tahun ni mak sekali lagi melakukan ibadah korban dengan seekor lagi dan menghadiahkan setiap anaknya satu bahagian. 

Disebabkan anak menantu di Johor tidak dapat pulang, dua bahagian tu telah dihadiahkan kepada imam kampung dan juga pakcik aku.

Selepas solat hari raya, tiba-tiba tauke lembu ni datang rumah pulak. Ingat saje-saje nak beraya rupanya lembu yang mak beli tu mati sebelum sempat dikorbankan. Em..ajal dia agaknya tak nak mati sebagai haiwan korban.

Nama pun tauke lembu mestilah banyak lembu. Mati sekor ada sepuluh lagi yang menanti. Cuma mungkin harganya berbeza la. Macam yang mak aku pilih ni, harga lebih sedikit berbanding lembu asal tapi berkat lembu korban kan, daging dia punyalah empuk. Daging yang tak ada lemak berselirat. Segalanya daging penuh dan memang sedaplah. Tak perlu nak cari daging 'musir' sebab semua bahagian dagingnya seperti 'musir'.Salah seorang yang akan jadi mahramku. Insyaallah. Tapi nampaknya macam si kenit je yang akan jadi mahram ni.

Nak jadi cerita jugak tahun ni, tauke lembu ada kerja lain so tak boleh nak buat kerja melapah. Kerja-kerja melapah tuan korban kena settle sendiri. Apa lagi, penat la hero (Rizal) yang seorang ni sebab dia satu-satunya hero yang ada. Ada lagi satu hero (Amsyar), tapi masih kecik lagi. Dia cuma tahu panggil dan tengok lembu je.
Nasib baik ada husband cousin aku dan juga budak kampung aku yang kawan dengan Rizal ni datang tolong. Kalau tak, aku rasa sampai malam baru siap melapah.
Sebab hari raya dah penat, jamuan makan kami buat hari Jumaat lak. Dari pagi sampai petang tetamu datang beraya. Siapa cakap raya hanya meriah di Pantai Timur sahaja? Tapi ye la..sebab family aku asalnya belah Kelantan, tu yang walaupun tinggal di Pahang tapi kemeriahan sama sahaja kalau tinggal di Kelantan.

Sebenarnya meriah tak meriah raya aidiladha ni bergantung kat sesuatu tempat tu. Kalau tempat tu banyak buat korban, mestilah sangat meriah sebab acara sedekah daging tu tak putus-putus dari raya pertama sampai hari-hari Tasyriq. Selagi ada yang buat korban. Tambah pulak dengan jamuan makan.

Kat kampung aku masih kurang orang buat korban. Ada memang ada, tapi kurang. Biasanya mak aku tumbang seekor dan ada la seekor lagi yang dikongsi oleh orang kampung aku. Mana nak meriah kalau setakat dua ekor lembu ye dak?

Pada pandangan aku la...orang-orang Pantai Timur dan juga belah Utara tu meriah sebab memang diorang akan korban berekor-ekor lembu. Tu yang seronok sebab orang lelaki boleh bersantai dari pagi sampai petang melapah lembu je kerjanya. Pastu orang perempuan pulak dok sibuk nak memasak je sebab nak jemput orang makan.

Ibadah korban ni pada kita yang muda ni macam tak nampak kepentingan dan seronoknya. Tapi mungkin bagi orang yang pernah melakukan ibadah Haji diorang kan kena buat ibadah korban di sana, so bila raya Haji je..rindu dan teringat kat Mekah tu, tu yang diorang nak buat ibadah korban lagi. Insyaallah, 2028 panjang umur, murah rezeki aku juga akan menjejakkan kakiku di sana. Doakan aku..

No comments:

Post a Comment