Thursday, December 30, 2010

I'm Proud To Be Malaysian.....

Tengok tajuk entry pun orang dah boleh tau..ni mesti kes menang bola malam tadi....

Itu yang pasti..aku dari dulu memang menyokong pasukan Malaysia dan Liga di Malaysia..(walaupun aku selalu complaint pasal laki aku pentingkan bola, tapi aku tetap suka kan bola sepak)..Team Europe aku tak pernah layan...MU ke, Chelsea ke..Real Madrid ke..aku tak pernah tengok pun..kecuali world cup final....

Balik cerita team Malaysia...Kalah ke, menang ke mereka..aku mesti tak pernah miss la tengok game diorang ni...dari aku kecik2 dulu sampai la sekarang...cuma tak pernah menjejakkan kaki ke stadium....bimbang waktu solat yang akan tergadai bila berpusu-pusu di stadium...

Menonton final adalah wajib bagi aku..tak kira la untuk game peringkat apa, tapi mesti nak tengok...yang pasti aku rasa sejak akhir2 ni aku tak begitu hampa dengan team Malaysia kita..walau pun ada masanya kita kalah, tapi aku puji cara mereka main..mereka berusaha tapi sebab bola itu bulat, sebab bola tu cuma ada sebiji, sebab mereka semua pakai kaki je..apa yang mampu mereka lakukan itu sudah yang terbaik..


Menjulang Piala Suzuki AFF, Syabas!!!!!
Pic from Utusan Malaysia

Kalah pun mereka berusaha, menang pun sebab usaha mereka...aku suka barisan anak muda team Malaysia kita...tapi mereka ni memang banyak pengalaman..ada yang pernah berlatih kat luar negara..ada yang pernah main dengan team luar negara..tu yang mereka hebat....

Cuma semalam aku tak puas hati best player dapat capten Indonesia..aku arsa sepatutnya Khairul Fahmi yang dapat..tapi mungkin diorang tengok dari keseluruhan perlawanan dari mula game sampai final malam tadi...

Syabas untuk pasukan bola sepak Malaysia kerana menamatkan kemarau selama 14 tahun piala Suzuki AFF ni..semoga korang terus success..semoga tahun 2011 menjadi kejuaraan berganda buat kalian...Thanx to PM coz cuti umum esok...

Monday, December 27, 2010

Lagi-lagi Aisy...Sikit-sikit Aisy..Semuanya Aisy...

Entry aku kali ni gila sikit coz aku pun tengah tension..bengang..benci kat boss aku..nekad, perlu resign dan cari kerja lain next year....

Aisy lah pengubat hati yang lara ni..lebih baik aku menulis tentang Aisy dari aku mengadap kerja2 bos aku ni..aku benci dia....

Kali ni nak cerita pasal Aisy hujung minngu baru ni sampai la pagi tadi..sebab entry ni kat office, kena cerita sampai pagi tadi je..kalau entry ni malam ,nanti, boleh la cerita sampai dia tertidur...mama rindu Aisy..muah

Friday, 24 Dec 2010

Ambik Aisy dari nursery hari ni awal dalam kul 3.40 pm tapi itu pun dah lambat..dia dah nangis2 coz aku kata nak ambik 3.30 pm..tak boleh lambat si kecik ni...Balik rumah dulu sblm ambik husband kat Gombak...Niat di hati ada 1 jam sebelum keluar rumah sempat la mengemas rumah yang macam tongkang pecah..bersepah-sepah ngan baju aku dan Aisy yang tak berlipat kat ruang tamu..sudahnya berlonggok baju sampai pukul 5.00 petang pun tak buat apa...Apa aku buat? Layan karenah dia je dah kul 5.00 petang..dia bukan nak tinggal seorang pun..baru je aku angkat kaki, dah merangkak sambil nangis-nangis...manja lebih....

Bila jam dah menunjukkan 5.15 pm, aku gagahkan juga kemaskan semua baju husband aku sambil dukung Aisy...katil dan comforter yang tak berkemas dan berlipat pagi tu pun aku kemas sambil dukung Aisy...solat Asar aku letakkan dia dalam walker...sudahnya, habis sejadah aku dia lanyak ngan walker dia..tapi dia macam tau2 je waktu nak sujud, dia pun beralih ke tepi..so tak de la masalah nak sujud walau pun kena sujud atas lantai...

Settle bilik, dah kemas, pergi luar lak...kemas2 mainan Aisy sambil berperang ngan dia..mengejar dia yang kadang2 suka memanjat sofa..takut dia jatuh bila cuba untuk memanjat..nakal betul Aisy ni....Settle semua, rumah pun dah kemas....

Nak kunci rumah sempat la letak balik remote control DVD yang Aisy buat main...dah siap kunci rumah tengok2 ada lak remote tu kat tangan dia..ntah bila dia ambik aku pun tak tau...Dalam hujan lebat, tangan kiri mencempung Aisy, tangan kanan membimbit walker Aisy, payung disangkut di lengan kanan, ada beg sandang di belakang sambil diikat dengan satu beg plastik berisi boot bola husband, bahu belah kiri juga mengendong beg susu Aisy..bayangkan...aku rasa macam orang gila..cuma waktu tu cakap ngan Aisy"Aisy dok diam2 ye..mama banyak barang ni"..alhamdulillah, diam je dalam dukungan dengan menggigit remote...kalau biasa aku dukung dia, tak dok diam..terpaksa memeluk dia untuk mengelak dari jatuh...

Alhamdulillah...dalam kesusahan tu ada insan yang betul2 aku rasa insan terbaik yang aku kenal..k.Yah..dia la tolong aku payungkan ke kereta..terima kasih..kalau tak aku pun tak tahu macamana...thanx K.Yah..budimu hanya Allah saje yang dapat balas. Semoga kau sekeluarga mendapat rahmat dari Allah SWT atas segala kebaikan yang kau hulurkan kepada semua orang...

Haa..ini la saat yang mencabar aku..seminit Aisy di dalam car seat ok lagi...masuk minit kedua dah merengek2 nak bangun..menangis-nangis sambil dipujuk..tak jalan..akhirnya dia tertidur dalam car seat tu sambil kepala terteleng-teleng..sian dia..sampaikan aku isi minyak kat Petronas tu pun dia tak sedar..tidur je dia...sampai la kat Tmn Desa Gemilang, Sg. Pusu, dia tersedar bila husband aku cuba mengangkatnya untuk dialihkan ke belakang..kesian dia..menangis tak puas tidur kerana tidurnya diganggu....

Apa yang aku belajar tentang Aisy ialah bila dia mengantuk gila, mukanya akan masam mencuka, mencebik, muncung panjang macam boleh diikat..waktu tu kalau tegur dia tengok je..kalau berkata2 atau pun cuba untuk ambik dia, dia akan menangis dengan semahu-mahunya...ini lah Aisy yang dah besar....

Aisy sekarang ni bukan nak pun dah dengan orang lain..tapi alhamdulillah, dengan tokma dia walaupun dah 2 minggu tak jumpa, dia masih ingat...dengan c.su dan C.de dia jugak dia masih ingat...aisy ni mak aku pun dah tak berani ambik dia bawa balik kampung kalau adik tak de coz dia akan menangis bila malam..yang boleh pujuk dia hanya adik..mungkin sebab adik mempunyai iras2 aku...

Malam tu aku sibuk membantu menyiapkan decoration untuk team asyura mak, aisy pun sibuk jugak...aku tulis tag nama, dia pun nak tulis..aku lekat2, dia pun nak lekat...akhirnya terpaksa tidurkan dia gak dalam kul 12.30 coz dia dah mengamuk-ngamuk..

Hahaha...pukul 1.30 am aisy menangis2 dalam tidur..macam mengigau..biasa nak susu, aku pun buat..tapi dia tak nak pun...aku buka lampu, rupa-rupanya dia kena gigit semut. mata bengkak, badan2 semua merah2 kena gigit semut. sian dia..sudahnya tidur buka je la lampu coz senang aku nak tengok semut2 tu kalau ada lagi...

Saturday, 25 Dec 2010

Bangun agak lewat coz ngantuk kot Aisy ni..lagi pun dia tak boleh tidur pun semalam..aku balik dari kubur abah baru lah dia bangun...makan-makan, minum-minum..terus mandikan dia...Lepas mandi siap-siap nak gi festival Asyura..waktu ni dah nampak dia ngantuk tapi tak tidur pun dalam kereta..lompat2 lagi..tapi sepanjang berada kat padang tu, dia nyer cebik2, dia nyer muncung, dia nyer garu2 kepala, dia nyer rambut,...masyaallah..serabai habis..macam orang tengah tension..ingat nak tidur tapi bila naik kereta nak balik, dia tak tidur pun....

Balik tu leh lagi dia main2 dulu...ish-ish...tapi tak lama pas tu dia tidur..lama la jugak..sempat aku memasak dan mengemas rumah mak..Bila mak balik, kami nak makan2, dia bangun lak..biasa la, kalau dah bangun, kena la layan dia makan..main-main..sampai kami pun penat...dia lak macam tak penat...

Petang lepas aku mandikan dia, mak aku bawa dia gi jalan2 depan rumah..menangis bila M.Engku depan rumah aku tu nak ambik dia..belum ambik lagi, baru je cakap.."Laa...sama ngan Fizah watu kecik2 dulu"..of coz la, dia kan Norhanafizah junior...

Sian dia mak bawa dia naik motor lak jalan2 ngan adik. Menangis lagi bila M.De & Anura nak ambik dia...mak terus balik, bila balik elok je dia diam...siap P.De datang beli barang dia boleh tegur lak..pada hal tadi kat rumah orang tu dia bantai melalak...buat malu mama je Aisy ni...

Cerita yang ni paling aku suka..malam tu lepak2 sambil tengok tv..Aisy biasa la baca buku animal dia la..Adik aku saje je nak tunjuk2 kat dia tapi dia nyer kedekut, mana nak bagi buku tu kat orang lain...adik pun sorokkan buku bawah badan..Aisy dia cari tak jumpa..dia jerit..."Ah..ah...ah"..cari2 lagi..jerit lagi..cari2...jerit lagi...buku tu memang tak de kat situ bila De lak ambik sorok bawah bantal. Tak nak tengok dia marah, mak suruh bagi je buku tu..so letak tepi aku...dia tak nak ko..dia ingat buku lain..dia cari2 lagi kat bawah badan adik...sambil jerit2...mak marah kitorang la usik dia..lastly kitorang letak balik buku tu bawah adik & dia jumpa..bila jumpa dia terus merangkak gi kat abah dia..merajuk la tu..terus tak datang dah kat kitaorang ni.....

Sunday, 26 Dec 2010

Hari ni Aisy macam biasa je..tak de apa pun yang menarik...tapi dia nyer manja, tak tahu lah nak cakap macamana..sebelum balik tu minum susu dengan C.Su dia bukan main lama lagi..hisap lambat2..tak nak balik agaknya...

Sepanjang jalan yang jam tu dia leh bantai tidor je...lenguh aku pangku kepala dia yang dah berat tu...sampai je rumah rehat2 dulu sebelum layan bola..layan si kecik makan la..bila dah start Malaysia gol, aku ngan husband memang jerit, tapi husband aku pi lambung budak tu..dia nyer terkejut..senyap je dia tengok mama & abah dia menjerit macam orang kena histeria..sian Aisy, berapa kali kena lambung aku pun tak tau ngan husband aku sampai diam terkedu...

Monday, 27 Dec 2010

Pagi tadi menghantar Aisy bersama husband ke nursery..sama2 hantar ke muka pintu..waktu tu Aisy dah menangis kerana sudah 2 hari bersama mama...petang nanti mama ambik ok..jangan nangis2 ye sayang...

Festival Asyura Peringkat Negeri Pahang

Dua hari berhujung minggu di kampung adalah perkara yang amat-amat aku suka..i lke it..suka suka suka...walaupun masa tu macam tak terkejar bila berada di kampung, tapi itu sungguh membahagiakan..

Hari Asyura, 10 Muharram, bukan sahaja disunatkan berpuasa tapi juga biasanya kampung aku juga meriah dengan bubur asyura. Biasanya family kitorang akan buat kat rumah share ngan jiran2 kat rumah dan yang lagi satu part buat satu kampung. So dua kali mak pergi kacau bubur asyura.

Bubur asyura resipi mak aku adalah bubur asyura yang berempah..yummy, sedap betul..i like it..tambah lak kalau yang baru je masak yang masih lagi lebik2 kat dalam kawah tu...panas2 pun dah cedok dalam pinggan then makan ngan sudu..sedap sungguh...kalau yang kampung aku lak yang warna kelabu dan rasa dia manis-manis je..sedap lagi resepi mak..manis2 dan pedas..sedapnya...

Sabtu, 25.12.2010 berlangsungnya Festival Asyura peringkat negeri Pahang kat Felda Lembah Klau, Raub, Pahang. Sebelah kampung aku je..kampung aku sendiri menghantar 4 penyertaan. setiap group ada 5 orang. Bila daftar je JKIP pun dah bagi RM500 untuk penyertaan.

Pertandingan mak yang masuk, tapi yang bersengkang mata menyediakan alat2 hiasan dan peralatan kami adik beradik. Sekejap kuar ke bandar Raub untuk beli barang tak cukup, tak tidur malam menyiapkan hiasan meja..kelakar lak..itu yang aku cakap ngan adik aku, rugi tul, kalau kita masuk buat satu team pun dah cukup. tapi duit RM500.00. Berbaloi apa balik kampung...hahaha, tapi betul apa...

Pertandingan ni bermula seawal 8.00 pagi tapi aku gi sana pun dalam kul 11.00 lebih..tak dok lama pun coz mata Aisy macam tak boleh buka, macam ngantuk gila..pastu berpeluh dia tak tau la...basah habis baju,panas la katakan..kul 12.00 lebih kami balik..waktu kami datang tu, pasukan mak dah sipa masak pun..tapi ada gak yang belum siap...

Festival ni disertai oleh pelbagai persatuan, pelbagai daerah..maklum la, peringkat negeri Pahang. Tak silap aku ada 60 lebih team yang sertai..tapi mak aku tak menang pun...yang menang 1st persatuan isteri2 Bomba, MPK Kuantan tempat kedua, Third aku tak ingat la...

Apa yang kami dapat, penat tapi happy...dapat makan bubur asyura yang yummy yummy yummy..yang aku terkejut gak bila aku tengok husband aku pun dah terikut2 macam aku yang makan bubur asyura waktu panas...tapi dia bukan panas je, yang aku simpan dalam peti pun dia belasah makan..macam suka lak...dulu mula2 kahwin dia tak suka pun makan...macam2 la....

Friday, December 24, 2010

Quilling Paper.........

SEmalam aku saje-saje buka gambar yang ditag untuk kawan aku dalam FB..tajuk photo album tu 'Dunia Kertas'..bila buka je semua photo dalam tu,subhanallah..cantiknya...aku jatuh cinta dengan seni quilling paper ni...

SEmalam jugak aku terus menggoogle dan layari you tube untuk lihat lebih terperinci macamana mereka-mereka ni menghasilkan seni quilling yang indah ni..alhamdulillah..aku rasa aku dah tau dan akan cuba....

Yang pasti, aku berusaha untuk mencari quilling tools secepat yang mungkin...bila dah expert nanti, boleh la aku ajar Aisy nanti...dan yang pasti,aku rasa macam nak belajar macam2 seni lagi supaya aku boleh ajar Aisy bila dia dah pandai dan tau macamana nak pegang kertas..gunting2 kertas..boleh jugak hantar dia ke kelas craft...macam2 boleh dia belajar...kelas bakery pun ok gak..boleh dia belajar buat kek...em,panjang sungguh angan2 aku ni....

Untuk semua kawan-kawan, jom joint activity ni dengan anak2 bila ada masa lapang...banyak manfaatnya...







All pic credit from FB Namizam Itu Aku

Wednesday, December 22, 2010

Lagenda Budak Setan............

Emmm...thumbs up untuk penulis cerita ni..Ahadiat Akashah..I love so much this storey...since aku budak2 sekolah lagi aku dah baca buku ni...

Dulu buku dia kuar dalam banyak version..1st, budak setan,cerita zaman sekolah..yg 2nd, budak setan II..cerita kat Universiti  tak silap aku...dah tak ingat sangat novel dia tapi aku masih lagi ingat part2 yang sedih..

Bila Budak Setan dibukukan menjadi Lagenda Budak Setan, aku teringin sangat memiliki novel yang teramat tebal tu..aku ingat lagi, waktu tu ada pameran buku kat DSI, UTM waktu aku study kat sana..baru 1st year kat U waktu tu..teringin memilikinya tapi aku berbelah bahagi untuk memiliki buku 50 Wasiat Untuk Wanita Daripada Rasulullah SAW...sudahnya, aku tolak novel Lagenda Budak Setan. Lepas pada tu, aku dah tak jumpa pun novel tu sampai sekarang...

Bila Lagenda BUdak SEtan difilemkan, teringin nak tengok tapi takut perasaan hampa bila hasil filem tersebut tak seindah dalam novel...pelakon? Aku rasa sangat sesuai Farid Kamil - Kashah & Lisa Surihani - Ayu..walaupun skrip dan cerita asal masih lagi Ahadiat Akshah yang buat, tapi aku tak yakin..tunggu CD je la....

Dan akhirnya, aku berkesempatan menonton DVD Lagenda BUdak SEtan...sedih betul cerita tu kan..cuma kurang menarik coz LIsa Surihani dah tak de bila dia dah ubah muka...huhuhu...tapi bila dah sampai situ, mula la rasa sedih je..bercucuran lah air mata aku..terlalu emosi kah aku atau cerita tu memang sedih? Aku pun tak tahu..husband aku rileks je tengok....

Kenapa aku buat entry ni? bila sekarang ni aku kat office aku terdengar lagu Gio- BIla Cinta....huhuhu..rasa macam nak nangis....jom layan lagu ni....

Lirik Lagu – Gio – Bila Cinta

Bila cinta kini
Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini
Hanyalah nestapa
Ditinggalkan cinta masa lalu
Dulu kau tawarkan
Manisnya janjimu
Yang ku sambut itu
Dengan segenap hatiku
Bila engkau pergi
Tinggalkanku
Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Ternyata memilih
Cinta yang fana
Perginya dirimu
merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Uuu…
Dalam harapan

Monday, December 20, 2010

Bercuti saje-saje..........

Hari ni aku ambik leave saje-saje je..Niat nak gi PNB, Tabung Haji & KWSP untuk buat penama bagi semua simpanan aku...In case, terjadi apa2 pada aku, semua duit simpanan tu aku dah letak nama Aisy...

Kuasa mentadbirnya juga bukanlah husband aku, tapi lebih kepada C.Husna coz aku tau hanya adik aku yang boleh harapkan menguruskan segalanya....kenapa tak letak nama husband?sebab aku tak nak duit aku digunakan untuk keperluan dia..ye la, lelaki ni setakat mana la dia boleh menduda kan..nanti mesti nak kahwin baru..lagi pun skandal dia dulu2 pun tak kahwin lagi sampai sekarang...so aku tak nak la isteri baru dia nanti menggunakan segala duit aku lak..pada hal itu duit titik peluh aku bekerja selama ni....

Apa yang aku fikirkan ni?Tak ada lah, mati tu kan pasti..semua orang akan mati..tak tahu kat mana, tak tahu macamana, tak tahu bila...so aku nak buat persediaan...lagi pun susah kan mereka2 lak nak pergi buat permohonan kat AManah RAya lak untuk tuntut semua tu...yang aku tak berkenan tu bukan apa, tak nak la duit aku lepas kat husband aku..macamana dengan Aisy kalau aku tak de..

Aku juga nak pergi survey AHB kat Maybank..Aku ingat nak beli la unit amanah ni..untuk pelaburan masa depan Aisy jugak...aku tau dia RM500.00 untuk satu unit...tapi macamana nak beli..unit tambahan lak RM100.00 paling minima...tapi macamana?

Tapi semua niat aku tak terbuat pun bila ada rasa tak sampai hati meninggalkan Aisy..mula nak hantar bila dia bangun nanti, tapi dia bangun kul 10.00 am, semua lak dah jadi malas..tiba2 lak husband aku kata dia kerja half day je..jap lagi balik...

Sudahnya pukul 3.00 pm baru husband aku balik..dia tanya nak gi tak? gi apa, dah kul berapa ni..tak payah la...akhirnya kami hanya di rumah. Husband aku lak kena kerja malam..ntah kul berapa la pulak dia balik...demam2 pun kena kerja..nak cepat kayo apo pak cik....

Sunday, December 19, 2010

Seharian Di Rumah.........

Entah pukul berapa aku pun tak sedar husband & family dia kuar dari rumah..Pukul 9.00 masih lagi mereka bersarapan di meja makan..Aku cuma tak tahan mengantuk yang teramat disebabkan Aisy yang merengek semalaman malam tadi..

Baru saje terlelap, bila buka mata mereka semua pun dah takde..aku tengok beg MIL aku di sofa & call husband tanya dia balik semula tak..dia kata tak dan biar saje la beg tu. Dia dah malas nak patah balik ke rumah coz dah sampai ke Bandaraya KL..simpan saje lah beg tu dalam bilik...

Nak buat apa bila tengok Aisy masih lagi membuta..mengantuk la tu...mana taknya, dah la tidur lambat, bila tidur, mengigau lak..dah berjaga semalaman..aku pun membuta je la dengan dia...

Pukul 10.30 pagi baru aku bangun..dah lama tak tidur bangun lambat macam ni..syoknya...baru je niat nak mandi dulu tapi Aisy dah bangun...apa lagi, seharian lah bermain dan melayan segala karenah dia...makan pun tak aku..cuma masak nasi untuk Aisy je..aku pun tak selera nak makan...

Bila dah puas Aisy main segala permainan...oo, lupa lak..dia dah pandai main permainan ni..dulu kalau bagi kat dia, dia tak tau pun nak masukkan gelung2 ni..sekarang dah pandai..start semalam la..tak tau nak buat apa, saje je ajar dia..nak lak dia main...ok la tu...

Sambung balik nak cerita tadi, dia dah puas main sebenarnya, dia merangkak ke pintu dan cuba berdiri di pintu...berpegang kepada tempat kunci pintu dia berdiri cuba mengajak aku keluar..aku tau, dia dah bosan dok kat rumah...biasa hujung minggu di kampung,dia akan keluar ke luar sekejap sambil berbuai-buai...tak pun, aku akan bawa dia naik motor..tak pun, naik kereta..dan biasanya kami akan berjalan ke pasar minggu pada hari Ahad..so dia dah biasa melihat apa yang ada kat luar dan bukan terperap dalam rumah...

Kasihan kan Aisy coz sampai tak nak lepaskan pemegang pintu tu, aku telefon husband aku tanya dia kat mana? Pukul berapa nak balik coz aku ingat nak ajak dia kuar la kejap naik kereta pusing2 kat rumah ni je pun tak pe..dia kata pukul 3.00 lebih nanti dia balik...

Last2 sampai pukul 4.30 pm baru lah husband aku sampai di rumah dan Aisy baru je tertidur kepenatan..sampai di rumah je terus bergegas nak main bola kat RRI...lelaki macam ni ke?lebih utamakan bola dari segalanya..aku pun tak faham..sungguh tak faham...

Pukul 7.30 pm baru husband aku sampai rumah dari main bola..teruk betul..maghrib dah penghujung waktu baru nak balik..itu belum lagi ditolak dengan waktu berehat sebelum mandi..ish ish ish..aku pun tak faham kenapa dia jenis tak kisah...

Lepas solat Maghrib dia tanya aku nak bawa Aisy gi mana? aku kata tak kisahla nak bawa dia ke mana pun, aku cuma nak kuar jugak jap lagi jumpa adik kat gombak nak hantar laptop aku yang rosak..huhuhu..Aisy la ni..lagi pun mak aku ada kirimkan bubur Asyura..

Aku nampak dia malas nak kuar, aku nampak dia tak larat dah nak drive tapi sebab janji, sendiri mau ingat la..aku kata, kalau dia tak nak keluar, tinggal la dengan Aisy.. aku tetap tak boleh bawa Aisy takut dia menangis dok dalam car seat tu..dia siap gak untuk kuar walaupun terpaksa....

Husband aku cakap nak bawa kami jalan-jalan kat KLCC, tapi bila sampai je depan stesen minyak PEtronas&Shell MRR2 Kepong berdepan dengan tasik FRIM tu, Aisy dah tidur..kesian dia..terlalu penat dan dia bukannya boleh naik kereta...pasti akan tertidur...

Niat nak bawa Aisy jalan-jalan secara automatiknya terbatal coz kami terus sahaja pulang selepas aku menyerahkan laptop yang rosak tu pada adik..sebaik sahaja sampai di rumah, Aisy pun tersedar. Terpinga-pinga dia coz dia rasa macam kat rumah dia je...sian dia,mesti dia ingat dah sampai kat mana2..rupanya dah sampai rumah dia semula..hahaha..lain kali la abah bawa adik ye, abah tetap hutang adik...

Sabtu bertemu dengan baby Khayla & Bila Ada Tetamu Datang Ke RUmah....

Hujung minggu kali ni hanya akan dihabiskan dengan berada di Kuala Lumpur sahaja. Tidak seperti biasa yang mana aku akan pulang ke kampung. Sebabnya macam biasa la..bila husband kena kerja dan juga C.Husna bertugas..so,terlalu sukar untuk aku pulang berdua sahaja dengan Aisy.

Disebabkan Sabtu tak de buat apa, semalam pun aku dah call Karni dan janji dengan dia nak tengok baby dia, perkara ni aku ajukan kepada en.husband yang terpaksa jadi pilot ke Prince Court. Dia kata ok tapi dia kena ambik MIL aku di kampung. Selepas membuat segala perhitungan dengan suamiku yang tercinta, keputusan dibuat adalah dia perlu settlekan semua perkara yang mak dia nak buat bila datang KL baru kita gi hospital (ikut perancangan : Hubby ambik MIL-bawa mai KL-jalan2 kata nak shopping baju sek adik bongsu dia-pergi beli tiket bas balik esok-bermalam di rumah adik MIL kat Cheras).

Maknanya kami hanya akan ke hospital mungkin di sebelah petang atau pun di sebelah malam...Tak kisah la..janji pergi hari ni coz hari ahad Karni dah discharge,lagi susah nak ke rumah dia coz 1st,tak tau kat mana rumah dia dan aku tak suka bila husband aku akan membebel coz tak tau lokasi kat mana. Sebab yg ke-2, dia baru je nak pindah masuk rumah baru yang tak siap pun lagi renovation nye..so, tak nak la menyusahkan lagi dia dan husbandnya..lebih senang ke hospital...

Perancangan ditukar bila husband aku tiba di KL yang mana dia tak jumpa dan buntu kat mana nak cari tiket bas dan mak dia nak bermalam di rumah kami. So, macamana? Husband aku kata, tak pe,plan macam tadi jugak, nanti bila lepas Zohor kita kuar, MIL aku akan keluar dengan adik ipar aku (Duwan) yang akan bawa pergi jalan2 shopping dan beli tiket bas terus coz selama ni pun dia yang beli.

Aku bukan tak suka MIL aku bermalam di rumah aku,semua orang pun boleh tidur rumah aku tapi rumah aku tak begitu selesa la...cuma selesa untuk kami tinggal bertiga...dan yang paling penting aku tak suka orang komen2 rumah aku...Tambah lak Aisy sekarang tengah melasak dan barang mainan dia bersepah-sepah....Rumah ku cuma sebesar sangkar burung,5 langkah je dah sampai dapur, 5 langkah lagi dah sampai bilik...maklum la, rumah kos rendah yang luasnya hanya 660sqf... lagi pun rumah aku tinggi di puncak awan dan tak de lif.

Kesian gak nak naik tangga..macam aku kesian kat mak aku nak naik tangga la...lagi satu,aku bukan la kaki borak dan MIL aku juga bukan pernah berbual pun ngan aku...macam aku dok ngan mak aku pun aku tak borak2...husband aku jugak bukan lah kaki borak ngan mak dia...dan laki aku jugak bukan kaki borak pun ngan aku...hidup kami bukan ada banyak perkataan pun kuar.....boleh kira la sangat berapa patah perkataan kuar sehari....dan yang pasti, MIL aku akan bosan yang teramat sangat bila dok rumah aku....

Tapi tak kisah la bila dia nak bermalam di rumah aku..kena la terima seadanya rumah aku ni...bila MIl aku bermalam, at least aku boleh tengok gak macamana dia layan Aisy..hehehe..saje nak tengok layanan seorang nenek dia yang belah husband aku ni..kalau belah aku, Aisy ditatang bagai minyak yang penuh..dimanja yang teramat sangat....

Lepas je solat Zohor aku bersiap untuk kuar...(waktu ni la baru nak start basuh pinggan dalam sinki, iron baju, solat, prepare beg aisy...tetamu2?layan diri la kat rumah coz aku sendiri pun tak sempat nak minum air walau segelas sejak Aisy bangun..sambil aku buat semua tu diorang makan bekalan yang dibawa dari kampung,burung puyuh goreng...oh no nono...thanx coz pelawa makan..sebelum terkeluar isi perut aku makan burung tu, lebih baik aku tak makan)

Hahaha...teruk kan aku..MIL & SIL datang pun aku tak masak...maklum la,rumah aku bukan ada lauk stand by dalam peti..ada pun untuk Aisy, ikan tenggiri yang aku akan masak seketul kecik tu untuk dia makan....beli dua keping cukup seminggu dia makan..aku & husband tak makan malam, hujung minggu lak tak de kat rumah.

Akhirnya kami keluar rumah tepat jam 2.30 pm meninggalkan MIL & SIL berehat di rumah menanti BIL aku sampai untuk bawa diorang jalan2..Tinggalkan juga sebakul kain yang tak berjemur...

Jalan KL ni jam betul la..tu yang aku tak suka kuar hari minggu kat KL ni..pusing sana, pusing sini dan terpaksa la bayar tol supaya cepat sampai..kami sampai di Prince Court dah pukul 4.00 pm..perut aku memang dah berkeroncong, Aisy pun sama..sempat beli roti untuk Aisy kat kedai News.Com kat bawah tu..

Bilik Karni? 6H-08, lady kat bawah tu dah tunjuk kat aku macamana nak pergi..naik lif tingkat enam then ke kanan...bila dah sampai setengah jalan, husband aku tanya bila dia tengok ada directory board kat situ...aku cakap la,6H-08.."tengok ni, H kat sana la", husband aku tunjuk kat board tu arah ke kiri..kami pun berpatah balik ke kiri sehingga ke penghujung jalan...cuma ada sampai 6D sahaja..so betul la lady bawah tu bagi direction..apa punya directory ntah...mengelirukan habis..sudahnya memang jumpa di hujung sebelah kanan...

Tapi malangnya BFF aku si KArni ni dah tak de kat bilik..dia ke nursery coz anak dia dah kena jaundice..pagi tadi masuk untuk fototerapi,dia gi sana utk BF baby Khayla..lama gak aku tunggu then dia tepon suruh ikut adik dia ke nursery..aku pun gi seorg je, Aisy tinggal ngan babah dia...

Hampir 1/2 jam aku kat dalam nursery tu tengok baby Khayla BF..tapi biasa la..baru2 ni baby bukan rajin sgt nak hisap pun..hisap sikit dah tak nak, nak tdr je..tak biasa lagi, lagi satu baby ni nak yang terus masuk dalam mulut dia tanpa perlu dia usaha menghisap..ni macam Aisy la dulu..sama je..susu botol lebih cepat..


Prince Court Medical Centre

Ruang lobi macam hotel

Siap ada penyambut tetamu cam hotel yang akan give direction kat korang bila datang. Yang aku suka, yang lelaki pakai baju Melayu atau pun perempuan Baju Kurung Kedah

Tempat parking yang ada 3 basement yg mana kitorang tak ingat park kat basement mana..hahaha

Bilik pesakit yang sebijik cam hotel...kalau masuk,confirm boleh baik terus coz terlalu selesa

Aku tak berani mendukung baby Khayla kerana dah lama sangat aku tak dukung baby..aku tak biasa dukung baby, Aisy hari tu pun aku tak pandai sangat..ini bila tengok baby Khayla yang kecik lagi pada Aisy, lagi aku takut nak dukung..tunggu baby besar sikit baru aunty dukung ye...takut baby tak selesa...

Bila baby dah tak nak hisap, kami ke bilik KArni lak..borak2 ngan dia..Aisy aku bawa ke dalam..husband aku tinggal di luar kerana husband KArni jugak tak de...Aisy melasak je dalam bilik tu, lagi seronok bila ada 2 orang boleh panggil aunty je coz sebaya ngan adik aku tapi aku panggil kakak je untuk Aisy layan dia melasak...betul2 lasak dan tak takut orang sungguh anak aku ni...

Jam mencecah 5.30 pm kami keluar dari Prince Court..kasihan by by, terlena sampai mata merah2..pada hal tidur malam tadi bukan main awal lagi...tak kerja pun hari ni...dia kata penat dan ngantuk, boleh ubat dengan main bole je..hampeh tul jawapan dia...drop adik karni & her friend kat stesen putra kat Ampang PArk, kami bertolak pulang..husband aku call adik dia tanya kat mana...bermula la drama BIL aku ni...

Van rosak la, kena masuk bengkel. Tadi kata kerja sekarang van lak rosak..akal betul..semua nak lepas kat husband aku..pada hal dia bujang lagi...tak de tanggungan apa2..ni yg aku tak berapa suka...aku ingat nak bawa Aisy pergi KLCC coz Aisy dah umur 9 bulan tapi kami tak pernah bawa dia jalan2 sekitar KL ni..kasihan anak aku...terpaksa la pulang dengan hati yang sangat kecewa..sangat2...

Sampai di rumah jam sudah menunjukkan pukul 6.20 pm..husband aku tak fikir apa kecuali dapat bermain bola...Aku? Banyak benda nak buat...nak sidai kain yang masih di dalam bakul, nak mandikan Aisy dan banyak lagi la...(beza betul mak aku & MIL ni: kalau mak aku, apa sahaja dia tengok berkenaan dengan Aisy terutama baju,lipat ke, jemur ke..basuh je tak lepas aku dah habis pantang..pasti dia akan tolong..tapi bukan MIL aku..kurang concern dengan cucu agaknya..tak mengharap,cuma kat sini boleh nampak perbezaan antara mak aku & MIL aku..sebab tu juga beza aku & adik beradik ngan husband & adik beradik dia...) Moral of the story, aku akan pastikan Aisy diberi pendidikan dan diasuh seperti mana acuan aku dan bukan acuan husband aku...

Kat sini gak dapat dibuat kesimpulan, Aisy tak kenal nenek dia dan sentiasa merengek..semua tak nak kecuali ingin berada di dalam dukungan aku...sudahnya, bila aku siap mandikan dia, aku hanya menemani Aisy di dalam bilik kerana aku tak tahan dengar dia merengek..kerana aku pasti kalau rengekan dia lebih lama, dia pasti akan selesema..Dalam bilik apa dia buat? Melasak dan bermain dengan lap top aku...hampir dimusnahkan lap top aku dibuatnya...Bila dia merengek nak susu aku keluar tengok MIL & SIL aku tak de,dalam bilik kot coz dah masuk waktu Maghrib,baru lah aku tengok Aisy dengan beraninya berjalan ke hulu ke hilir dengan walkernya....Bermain buka tutup almari..itulah kerja dia sejak pandai dan tau apa itu buka dan tutup...

Malam ni kami berdua berdua-duaan lagi kerana husband aku kuar dengan MIL, SIL & BIL aku...suka hati la..tak kisah pun..kami makan dan bermain berdua je..yang syok, dapat tengok bola semi final yang kedua-- vietnam vs malaysia...kekal agg 2-0..malaysia mara ke final..alhamdulillah....

Pulangnya mereka jam dah kul 11.00 pm..aku baru je nak mandi coz tak sempat pun nak mandi petang tadi...aku serahkan Aisy pada husbnad aku..biar lah dia merengek ke, menangis ke..aku dah tak larat....aku perlu solat dan mandi...

Dalam bilik kedengaran Aisy mengekek ketawa, tadi sempat aku tengok dia bergelak ketawa dengan BIL aku..Aisy ni pilih orang jugak..bukan semua orang dia nak..tapi aku tak suka bila dia banyak sangat ketawa coz pasti dia akan mengigau dalam tidur..menangis tak berhenti, itu yang pasti..sudahnya, memang betul malam tu Aisy mengigau, menangis tak berhenti2..mata celik tapi sebenarnya dia tidur...hahaha..ubatnya, basuh muka dengan selawat sebanyak 3x...alhamdulillah..tidur semula si kecik ni....

Note : Lain kali, jgn ketawa banyak sangat ye Aisy..yang susah hati, mama jugak....

Friday, December 17, 2010

Welcome To Khayla Binti Junaidi....

Kawan baik aku baru sahaja selamat melahirkan 1st baby pada 15 Dec 2010..baby girl, CS..alhamdulillah..hadiah paling besar di hari anniversary mereka yang keempat...Tahniah buat my best friend, Karni Ibrahim & Junaidi. Selamat menjalankan tugas sebagai ibu & bapa setelah empat tahun korang berhoneymoon...

Baby Khayla Junaidi

Happy Anniversary Karni & Junaidi. Hadiah paling besar ye dapat...

Actually, ini anak yang ke-dua..di usia 2 tahun perkahwinan mereka tak silap aku, kawan aku ni pernah pregnant tapi may be baby tak strong, baby meninggal masuk usia 5 bulan...

Aku ingat lagi waktu dia melawat aku kat HUKM hari tu, waktu tu dia belum pregnant lagi tapi dia macam betul2 dah bersedia semula untuk pregnant bila dia dukung Aisy..alhamdulillah..pregnant gak dia akhirnya coz kitorang ada 3 orang bf...


Ni lak Hayfa Rania Binti Tajuddin

Habibah, mummy pada hayfa

Habibah Abd Rahim selamat juga melahirkan baby girl pada bulan July hari tu..akhirnya kami bertiga melahirkan baby girl untuk anak yang 1st tahun 2010 ni..anak kedua? aku plan nak tahun depan dapat lagi seorang coz Aisy pun dah besar..aku pun tuoooo...hehehe...tapi tidak untuk 2 sahabat aku ini coz diorang ber2 ni CS...

Monday, December 13, 2010

Kenduri Kahwin, Majlis Tahlil dan Majlis Bacaan Yassin

Hujung minggu kali ni penuh dengan kenduri-kendara...Hari Sabtu sahaja ada 2 kenduri yang perlu aku hadiri...

Majlis perkahwinan anak jiranku berlangsung dengan meriah..buat pertama kalinya di kampung aku menggunakan khidmat katering...so suasana t berbeza sikit yang mana makcik2 kat kampung semuanya hanya melaram dan turun pada tengahari untuk makan sahaja...tapi yang syoknya kenduri rumah dia bukan apa..ada air cendol&tebu yang lori tu dan aiskrim...makan memang kurang sedap sikit..tapi gembira coz dapat makan cendol..hahaha... Selamat pengantin baru kepada Ferol & Miera ye..semoga sampaia ke akhirat...

Balik ke rumah sekejap dan terus ke Kampung Ulu Gali ke rumah mak sepupu aku yang telah kematian suaminya akibat ulser usus..kenduri 40..so hari ini akan ada orang mengaji satu Al-Quran tu..kami ambik keputusan pergi petang supaya dengan harapan sudah tiada rang lain di rumahnya coz jalan masuk ke rumahnya gaka sempit..hanya sebuah kereta sahaja boleh lalu..sudahnya bila kami sampai terlalu ramai lagi orang dan majlis tahlil baru sahaja selesai...aku tak menjamah makanan kerana perutku terlalu kenyang...

Dulu waktu aku masih di universiti, aku pernah beraya rumah mak sepupu aku ni, tengok puding yang warna-warni yang cantik, aku dan adik menjamah..bila rasa macam lain macam tapi sebab dah ambik kami habiskan..sudahnya bila balik rumah, aku dan adik mengalami cirit-birit, muntah dan demam teruk selma 2 hari...sejak tu aku dan adik macam fobia jugak nak makan apa2 yang dia bagi kat kami...mak pun tak bagi sangat kami makan sebab apa yang kami berdua alami tu teruk sangat..bimbang jika berulang kembali...

Kehidupan makcik aku ni kira susah jugak la..dia mempunyai enam orang anak, 3 perempuan yang di atas, alhamdulillah..lahir dengan normal cuma aku tak ingat salah seorang pernah menghidapi leukimia...yang lagi 3 anaknya,insan istimewa kurang upaya...aku pun tak tau..tak pernah bertanya..cuma aku tau makcik aku ni kahwin dengan pakcik yang pangkat anak dengan dia..kata orang sebab darah anak boleh jadi tak sihat...aku pun tak tau..kan islam tu jugak lebih menggalakkan perkahwinan yang jauh supaya lebih meramaikan sedara...kalau kahwin sedara, tak kemana pun..pi mai pi mai, tang tu jugak...

Tutup kisah majlis semalam...cuma aku berdoa semoga segala kesusahan K.Limah menjaga anak2nya yang istimewa itu dipermudahkan....apa akan jadi jika K.Limah dah tak ada dan anak2 perempuanya sudah berkahwin..siapakah yang akan menjaga anak2nya yang tiga orang tu...semoga segalanya dipermudahkan....

Hari ahad lak majlis bacaan yassin kat rumah mak aku...ni untuk aktiviti kelab wanita kampung aku je..tiap2 tahun pun bermula kat rumah aku...tapi bila dah masuk 4 kali ahli dah berkurangan dan terus tak de...mula2 je ramai...ni la dia..bila majlis ilmu mesti tak dapat sambutan...kalau aku, aku suka mengikuti majlis begini...cuma aku tak puas hati, makcik2 kat kampung aku ni mengaji bukanlah bacaanya betul sangat...tak sepatutnya ada lead bila baca tak berapa betul kecuali memang ada seorang guru agama yang boleh membetulkan bacaan tu...

Perlu ambil tindakan ye JKK Wanita Kampung RTP Lembah Klau untuk improvekan lagi bacaan tu...

Bila Aisy Tahu.............

Cuti hujung minggu yang menyeronokkan dan yang pasti adalah rasa macam tak cukup je masa tu...Hujung mingguku biasanya memang dihabiskan di kampung bersama mak dan adik2 ku..aku lebih rasa selesa di hutan yang hijau berbanding hutan bandar di kota Kl yang gah dengan nama aje..tapi pada ku tak de langsung kedamaian dan ketenangan...

Aisy sekarang dah nak masuk 9 bulan tapi lasaknya dia aku pun tak tau la...lebih pada budak yang boleh berjalan..merangkak ke merata tempat..tapi dah kurang merangkak sikit bila dah pandai duduk dan dah pandai memanjat untuk bangun...badan pun dah makin susut...

Tidurnya juga agak lewat sekarang..kalau jam tak menunjukkan 1.00 am dan tidak dipaksa tidur dengan menakut-nakutkan dia mesti selagi itulah dia akan ligat merangkak dan memanjat..dia akan berbaring di bantalnya dan perlukan susu bila kita sudah padamkan lampu dan sebut takut,takut.takut...mesti dia takut dan akan berbaring di bantalnya...takutkan juga dengan mengatakan ada cicak dan panggil cicak tu untuk ambik dia..confirm dia akan takut...hahaha..kelakar la aisy ni...

Tu cerita tentang tidur dia, ni cerita tentang memanjat dia lak...hobi dia sekarang memanjat badan siapa2 sahaja dan cuba untuk berdiri dengan tegak..bila dapat berdiri, sepatutnya dia memegang sambil bertatih tapi Aisy lebih advance dan nak lebih cepat agaknya..dia dengan memberanikan diri akan melepaskan kedua2 tangan dia...sudahnya dia pasti akan jatuh terduduk....tapi tak ada istilah give up pada dia..dia akan bangun lagi dan buat perkara yang sama berulang kali...inilah usaha anak kecil yang tak sabar nak berjalan...

Itu cerita usaha nak berjalan, ni lak cerita tentang kebolehan bertutur dia...sungguh sweet aisy ni..dia memang gemar dan pantang sangat dengan laptop..aku pun bagi je kat dia, malas nak berebut...bila dia suka2 tekan, sudahnya laptop aku pun terus gelap gelita..husband aku bukan main lagi takutkan kan dia..just cakap.."ha..ha..ha..tak tau..aisy buat..ha ha ha..tak tau..aisy buat" (dalam nada berlagu macam kita kecik2 dulu..Aisy apa lagi.."ha?..ha?..ha?..abah..abah"...hahaha..abah dia lak yang kena...kerana terlalu gatal gusi dia agaknya, dia selalu sangat kemam mulut dan menjelir lidah.."Siapa ajar Aisy jelir2 lidah ni?" Aisy jawab"Abah..abah"...hahahaha...memang naya la kalau itu je dia tau cakap...semua pun abah tak kira la baik ke buruk..kalau baik untung, kalau buruk, kan malu....

Tu cerita pasal 'abah'...ni cerita pasal hanphone lak...dari dia boleh meniarap lagi memang dia terlalu gemar dengan handphone tapi baru semalam dia menunjukkan satu lagi perkembangan...dia pegang handphone aku dan meletakkan ke telinganya..so aku saje je buat2 telefon dia..."Hello..hello..hello aisy".."eiyyo..eiyyo"..hahaha..itu je dia tau pun..tapi aku suka dan benda ni aku suka sangat buat kat dia..bila dia pegang je handphone aku akan buat2 telefon dia..wlaupun dia tak pegang handphone, ratle yang aku beli tu pun dia dah pandai buat konon2nya itu handphone..pandai anak mama..cepat betul aisy ni belajar kan...muah,sayang anak mama..

Hari jumaat dalam kereta sewaktu pulang ke kampung, Aisy ni suka sangat pegang mulut orang kalau orang tu bercakap..tak tau la sama ada dia suruh diam atau apa..aku pun tak tau...dia buat kat C.De dia, tapi sebab sakit sakit, c.De dia pura2 menagis..sudahnya dia menangis..kelakar la Aisy ni..so aku nak uji lak tadi bila dia tak nak pakai pampers...dia merangkak dengan lajunya...aku pun pura2 menangis...apa yang berlaku, aisy patah balik dan menghampiri aku sambil cuba untuk memujuk aku..dia memanjat badan aku dan memegang kepalaku sepertimana aku selalu buat kat dia bila dia menangis..peluk dan gosok kepala...anak mama dah besar, dah tau memujuk mama..

Bila tengok Aisy makin mengerti dengan apa yang berlaku di sekeliling, aku bersyukur kerana kau kurniakan aku zuriat sebijak ini..sesempurna ini..aku akan jaga amanah Mu ini dengan sebaiknya..cuma aku berharap kau kurnikanlah kesihatan yang baik buat Aisy dan panjangkan umur dia.. aku rela Kau ambil nyawa dan kesihatanku untuk kau gantikannya kepada anakku ini...amin....

Friday, December 10, 2010

Aku sakit tekak..huhuhu...

Dah lama tak sakit..ini bermakna dah lama Allah tak menguji aku dengan kesakitan..ini bermakna juga dah lama juga dosa2 aku tak dihapuskan..huhuhu..kali terakhir merasa kesakitan adalah di bilik bersalin pada 18&19 March hari tu..hampir 2 hari mengalami kesakitan yang amat sangat untuk melahirkan Aisy..

Hari ini aku diduga lagi dengan kesakitan..mula dengan malam tadi lagi aku sudah merasa kesejukan yang amat sangat..walaupun kipas hanya dibuka dengan volume 1, tapi aku menggigil kesejukan. Husband aku juga menegur aku kerana aku lah hantu kipas & aircond kat rumah tu..kipas mesti pasang yang paling tinggi volume tak kisah la kat mana pun, aircond pun jugak..mesti letak suhu yang paling sejuk sekali tak kisah la di rumah atau di office..

Akhirnya pagi tadi aku bangun dalam keadaan kepala yang sakit, segala sendi2 aku juga sakit, tekak tak payah kata la..tapi aku gagahkan jugak kaki melangkah ke office..hilang selera makan...tapi aku cuba juga bertahan sehingga pukul 6.00 untuk pulang...sebaik sahaja ambik aisy di nursery, aku terus pulang dan berehat..sakit kepala yang teramat sangat..terasa tak boleh jejak kaki ke lantai kerana kaki akan merasa kebas...aku cuma bimbang jika aku disahkan demam chikugunya macam husband aku hari tu..langsung tak boleh bergerak...

Bila husband aku pulang, aku rasa beban akan sikit berkurangan coz mengharapkan dia dapat menjaga Aisy kerana aku betul2 dah tak mampu untuk bergerak...tapi telahan aku tersasar...husband aku hanya bermain dengan Aisy hanya sekejap..memang tak boleh harap betul la laki aku ni...sebab nak masak, dia lepaskan aisy tanpa pengawasan..walaupun tak larat tapi aku gagahkan juga mengawasi aisy..keadaan agak sukar sikit coz walker dia tertinggal kat kampung..

Sudahnya, bila aku mandi, husband aku tidurkan Aisy..aku tak suka cara husband aku jaga aisy..kalau dia tak larat nak main2, dia akan sedaya upaya menidurkan aisy..kesian Aisy..dia hanya punya masa berjump[a dengan ibu & bapanya hanya 5 jam sebelum dia tidur..apa salahnya jika dia ingin manfaatkan masa yang dia ada dengan bermain....

Bila dah mandi rasa cam ok sikit tapi kepala serabut tengok dapur berselerak..aku tak suka betul husband aku memasak, mesti habis kotor semua dapur, sinki dan kabinet dapur...sakit mata punya pasal, aku kemas jugak..bila aku dah tak larat, aku cuba berbaring dan ketika itu juga lah Aisy bangun...tapi sebab dia tengok aku baring sebelah dia, dia menyambung tidurnya semula...

Sedar2 je Aisy tengah menajat badan aku, waktu tu juga rumah aku gelap gelita..husband aku tengok dah membuta di seblah aku..ish2..teruk betul dia ni...asyik membuta je kerja dia..sudahnya, aku juga yang berjaga dan bermain dengan Aisy sehingga pukul 1.00 pagi...layan aje pun karenah dia...penat nanti, dia mesti tidur..tapi sejak dua menjak ni, lena Aisy sering terganggu di tengah malam..dia akan terbangun setelah 2 jam tidur sambil menangis2..semua pun tak kena..dia hanya nak berdukung dan berjalan...apa kena la dengan anak mama ni..cuma berharap Aisy sihat..biar lah mama menanggung segala kesakitan kerana mama tak sanggup nak lihat Aisy sakit...dan yang paling penting, mama tak sanggup nak kehilangan Aisy...

Tuesday, December 7, 2010

Penghijrahan 1 Muharram...

Dah lama rasanya tak update blog..baru sahaja minggu lepas aku berjaya post kan semua draft yang ada dalam blog ni..untuk Dec ni langsung tak de entry lagi..betul2 dihambat masa..

1 Muharram detik permulaan..penghijrahan Nabi dan umat Islam..dari Kota Mekah ke Kota Madinah...ni bait2 lirik waktu sekolah menengah yang wajib kitorang hafal...coz tiap2 tahun pun mesti ada pertandingan nasyid kat asrama aku...

Aku bukan nak cerita pasal aku mahu pun Aisy dalam entry kali ni..tapi abang aku..satu penghijrahan buat abang aku..kalau sebelum ni hidup dia asyik dengan bertukar girlfriend, hari ni tamat la sudah episod buaya darat buat abang aku..ye la, umur pun 30 tahun...mesti la kena fikir tentang family kan...

So, sesuai sangat dengan tarikh hari ni, dengan rasminya abang aku dah ada yang special a.k.a bakal isteri la..welcome to deqjayahya @ herniza yahya @ k.niza to our family...petang tadi selamat la upacara menghantar tanda iaitu merisik k.niza..kami satu family pergi sana..patutnya sebuah kereta je pergi tapi kami pergi 3 biji kereta...ramai tak?


Rombongan yang baru sampai tapi waktu ni semua orang usik Aisy yang baru jumpa ibunya

Majlis perbincangan antara Pak Cu & Pok De dengan ayah & abang ipar K.Niza

Cincin tanda

Dari kiri : Mak, Mak Ngah, K.Niza, Mak K.Niza

Jamuan makan, minum petang..sedap la tat tu...

Aisy & mamanya la....

Tiga beradik perempuan : Aku, adik & De

Aisy dan abahnya la........

Hehehe..semua pun sebab nak kenal dengan family k.niza...upacara ni buat kat rumah kakak dia kat Shah Alam Seksyen 7, mak dan ayah asal Klang...tapi dah dok situ bila kakak dia beli rumah...bila aku pergi sana, rasa macam nak beli je rumah kat sana..semua rumah teres...tapi macamana lak dengan kerja aku..kecuali aku rela berulang jauh sikit....

Tengok, aku dah melalut cerita pasal rumah lak..tapi dah habis pun cerita merisik ni...buat sekian kalinya juga kami singgah di masjid shah alam yang terlalu lama kami tak pergi...dulu kecik2 selalu lah pergi, dah besar ni tak pergi pun kat sana..tapi ada last aku pergi waktu praktikal kat KL tahun 2003, jalan2 ngan brother2 aku...lepak2 hujung minggu...ronda2 dan makan2...maklum la, aku seorang je adik brother2 aku..rindu lak kat mereka...harap akan jumpa mereka lagi suatu hari nanti...

Selepas acara merisik, aku,husband & Aisy terus balik rumah kami, De & Abang terus ke Pandan Indah dan Adik, Mak, Mak Ngah, Pak Cu (Ketua Kampung) & Pok De (Imam Kampung) terus balik ke Pahang...

Nak cerita pasal Aisy lagi..lain lak tengok dia, baru tak jumpa dia 2 hari, dah berubah..anak mama dah besar...sewaktu on the way ke rumah K.Niza, Aisy tersedar dari tidur dan memang hobi dia berdiri di belakang untuk melihat kereta di belakang...sampai di satu traffic light, dia baru perasan kereta aku di belakang kereta Adik, apa lagi, menangis la dia nak lompat dari kereta tu..hehehe..kelakar la Aisy ni...sudahnya, bila dah sampai rumah k.Niza, langsung dia tak nak kat orang lain..rindu mama dia agaknya..

Berbalik balik cerita merisik, rasanya tak ada majlis pertunangan coz rasanya akak ni nak buat macam aku, bertunang sebelum nikah..mungkin juga akan dilangsungkan pada September 2011..belum decide sepenuhnya...Anyway, congrates buat abang dan k.niza..akhirnya abang bertemu jodoh juga...semoga korang kekal ke jinjang pelamin...amin......................